Dette slår direkte inn på regnskapstallene. Svikten i påmeldinger betyr 5,5 millioner kroner i tapte inntekter. Daglig leder Jo Gunnar Ellevold liker selvsagt ikke tallene, og vil ikke høre snakk om noe krise, men han innrømmer at han er klar på hva som trengs hvis utviklingen holder seg:

– Hvis dette viser å bli mer enn et blaff må vi tilpasse utgiftssiden til inntektssiden. Med færre deltakere vil det bli behov for færre lastebiler og busser. Vi vil ikke trenge så mange funksjonærer, vi kan redusere behov for toaletter osv., men vi klarer aldri å kutte tilsvarende på utgiftene som tilsvarer svikten på inntektssiden. Problemet er at vi har mange faste utgifter vi ikke får gjort noe med, sier daglig leder i Birken, Jo Gunnar Ellevold.

Holder hodet over vann

Etter ett år med sviktende påmeldinger, er det altså ikke snakk om noen form for panikk.

– Vi holder hodet over vann med solide tall i år, men hvis utviklingen fortsetter og eventuelt forsterker seg i årene framover, må vi se på organisasjonen som er bygget etter den størrelsen deltakelsen har ligget på de siste årene. Kanskje må vi tilbake til ren dugnadsinnsats for å få avviklet arrangementene våre, men det tror jeg er å male fanden på veggen. Vi skal ikke glemme at vi fortsatt er verdens største turrenn over fjellet, og også verdens største sykkelritt. Arrangementene våre er kjent over hele verden. Rennet ble overført til 83 land og var en vanvittig flott norgesreklame. Jeg har ingen tro på at årets tall skal bli til en varig nedgang i antall påmeldinger, sier Ellevold.

Må akseptere svingninger

Heller ikke informasjonsansvarlig Randi Bolstad er veldig urolig for at deltakerantallet skal fortsette å synke i årene framover:

– En må alltid regne med svingninger og det aksepterer vi. Noe av grunnen til at vi har tilbakegang på antall deltakere, tror jeg har noe med at vi er i en konkurransesituasjon med andre arrangører. Det som gir meg trua på framtida, er tilbakemeldingene fra deltakerne går på at Birken-arrangementene går for å være et NM for mosjonistene, og vi er fortsatt fornøyd med å være verdens største, sier Randi Bolstad som tror deltakerne setter spesielt stor pris på alt av liv og røre som folk skaper langs løypa.

– Birkebeinerstemningen gjør arrangementene våre til noe ekstra, og gjør at de blir et hovedmål for veldig mange, sier Bolstad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.