Dette slår direkte inn på regnskapstallene. Svikten i påmeldinger betyr 5,5 millioner kroner i tapte inntekter. Daglig leder Jo Gunnar Ellevold liker selvsagt ikke tallene, og vil ikke høre snakk om noe krise, men han innrømmer at han er klar på hva som trengs hvis utviklingen holder seg:

– Hvis dette viser å bli mer enn et blaff må vi tilpasse utgiftssiden til inntektssiden. Med færre deltakere vil det bli behov for færre lastebiler og busser. Vi vil ikke trenge så mange funksjonærer, vi kan redusere behov for toaletter osv., men vi klarer aldri å kutte tilsvarende på utgiftene som tilsvarer svikten på inntektssiden. Problemet er at vi har mange faste utgifter vi ikke får gjort noe med, sier daglig leder i Birken, Jo Gunnar Ellevold.

Holder hodet over vann

Etter ett år med sviktende påmeldinger, er det altså ikke snakk om noen form for panikk.

– Vi holder hodet over vann med solide tall i år, men hvis utviklingen fortsetter og eventuelt forsterker seg i årene framover, må vi se på organisasjonen som er bygget etter den størrelsen deltakelsen har ligget på de siste årene. Kanskje må vi tilbake til ren dugnadsinnsats for å få avviklet arrangementene våre, men det tror jeg er å male fanden på veggen. Vi skal ikke glemme at vi fortsatt er verdens største turrenn over fjellet, og også verdens største sykkelritt. Arrangementene våre er kjent over hele verden. Rennet ble overført til 83 land og var en vanvittig flott norgesreklame. Jeg har ingen tro på at årets tall skal bli til en varig nedgang i antall påmeldinger, sier Ellevold.

Må akseptere svingninger

Heller ikke informasjonsansvarlig Randi Bolstad er veldig urolig for at deltakerantallet skal fortsette å synke i årene framover:

– En må alltid regne med svingninger og det aksepterer vi. Noe av grunnen til at vi har tilbakegang på antall deltakere, tror jeg har noe med at vi er i en konkurransesituasjon med andre arrangører. Det som gir meg trua på framtida, er tilbakemeldingene fra deltakerne går på at Birken-arrangementene går for å være et NM for mosjonistene, og vi er fortsatt fornøyd med å være verdens største, sier Randi Bolstad som tror deltakerne setter spesielt stor pris på alt av liv og røre som folk skaper langs løypa.

– Birkebeinerstemningen gjør arrangementene våre til noe ekstra, og gjør at de blir et hovedmål for veldig mange, sier Bolstad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00