HAMAR: I ni år har jeg fulgt Bent Sveles jobb som håndballtrener, idrettsleder og forbilde i Storhamar.

Før det traff jeg Svele i Stavanger, der han var trener tidligere.
Bortsett fra noen poengtap på banen, noe som alltid skjer i en lang trenergjerning, har han i mine øyne en prikkfri karriere som forkjemper for norsk idrett.
En ildsjel som virkelig brenner for klister og innspill.
Bent Svele har aldri i min kontakt med klubben og idrettsmiljøet, blandet kortene i forbindelse med kamper, trening og intervjuer.
Da er han 100 prosent Storhamarmann.

Presset ut 1
Nå er Svele tvunget til å slutte i klubben på Hamar Vest, fordi han sivilt jobber i det internasjonale selskapet Unibet, som driver med spill på internett.

Det er ifølge Norges Idrettsforbund i strid med at idretten er tuftet på penger fra hovedsponsor Norsk Tipping.
Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, gikk til personangrep på Svele i høst, med ord som illojal.
Etter det HA kjenner til, skal Norsk Tipping også ha lagt press på Storhamar som klubb, og norsk håndball, for å ta et oppgjør med Sveles roller.
Til slutt ga Storhamar etter, og presset Svele ut.

Presset ut 2
Alle husker sikkert saken om Manglerud Star, som spilte med drakter sponset av utenlandske spillselskaper under mottoet ansvarlig spill.

Til tross for at byfogden i Oslo mente at Lotteritilsynet ikke hadde rett til å nekte klubben å spille med en slik reklame, brukte Norsk Tipping og Norges Fotballforbund sine pressmidler, slik at klubben til slutt måtte droppe reklamen.
NFF bekreftet i Finansavisen i sommer, at de hadde tatt kontakt med klubbens øvrige sponsorer, og etterpå trakk en av dem seg.
Hvis det er noe som er urent spill, må det være en slik håndtering av Sondre Kåfjord og Co.

Vant i retten
I en parallell fra norsk idrett til sivilt yrkesliv, mistet en mann jobben i 2005, da arbeidsgiveren fant ut at han var aktiv i en fremmedfiendtlig organisasjon.

De mente det var belastende for selskapet.
Mannen vant saken i retten, og i dommen står det blant annet:

«Det er menings- og ytringsfrihet i Norge, og ingen arbeidstaker skal i utgangspunktet kunne sies opp om meningene er aldri så bisarre eller ekstreme».
Ildsjel mot penger
For Norsk idrett, Norsk Tipping og kulturminister Trond Giske gjelder det tydeligvis egne regler.

Også Giske går til angrep på alle som ikke støtter kulturdepartementets gullkalv og redning, Norsk Tipping.
Han mener norsk idrett og kultur ikke har råd til å miste ei krone som det norske folk legger igjen på Lotto og andre spill i løpet av et år.
Det som imidlertid er helt klinkende klart, er at norsk idrett ikke har råd til å miste sine største ildsjeler, uansett hvor de måtte jobbe, så lenge det ikke er i strid med norsk lov.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00