HAMAR: - Nå må jeg ha mat, det er under en time til trening, ler Nina Arnfinnsdottir.
Hun sitter i resepsjonen hos TNT Kiropraktikk og Rehabilitering og venter på lagvenninne Gina Lorentsen, som jobber seg gjennom testøvelsene, og Karoline Fredriksen som løper på tredemølle.
Arnfinnsdottir har nettopp vært gjennom en 45 minutters grundig sjekk av kroppen: Svakheter og styrker i blant annet muskler og ledd.
- De fant heldigvis ingenting jeg ikke visste om. I hvert fall ikke noe livstruende, ler 26-åringen.

Velger ofte enkleste vei

For fire år siden brakk Storhamars forsvars- og strekspiller den ene foten, og noen av menneskekroppens viktige bein ble styrket med metall og skruer. I ettertid har Hamar-jenta slitt litt med småskader og at den ene sida av kroppen er sterkere enn den andre, noe som kan gi overbelastninger.
Det er helt naturlig for mennesker, fordi vi som oftest velger den enkleste eller den mest smertefrie veien. Kjenner vi litt smerte, gjør vi gjerne små justeringer, med det resultat at vi kanskje får andre overbelastninger som en følge av feil utførelse.
Storhamar og TNT går nå inn og kartlegger spillerne, og skal korrigere med individuell styrketrening, for å optimalisere spillernes kvaliteter i skudd, spenst og løp, og før nye skader oppstår.
- Det er kjempepositivt å få en slik oppfølging og et eget treningsprogram som er bare for meg. Jeg trenger det for ei skulder som har vært vond i flere år, og nå håper jeg at det kan bli bedre, fastslår Arnfinnsdottir.

Vært for dårlige

Storhamar-trener Arne Senstad innrømmmer at det prosjektet Storhamar nå har startet er noe han har savnet og som klubben har vært litt for dårlig på. Noen av de skadene klubben hadde forrige sesong, samtidig som spillerstallen er enda smalere kommende sesong, gjør at klubben nå har tatt tak i utfordringen.
- Det blir lett slik at spillerne er litt for mye ansvarlig for sin egen styrketrening, eller at alt skjer felles, uten individuell tilpasning. Nå går vi inn og skreddersyr for hver enkelt, og håper det skal hjelpe oss mye i skadeforebyggingen, forklarer Senstad.
Gjennom samarbeidet med TNT håper han også å få mer hjelp i forhold til akutte skader når de oppstår.

Resultater om ett år

Kiropraktor Trude Simensen ved TNT er ansvarlig for Storhamar-opplegget. Den tidligere Furnes-spilleren som testet nivå to i Norge på 90-tallet, synes det er spennende å jobbe med eliteseriespillerne.
- Gjennom denne grundige testingen kan vi oppdage skader som er i ferd med å utvikle seg, og korrigere tidlig. Vi finner forskjellige ting hos hver enkelt og gir dem treningsoppgaver. De reelle resultaterne ser vi kanskje ikke før om et års tid, og at spillerne forhåpentlig har hatt færre skade, sier Simensen, mens personlig trener Monica Treseng følger nøye med på Karoline Fredriksen på tredemølla.
- Det tror jeg er det beste steget vi har sett hittil, skryter Treseng, og Fredriksen får en ekstra opptur, og ble både lettere i steget og mer utholdende på to sekunder.
Resten av sommertreninga for nye framskritt blir betydelig tyngre.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00