Vi har luktet lunta en stund nå siden årsmøtet til Storhamar stadig ble utsatt. Det var ingen som visste når de kunne legge fram det endelige regnskapet. Det er til å forstå at det ligger noen utfordringer i å dele elite og bredde, men når tallene er så avslørende som de som ble lagt fram mandag kveld med ytterligere tap på 1,4 millioner kroner, så skjønner vi at revisoren får rynker i panna og lurer på om det er grunnlag for videre drift.

Ledelsen i Storhamar har hele tiden holdt fast ved det positive. Hver gang negative tall er avslørt, har de kommet med forklaringer, lovnader og håp om bedring. I løpet av det første halvåret i 2015 har gjelden og egenkapitalen blitt redusert med 732.000 kroner – noe som er strålende – men når ingen i klubben har oversikt over hvordan sponsorinntekter skal føres og hvilke utslag det gir i regnskapet, så får de uansett baksmellen på årsmøtet.

Det hjelper ikke at klubbledelsen med styreleder Ole Erik Hulleberg i spissen føler de har gjort jobben sin når tallene sier noe annet. Tallene har avslørt klubblederne år etter år.

Klare regler

Spørsmålet nå er om Norges Håndballforbund tar hensyn til at gjelden og egenkapitalen er redusert med 732.000 kroner i første halvdel av 2015.

Gjør de ikke det, er det game over i eliteserien før den første ballen kastes i den nye flotte hallen på Hamar vest.

Stort tristere enn det blir det ikke.

Håpet nå ligger i at forbundet lar det være med å straffe Storhamar med fire minuspoeng.

Det er forholdet mellom omsetning og negativ egenkapital som feller Storhamar. Forbundet forholdt seg iskaldt til regelverket når de nå nylig straffet Elverum med to minuspoeng.

Elverum hadde en negativ egenkapital på omtrent det samme som Storhamar, men de reddet seg bedre inn på at de omsatte for 13 millioner kroner. Den negative egenkapitalen var da på 23 prosent av omsetningen – som ifølge regelverket til håndballforbundet tilsvarer nettopp to minuspoeng.

Hvis Storhamar får godkjent nedskrivningen av egenkapitalen og gjelden første halvår i 2015 med 732.000 kroner, havner den negative egenkapitalen på rundt 46 prosent av omsetningen på drøyt 4,9 millioner kroner.

Håpet er altså at forbundet nøyer seg med å straffe Storhamar med fire minuspoeng.

Hvis bare resultatet fra 31.12 2014 legges til grunn, snakker vi om en negativ egenkapital som utgjør hele 60 prosent av omsetningen i 2014.

Tøft for Holtet

For nyvalgt styreleder Øystein Holtet, må disse tallene ha vært marerittet han ikke kunne forestille seg. Hans drøm har nemlig hele tiden vært å bygge opp et storlag i byen.

Som ressurssterk håndballentusiast og administrerende direktør i Olrudgruppen, har han hele tiden ment at den enkleste veien til suksess i en nasjonal lagidrett av større betydning, ligger i damehåndball.

Det kreves, som Holtet har påpekt, langt mindre ressurser å bygge opp et slagkraftig damehåndballag enn et herrefotballag. I tillegg har han blitt så glad i Storhamar-jentene at vil investere både krefter og penger i denne drømmen.

Siden Holtet fortsatt mener det er grunnlag for å satse videre, tross revisors usikkerhet rundt grunnlaget for dette, regner jeg også med at han øker innsatsen.

Ord som engasjement, positiv energi og dugnader høres vel svevende ut, for det trengs cash. Og det hadde vært beroligende om Holtet og resten av styret kunne komme med noen gode nyheter her, selv om han også sier at inntektssiden skal økes.

Laget svekkes

Spørsmålet nå er om Arne Senstad klarer å stable på beina et godt nok lag til å kjempe i toppen kommende sesong. Et lag som sliter i bunn, trekker nemlig ikke folk på kampene, selv om det glinser i nye seter og serveringen ellers er på topp.

Et annet spørsmål er om Storhamar får erstattet Betina Riegelhuth og Maja Jakobsen. Slik den økonomiske situasjonen er nå, kan de fort bli kneblet av regelverket til håndballforbundet som nekter klubber med så dårlig økonomi å skrive proffkontrakter med nye spillere.

Samtidig må breddegruppa følge prosessen fra sidelinjen. De vet de uansett ikke rammes direkte når de nå er skilt fra elitegruppen, men deler av drømmene deres brister også hvis elitelaget ikke reiser seg etter denne smellen.

Det er mange talenter som venter på sjansen til å blomstre i egen klubb og ny hall.

Dette er drømmer som også fort kan bli knust.

I verste fall må talentene etter hvert søke seg bort fra Hamar og Storhamar.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00