HAMAR: Når målvakten, med 175 landskamper for Norge, skal forberede seg til kamp, handler det ikke bare om å være fysisk rustet. Heidi Tjugum er også veldig nøye med å kartlegge sine motstandere. Kanskje en av de aller råeste på markedet.

Og selv om hun ble tysk cupmester sammen med flere av jentene i HC Leipzig våren 2007, slurver ikke Tjugum med forberedelsene.

Ganske stor jobb
- Vet du hvordan de skyter?

- Det blir litt sånn la-la-spørsmål… Det er ikke så enkelt.
- Jeg må se systemet de spiller, rytmen og timingen i skuddene. Det handler om så mye, mye mer, og jeg må se video for å kartlegge avslutningsvalgene de gjør. Det er en ganske stor jobb.
- Hvor mye tid bruker du på akkurat det?
- Det går gjerne seks timer når jeg ikke har dem inne fra før, men da glemmer jeg det heller ikke. Da gjelder det bare å friske opp litt, sier Heidi Tjugum til HA-sporten.

Over 100 E-cupkamper
Det er få håndballspillere som er så meritterte som Storhamars målvakt. Hun har vunnet det meste som er å vinne - bortsett fra OL-gull, som hun gikk glipp av i sommer.

35-åringen spilte sin første europacupkamp for 15 år siden, men hvor mange slike kamper det er blitt i årenes løp, har hun ikke noe nøyaktig tall på.
- Det er i hvert fall over 100, sier Storhamar-keeperen, som vant europacupen med danske Viborg i 1999 og som var champions league-finalist med samme klubb i 2001 - og 1997, mener Heidi å erindre.
Hun har også to europacupfinaler med Bækkelaget midt på 1990-tallet, så det er liksom ikke noe å si på rutinen hennes.

Mester med Leipzig
Heidi er seriemester en rekke ganger i Norge og Danmark. Hun er dansk og norsk mester - ja, til og med cupmester i Tyskland for søndagens motstander, HC Leipzig.

35-åringen har lest at hun var på utlån fra Storhamar da hunble tysk cupmester, men faktum er at den internasjonale målvakten ikke var under kontrakt med Storhamar på det tidspunktet i 2007.
- Jeg bodde i USA, og tirsdagen før den tyske cupfinalen ringte klubbens trener, Morten Arvidsson, og fortalte at de manglet en keeper. Han lurte på om jeg kunne komme, forteller Heidi.
- Akkurat det kan du bare drømme om, var svaret mitt.

Else-Marthe ringte
Så ringte Else-Marthe Sørlie Lybekk som hadde langt bedre overtalelsesevner.

- Dagen etter satt jeg på flyet fra USA til Tyskland, og torsdag bar det rett på trening - med jetlag. Fredag og lørdag var det kamp, og søndag dro jeg tilbake til USA som tysk cupmester med Leipzig, forteller Tjugum.
- Kan du si litt om hvor gode HC Leipzig er?
- Så lenge de leder serien og er Tysklands beste lag, må de være bra. Det kommer helt klart til å bli ei brudulje.
Det er fortsatt noen spillere igjen fra det laget som ble cupmester sammen med Heidi, og hun kjenner også til de norske jentene Mette Ommundsen og Renate Urne, som spiller for den tyske serielederen. I tillegg spiller det tre svenske jenter og en dansk for Leipzig - for ikke å forglemme polske Karolina Kudlacz - som Storhamar-trener Arne Senstad har fulgt i noen år.
- Du skal ikke innhente noen tips av Else-Marthe, da?
- He-he, nei jeg tror ikke det. Vi snakket sammen lørdag, men jeg ville ikke spørre om det. Jeg tror hun kommer i et dilemma.
- Men hun kommer til Hamar søndag, sier Heidi Tjugum til HA-sporten.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.