HAMAR: Hamar står nemlig foran enda en storstilt idrettslig redningsaksjon. Tidligere har jo både Storhamar Dragons og HamKam vært gjennom knallharde prosesser hvor næringslivet og kommunen har strekt ut en hånd i siste liten.

RUNE STEEN HANSEN
Nå er det håndballjentene som trenger hjelp. Og jeg håper de får den. Ikke bare fordi de også bør få den samme støtten som gutta har fått, men fordi det vil bli et stort savn for Hamar som by å miste håndballjentene.
Idrettsbyen Hamar har nemlig savnet jenter som viser at også de kan. Med topplasseringer både i fjor og i år har Storhamars håndballjenter blitt noe vi kan skryte av i ulike sammenhenger. De er befriende eksempler for alle andre jenter i forhold til at det også er mulig for dem å satse og få til.
Dobbelt så mye til HamKam
Storhamar som klubb, og spesielt det forrige styret med Grethe Torpen ved roret, må selvsagt ta stor kritikk for måten de drev klubben på, men næringslivet kan vel også tenke over hva de egentlig bidrar med. Er det riktig at HamKam på nivå tre i fotball skal få over dobbelt så stor støtte av næringslivet som Storhamars håndballjenter får som et av landets tre-fire beste lag?
Jeg sier ikke at HamKam får for mye, men kanskje kunne jentene fått litt mer.
Derfor oppfordrer jeg Sparebanken, Eidsiva, CC og de øvrige store aktørene som samles i morgen på Prestrud, om å grave litt i
lommebøkene. Hvis det er mulig å redde lisensen i forhold til de krav som forbundet setter, håper jeg de gjør et forsøk.
Avtalen med Paulsen
Det snakkes selvsagt mye om hvordan det er mulig å dra på seg en negativ egenkapital på nesten 2,5 millioner kroner. Selv om Storhamar nå vil se mest framover, er det opplagt at det er uproffe og naive ledere som må ta skylden for det økonomiske havariet.
Når du bommer med 1,5 millioner kroner på kostnadssiden i et forholdsvis lavt budsjett, er det noen som har fått cola i kalkulatoren og mer til. Det skal bare ikke være mulig.
I tillegg ble det i 2006 inngått en avtale med sponsorselskapet til Finn Paulsen – Først til Mølla – som i hvert fall er diskutabel.
Jeg vet at det er mange som mener at Finn Paulsen har vært grådig, men til det er det å si at Paulsen bare har lagt fram en avtale som Storhamar har akseptert. Det var faktisk Morten Finborud, mannen som på årsmøtet tirsdag fortalte hvor landet lå i forhold til lisens, som forhandlet fram avtalen med Paulsen, mens nyvalgt styreleder Ivar Kampenhøy skrev under på avtalen.
I avtalen het det at Paulsen skulle ha 30 prosent av alle salgsinntekter til Storhamar. I tillegg skulle han ha 15 prosent av barteravtalene. Det vil si at hvis Paulsen skaffet en hotellovernattingsavtale til 100.000 kroner, skulle Storhamar betale Paulsen 15.000 kroner i cash. Så spørs det da hvor viktige disse avtalene egentlig var. Ifølge tall jeg har fått, skal Paulsen ha skaffet Storhamar nærmere 10,7 millioner kroner i cash de siste tre årene, mens han selv skal ha sittet igjen med 3,4 millioner kroner for hele jobben.
Det er mulig denne avtalen var god da den i sin tid ble inngått, men etter finanskrisen har den blitt stadig dårligere.
Paulsen har ikke klart å selge i forhold til budsjettet.
Og det er her svakheten i avtalen ligger. Det får nemlig ingen konsekvenser for Paulsen hvis han ikke innfrir i forhold til budsjett.
I 2009 skulle han selge for 4,0 millioner, men solgte bare for 2,9 millioner kroner. Jeg vil tro dagens styre i Storhamar mener det hadde vært greit med en klausul i avtalen om at Paulsen i slike tilfeller skulle få litt mindre av kaka.
Paulsen har vel også sett at dagens realiteter er annerledes enn i 2006. Derfor har han også gått med på legge bort ekslusivitetdelen av avtalen. Den som gjorde at bare han hadde lov til å selge Storhamar. Den nye justerte avtalen gjør at Storhamar kan selge selv også.
På knærne for NHF
Paulsen kan nok uansett glemme å selge Storhamar etter neste sesong.
Da vil Storhamar ordne opp selv.
Det er vel også like greit. Da har de heller ingen andre seg selv å skylde på.
Så får vi bare håpe at forbundet ser mellom fingrene på at lånet fra Hamar kommune kom for sent inn i Storhamars regnskap.
I realiteten har de bare en million i negativ egenkapital nå.
Det er akkurat innenfor forbundets krav.
Men for at satsingen skal opprettholdes, må det mer penger på bordet.
Selv om det er Storhamar som har kommet i dette uføret, er det også opp til næringslivet om de ønsker å ha håndballjentene til å fronte byen.
Jeg håper de også får en sjanse til, men ser at idrettslagene i byen har et stort troverdighetsproblem i forhold til økonomisk styring.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00