TOTEN: Noen idrettsutøvere er i særklasse. De presterer uansett hvor kronglete veien er til en konkurranse.

Det handler ofte om mentale ferdigheter som nesten ingen kan vise til. Det å tenke enkelt, og være trygg.
Heidi Tjugum er en sånn. Råsterk, kompromissløs og fokusert. I går var hun nærmest mirakelkvinnen. Her får du høre hvorfor:

Ikke orket å se på
På treningsleir i Polen ble 35-åringen trent i senk.

Kneet, som holdt henne utenfor OL-troppen, det med slitent korsbånd og menisk, sa stopp. Da var det bare en måned til seriestart. Siden har Tjugum vært hjemme og trent styrke, og så mye hurtighet hun har våget, uten å irritere kneet. Hun har ikke engang vært i Prestrudhallen for å se på, fordi hun liker utrolig dårlig bare å se på hele tida. Da blir hun sur!
Når hun har våget, har hun trent forsiktig, og lagvenninnene har fortalt om fantastiske treninger.
Som da hun stengte buret dagen etter OL-gullet til Norge, det hun på en måte gikk glipp av. Og som på trening mandag før seriestart.

80 prosent
I går slapp hun inn kampens første mål og ble irritert. På seg sjøl.

På 1-1 hadde hun sin første redning, men kastet bort ballen i et kontringsforsøk. Og ble irritert på ballen. Etterpå var Tjugum fenomenal.
I løpet av det første kvarteret hadde målvakten åtte kvalifiserte redninger. Det tilsvarte en redningsprosent på 80!
Mye var takket være forsvaret, men til tross for gode lagvenninner fikk Toten tre sjanser nesten alene med Heidi - som vant alle duellene.
I resten av omgangen var hjemmespillerne vettskremt og skjøt over, utenfor, i stolpen - og rett på Tjugum.

Mentalt forberedt
- Det har ikke noe å si at jeg ikke har kamptrening. Det høres kanskje litt overlegent ut, men når du har prestert før, mister du ikke den tryggheten du har samlet opp i løpet av 16 år på toppnivå. Likevel var jeg kjempenervøs på oppvarmingen, ler Tjugum etter kampen.

- Jeg føler meg veldig godt forberedt, selv om jeg ikke har spilt kamper. Jeg har jo hatt ekstremt god tid på de mentale forberedelsene til denne kampen.
Hun skrøt av forsvaret i første omgang, og de fikk litt av æren for at det bare ble seks Toten-mål.
- Det ble likevel noen nærskudd, men min styrke er at jeg kan lese spille godt, og ser hvor det eneste alternativet til avslutning kommer, og kan fokusere maksimalt på det.

Mentalt sliten
Etter over en måned uten kamp, var første omgangen en mental påkjenning for 35-åringen.

Derfor satte hun seg på benken i andre omgang, og heiet fram Stine Lidén til flere redninger de neste 19 minuttene, etter en litt slapp åpningen av forsvaret. Så kom hun inn og slapp inn bare to mål på de siste 11 minuttene. Hun reddet minst fem baller, og Storhamar økte ledelsen med seks mål. Totalt ble det 14-8 mot Toten for keeperen.
Respekten for den tidligere landslagskeeperen var der fortsatt, og Heidi Tjugum var tilbake på toppnivå. Nå gjenstår det å se om hun kan få en trøstepremie denne sesongen, etter at OL gikk i vasken.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00