HAMAR: Når Storhamar i kveld spiller semifinale i NM mot Byåsen, møter de et lag som i helgen var svært nær konkurs.

Men Byåsen er ikke alene om å slite med å få endene til å møtes. Svein-Erik Edvartsen kjenner til flere klubber som har problemer, og Byåsen-trener Geir Oustorp tror vi vil få se flere klubber som vil slite.
- Sandefjord innførte lønnskutt fredag, og Levanger har hatt en kjempeoperasjon i høst. Venter vi fire-fem uker, kommer det flere som har økonomisk trøbbel - både på dame- og herresiden, sier Byåsen-treneren.

Minus 300.000
Storhamar startet årets sesong med minus to poeng på grunn av at klubben hadde en negativ egenkapital på kr 658.000.- pr. 31.12.07.

Heller ikke i år ser det ut som om klubben greier å styre mot overskudd:
- Det økonomiske resultat til Storhamar Håndball viser et underskudd i størrelsesorden cirka kr 300.000 pr. 30.09., sier Grete Torpen, som er styreleder i Storhamar Håndball.
- Vi har på slutten av året en del aktiviteter som vi håper vil bidra med inntekter for å rette opp noe av det negative resultatet.
-For å drifte klubben er vi avhengig av stor dugnadsvilje/frivillighet, og den er veldig bra i Storhamar. Det lokale næringsliv bidrar meget bra til klubben, og E-cupdeltakelse ville det aldri ha blitt hvis ikke en gruppe på Hamar samlet inn midler for å dekke deltakelse, fastslår Grete Torpen.

Nye minuspoeng?
- Kan minustall bety en ny sesong hvor dere må starte med minuspoeng, Svein-Erik Edvartsen?

- Jeg vet ikke. Men det kan jo tenkes at alle lagene må starte på minus, antyder Edvartsen.
- Er dette vi nå har sett i Byåsen, bare begynnelsen på problemene for norsk håndball?
- Det tror jeg. Klubbene er sjakk matt. Her har håndballforbundet 107 ansatte og går med 19 millioner kroner i overskudd, mens nesten alle eliteserieklubbene går med underskudd. En trenger ikke seks i matte for å skjønne at noe er galt.
- Hva skal til for å forbedre de økonomiske forholdene for norsk topphåndball, Edvartsen?
- Endre rammeavtalene. Det er det eneste svaret. Serieforeningen må få på plass en ny rammeavtale. Umiddelbart!
- Nå taper vi 163.000 kroner i året på å være medlem av serieforeningen. Det er jo galskap. Jeg skjønner ikke at det er mulig.

Har ansvaret selv
Svein-Erik Edvartsen har også tidligere gått knallhardt ut mot rammebetingelsene for de 24 toppserielagene, og nå gjør han det igjen på Storhamars nettside i et innlegg som også HA-sporten gjengir i dag (se egen sak).

Da HA-sporten skrev om saken 28. mai i år, uttalte håndballpresident Arne Modahl at han har forståelse for at det er mange som ønsker seg mer penger i Idretts-Norge. Han er likevel klar på at eliteklubbene i håndball har ansvaret for sin egen økonomi.
- Det ville bli ramaskrik blant noen hundre klubber på grasrota i Norge dersom vi skulle gi mer penger til noen få eliteklubber. Vi skal prøve å gi elitelagene bedre rammebetingelser gjennom mer markedsinntekter i Postenligaen, samt en bedre tv-avtale. Får vi til det, er det klare avtaler som regulerer hvor mye eliteklubbene får, sa Modahl til HA-sporten.

- Bra med debatt
Byåsen-trener Geir Oustrup er av den mening at Norges Håndballforbund ikke kan dekke uføret som klubbene har havnet i, men han har registrert Svein-Erik Edvartsens utspill.
- Jeg ønsker å si minst mulig om Norges Håndballforbund. Jeg mener vi må rydde opp i vår egen hage først. Men det er bra at en frigjort kar som Edvartsen ønsker debatt. Det er ikke tvil om at vi ønsker mer involvering av forbundet, men som sagt; vi må rydde opp i egen hage først.
- Som trener har jeg et veldig godt sportslig forhold til Norges Håndballforbund, og de som jobber med markedet og drifter klubbene, får ta seg den andre biten, sier Oustorp.

Også i Larvik
Larvik HKs leder Knut Harald Pleym ønsker et mer synlig forbund, og i et intervju med P4, gir han uttrykk for at han savner en dialog og et større samarbeid hvor man felles kan skape et bedre produkt.

- Vi skal ikke stå og rope om mer penger, men det viktigste for oss er å få kompetanse fra forbundet. Det er det vi savner, sier Pleym til P4.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.