I TYSKLAND
LEIPZIG: Marthe S. Johansen fra Elverum var god i tre idretter.

I 2005 var hun en av 25 norske ungjenter som ble tatt ut på Ole Gunnar Solskjærs fotballskole.
Med langrennsski under beina kan hun se tilbake på fem KM-titler. Men det var håndballen som ble Marthes idrett.

Svele har skylden
- Det er nok litt skylden til Bent Svele, det, mener Marthe. - Jeg gikk fra Elverum til Storhamar i 2005. Spilte på juniorlaget, men hospiterte samtidig på A-laget hvor jeg fikk med meg et par 1. divisjonskamper.

- Jeg drev med tre idretter på den tiden, og Bent sa til mora mi at hun måtte kaste fotballskoene mine, ler Marthe.
- Men ting falt litt på plass da jeg fikk høre det fra en så god trener og håndballspiller som Bent. Fra da av ble det håndball, forteller 19-åringen.
Hun bestemte seg for å satse skikkelig, men samtidig være nøye med å ta ett steg av gangen. Marthe søkte seg inn på Wang Toppidrettsgymnas og meldte overgang til Nordstrand hvor hun var juniorspiller i to sesonger før hun reiste nordover igjen.

Nyttig i Nordstrand
- Tiden i Nordstrand hadde jeg veldig godt av. I Elverum hadde jeg vært en framtredende spiller, men i Nordstrand var det mange som var på et høyere nivå enn meg. Jeg måtte jobbe hardt for å prøve å ta dem igjen, men samtidig har jeg hele tiden vært opptatt av å ta ett steg av gangen. Det samme gjør jeg i Storhamar også. Jeg jobber hardt for å bli bedre, men er innstilt på å utvikle meg gradvis. Gir alt for håndballen og gir det en sjanse nå. Så får vi se…

Det ble ingen eliteseriekamper på Marthe i Nordstrand, men hun kom så vidt på lagoppstillingen én gang og fikk prøve seg i to NM-kamper.
Det ble juniorhåndball i Sparserien.
- En må vel kunne si at du har tatt et ålreit steg i Storhamar?
- Ja, det har gått veldig fort fra Sparserien til europacupen. Jeg har drømt om eliteserien fra jeg var liten, og det var et framtidsmål da jeg begynte på Wang.

Så seg som lærejente
- Jeg var fornøyd med å komme med i Storhamars A-stall i år, og planen var å forbedre meg gjennom å være lærejente. Målet var å få slippe til de siste ti minuttene i starten. Slik hadde både jeg og omgivelsene mine trodd at det skulle bli også. Jeg har tatt store steg, men det er masse jeg kan bli mye bedre på, sier Marthe S. Johansen.

I Storhamar spiller hun høyreving, og ser det logiske i at en høyrehendt spiller helst spiller venstreving.
- Tidligere var jeg bakspiller, og det er først de to siste sesongene jeg har spilt ving. Men det er først og fremst på angrepene kontra jeg er best. Ville nok helst ha vært venstrekant, men det går greit på høyre også. Det er god trening for meg, og jeg jobber med å utvikle meg teknisk som ving.

Lære av Marita
- Hvordan skal du gjøre det?

- Forbedre spensten, lære av Marita (Brennodden) og se på andre vingspillere, sier Marthe som mener hun har hatt størst framgang som forsvarsspiller siden hun kom til Storhamar.
Når Marthe ikke spiller håndball, går hun på høgskolen på Lillehammer hvor hun tar et årsstudie i idrett.
Når hun ser at Toppserien i fotball og landslag kryr av spillere som hun trente sammen med på Ole Gunnar Solskjærs fotballskole, har det streifet den «gamle» toppspissen om hun valgte feil idrett, men hun angrer ikke. I hvert fall ikke nå som hun spiller på Storhamars håndballag i eliteserien - og skal ut i europacup og semifinale i cupen.

- Har sjansen
- Hva med mulighetene mot HC Leipzig?

- Vi har sjansen til å gå videre. Vi vet ikke helt hva som venter oss i Leipzig. Men vi må fokusere på oss selv, sette forsvar og satse på kontringer. Være disiplinerte i angrep - og gjøre som vi gjorde mot Nordstrand. Jeg gleder meg, sier Elverum-jenta.
Hun tror det blir veldig spennende å spille mot Byåsen igjen onsdag også.
- Og ja, jeg tror vi vinner, sier Marthe S. Johansen.
S'en i navnet mellom Marthe og Johansen, står for Sønsthagen, og moren, May Tove Sønsthagen, var i sin tid håndballspiller for Sørskogbygda i 1. divisjon. Bare så vi vet hvor håndballgenet kommer fra.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.