HAMAR: I jomfrusesongen i norsk eliteserie scoret Storhamar 634 mål, og de seks vi ser på bildet, nettet til sammen 643 ganger.

Izabela Duda ble ligaens desiderte toppscorer med 203 fulltreffere. Kamilla Sundmoen var nærmest Iza av Storhamar-jentene med 82 mål, og på tredjeplass kom vingspilleren Marita Brennodden med 77 scoringer fra kanten eller på overganger.
Siden den gang har bronselaget blitt forsterket med flere langskyttere:
* Anja Edin med 106 mål har kommet fra Gjerpen.
* Betina Riegelhuth smelte inn 102 scoringer for Bækkelaget.
* Maja Jacobsen puttet 73 ganger for Gjøvik og Vardal.
* Ny distanseskytter er også Majas tvillingsøster, Guro, som prikket inn 23 mål i fjorårets eliteserie.
Den store utfordringen for Storhamar-trener Arne Senstad, blir utvilsomt å gi samtlige spillere nok arbeidsoppgaver og tilfredsstillende oppgaver.

- Det er en utfordring
- Alle langskytterne dine kan ikke spille samtidig, Arne. Hvordan skal du holde humøret oppe på disse jentene hele sesongen, flere av dem er også sterke individualister?

- Nå er det slik at der er flere enn seks spillere på et lag, og vi kan i hvert fall bruke fire av de seks du nevnte, samtidig. I perioder kan det også bli aktuelt å bruke fem.
- Men det er en utfordring.
- Jeg ser ikke på dette som noe problem, for sånn er det i alle gode lag. Og det gir oss muligheter til å kjøre høyere tempo og mer presisjon både i angrep og forsvar. Klarer vi å få dette til å bli en styrke, blir de gode spillerne enda bedre, og jeg synes jo det er en veldig spennende spillertropp. Jeg har vært veldig gira på å få de nye spillerne hit til Storhamar, og jeg vil bruke tid på å få dem til å fungere skikkelig sammen. Risikoen er at det kan svinge mye, og det er ikke sikkert vi får ut det aller beste i år, men på sikt er dette helt riktig, sier Storhamar-treneren.

Duda scoret 203 mål
- Izabela Duda lagde alene 203 mål i fjor. Vil hun score like mange mål nå som hun har med seg flere scoringskåte lagvenninner?

- Nei, det tror jeg ikke, og det har noe med årets stall å gjøre. Selv om det er moro for Iza, er det ikke noe eget mål at hun skal score like mye. Men hun kan være like god for laget likevel. I Storhamar har det vært slik i to sesonger at Iza har fått alle pollettene til å skyte. Hun har hatt ei bunnløs kasse å skyte fra, og hun har levert.
- Nå er det veldig viktig at Iza tar den nye utfordringen, slik at hun også slipper å tømme seg helt i hver eneste kamp.

Forberedt på merke
- Iza spilte ofte med frimerke i fjor. Regner du med at hun blir like mye punktmarkert i år, eller vil skuddtrusselen fra lagvenninnene bety at hun får det litt friere?

- Både Storhamar som lag og Iza som spiller selv, gjorde det veldig bra når Iza fikk merke i fjor. Hva motstanderne våre kommer til å gjøre denne sesongen, vet jeg ikke. Men vi er forberedt, og vi har andre spillere. Skal de ta bort alle skuddtruslene i Storhamar, må de spille med merke på alle.

Den rette miksen?
- Har du funnet den riktige miksen i laget med de nye spillerne?

- Jeg synes jeg har en fantastisk gjeng med fantastiske spillere. En veldig målbevisst gjeng. Miksen er god, og jentene ønsker å bli gode. Vi har ennå ikke fått ut hele potensialet til de spillerne du nevnte innledningsvis, men vi jobber med å finne de riktige konstellasjonene, og vi jobber for at spillerne skal gjøre hverandre enda bedre. Det er min utfordring som trener.

Hva med forsvaret?
- Storhamar har veldig mange offensive spillere - både blant dem som var i klubben fra før og de som har kommet. Har du fått satt forsvaret ennå?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg tror nok vi skal lage mange nok mål til å vinne mange kamper, men vi er ennå for beskjedne bakover.
- Når forsvaret sitter, blir vi veldig gode. Flere av spillerne har ikke vært vant med å spille forsvar - eller så har de ikke hatt glede av det. Der går det veldig mye på vilje og innstilling. Har du det, kommer du også langt.
- Jeg tror Betina Riegelhuth har muligheten til å bli en forsvarsener. De trodde ikke på henne i den rollen i Bækkelaget, men jeg har troen. Vi har også Daria Boltromiuk som har høyden, men Daria er veldig snill. Også Izabela Duda er en veldig god forsvarsspiller - når hun selv vil. Da finnes det nesten ikke bedre forsvarsspiller, men hun melder seg ofte litt ut…
- Litt for mange stiller seg rett opp og ned i forsvar - og blir for snille. Der kan de lære veldig mye av en spiller som Else-Marthe Sørlie Lybekk. Håndball er en fysisk idrett, understreker Senstad

Beholde entusiasmen
- Hva er forskjellen på dette laget og bronselaget?

- En av forskjellene er at vi har flere spillere på et høyere nivå individuelt. Det er kanskje stygt å si det, men det laget vi hadde på papiret i fjor, var ikke noe bronselag. Men vi har fått til veldig mye bra med begrensede resultater de to foregående sesongene. Vi har fått til spillet vårt, og jentene har spilt med en fantastisk entusiasme.
- Denne sesongen har vi spillere som i utgangspunktet er på et høyere nivå, men det er utrolig viktig at vi greier å beholde den samme entusiasmen. Det er også viktig å være forberedt på at motgangen kan komme, for vi har ikke hatt en eneste motbakke på to sesonger. Nå har vi på papiret et ordentlig håndballag også i bredden, og jeg tror at både toppnivået og bunnivået vårt vil være høyere denne sesongen. Det vil helt sikkert svinge en del i starten, men vi har mye spennende på gang.

Nytt bronselag
- Greier dere å forsvare bronsen, for Larvik og Byåsen er vel foreløpig et nummer for store - spesielt for et lag som begynner med minus to poeng?

- Larvik og Byåsen vil fortsatt være umulige, dessverre. Jeg er ikke defensiv når jeg sier det, for vi skal gjøre det vi kan for å slå dem. Men de er på et helt annet nivå enn resten av de norske lagene.
- Jeg tror også det vil bli tøffere i forhold til tredjeplassen. Det er flere lag som er blitt bedre, og da tenker jeg først og fremst på Nordstrand. Jeg tror det vil bli jevnt bak Larvik og Byåsen - og om vi blir nummer tre eller åtte, er umulig å si.
- Vi går for å vinne hver eneste kamp, men etter to år med opptur er jeg spent på hvordan folk i Hamar vil reagere om det skulle butte litt imot. Det er viktig at omgivelsene er tålmodige og støtter oss og ser verdien av å ha et damelag i norsk topphåndball.
- Hvem blir årets toppscorer i eliteserien, forresten?
- Linn Kristin Riegelhuth.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00