HAMAR: Med skudd målt til 89 km/t har Julie M. Grøneng i en alder av 16 år fått sin dronningtittel. Håndballforbundet har nemlig kjørt et prosjekt for jenter født 1994/95 for å fremme utviklingen av bakspillere i Norge. Da gjelder det å skyte hardest og mest presist.
Hardt og presist
- Dette har vært en landsomfattende kampanje for å få fram skyttere i håndball. Det skytes fra golv og fra luft: to grunnskudd og to hoppskudd, og det gjelder å skyte både hardt og smart, sier Knut Egil Ervik, som er seksjonsleder for spill og trening i region Innlandet.

Best hele veien
For å ta sakens gang, så startet det på J16-årslaget til Storhamar, der Julie ble best av to som gikk videre til en kretsfinale. Også der var Julie best, slik hun også var det i finalen for Innlandet, der hun og Gjøviks Lisa Sydbøge gikk til landsfinalen på Lillehammer.
På Lillehammer møttes landets 14 beste, og her skulle igjen de tre beste gå til en superfinalen som fikk avgjøre internkampen foran 9.000 tilskuere i Håkons Hall.

Opp på 90 km/t
- Julie var så nær superfinalen som det var mulig, og hadde hun hatt samme uttelling som i innlandsfinalen, ville hun helt sikkert vært blant de tre, mener Ervik.
Han kan fortelle at Julie har fått sine skudd målt tett opp mot 90 km/t.
- Hvor hardt skyter jentene i EM?
- De ligger på 70 til 90 km/t, men det sies at det forsvinner vel 20 prosent av farten når du spiller med press og mot forsvar.
- Disse jentene har vært i full balanse - og har ikke møtt motstand i skuddet, men det er oppløftende resultater, sier Ervik.
Julie Martine Grøneng skulle gjerne ha vært en av de tre i selve superfinalen.
- Det har vært veldig moro å være med på dette, men det var kjipt å misse superfinalen. Jeg har hele tiden slitt med en skade i armen, og det har gått ut over hoppskuddet mitt.

Kastet spyd
- Men jeg er fornøyd med å være best i Innlandet, sier Julie med et smil.
- Hvordan trener du for å få et hardt og godt skudd?
- Jeg har egentlig ikke trent noe spesielt på det. Men jeg har kastet spyd tidligere, og har nok fått litt teknikk gjennom det.
Nå spiller Julie i regionserien og Bringserien med Storhamars 16-årslag, og håndball er viktig for henne:
- Jeg prøver å satse, så får vi se hvor langt det går, sier 16-åringen.
Hun har tre søstre som har spilt håndball før henne i Storhamar og Furnes. I tillegg har mor og far, Kari og Svein, lagt ned noen timer som trenere for håndballsporten.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00