Da Arne Senstad fikk oppgaven med å føre Storhamar tilbake til eliteserien i håndball, var han klar på at han måtte få med seg en spesiell spiller. Han måtte få Kamilla Sundmoen til å tro på prosjektet. Selv er kapteinen ydmyk i forhold til sin egen rolle. Hun er en lagspiller.

– Vi er fem-seks spillere som er en gjeng, som har vært her lenge. Blir vi med, så blir også de andre med, sier Sundmoen.

Har fått masse tillit

I morgen tar Storhamar imot Glassverket til serieåpning i Grundigligaen. De gule og blå er tilbake der de hører hjemme, men det så verre ut på samme tidspunkt i fjor. Sundmoen forteller at hun telte på knappene da Storhamar, hovedsakelig på grunn av slett økonomisk ledelse, ble kastet ut av den øverste divisjonen.

– Det var helt jævlig. Jeg hadde akkurat begynt å trene meg opp igjen for å komme tilbake etter svangerskapet. Plutselig visste jeg ikke om det ble noe. Jeg begynte å tenke tanker, skal jeg legge opp, eller se etter andre ting?

En nyvalgt styreleder fikk Sundmoen til å legge tankene på hylla og finne fram skoene for nok en sesong i gult..

– Jeg fikk håp da Øystein Holtet kom på banen, og sa han ville dra lasset. Det å komme inn på det tidspunktet han gjorde, det må ha vært et mareritt. Men var det noen jeg trodde skulle klare det, så var det han. Man har virkelig lyst til å hjelpe til når noen står fram slik som han gjorde, forteller Sundmoen.

Hun angrer ikke på at hun har tilbrakt så å si hele karrieren på Hamar.

– Jeg hadde sikkert hatt lurt av å prøve meg ute. Det har vært nære på et par ganger. Samtidig, her har jeg fått masse tillit og har fått lov til å spille slik jeg spiller, sier Sundmoen, som i tida i Storhamar både har fått prøve seg på landslaget, og har fått spille på et lag som har kjempet i toppen.

– Jeg føler jeg har utvikla meg hver sesong, og jeg har hatt gode trenere. Jeg har fått lov til å bli den jeg har blitt.

Men Sundmoens spillestil har etter hvert satt sitt preg på beina.

– Stilen min er preget av høyt tempo. Det kan være utfordrende for mine knær, men det er slik jeg spiller best. Det skal gå fort med meg, men jeg jobber med roligere tempo, og forsøker å få til litt mer eksplosivitet, sier hun.

Samtidig blir tempoet stadig høyere i håndballen, så det er ingen uting å være en temposterk spiller.

– 7 mot 6-biten har skapt et høyere tempo. Det går fortere enn noen gang, spesielt på landslagsnivå. Norge er for eksempel et temposterkt lag. Russland er den eneste nasjonen jeg har sett som har klart å demme opp.

MÅLET: TOPP FEM

I skadeperiodene motiveres hun av tanken på de viktige kampene, gjerne foran et tettpakka og engasjert hjemmepublikum..

– Den følelsen før en storkamp, det er sommerfugler i magen. Jeg motiveres av å skulle spille store kamper igjen. av å få den enorme adrenalinfølelsen, sier Sundmoen.

Hun peker også på en annen faktor som gjør at man står på for å komme tilbake.

– Det sosiale biten med laget er også ekstremt viktig. Man merker det når man er ute, merker hvor gode venner man er og hvor artig man har det. Det blir en livsstil, forklarer kapteinen.

Selv om Storhamar er tilbake blant de ypperste, hallen er ny, interessen stigende og økonomien bedre, er det fortsatt stram styring på det meste rundt klubben. Det merkes på størrelsen på spillerstallen.

– Vi har satt oss et plasseringsmål. Det er topp fem. Men vi er avhengig av å ha de beste på beina, vi har en tynn stall. Blir det 8–9 spillere på tribunen blir det vanskelig, mener Sundmoen.

Det finnes likevel de som mener klubbens mål i comeback-sesongen er kjedelig. Sundmoen er uenig..

– Vi kommer fra første divisjon, det er et annet trøkk i øverste divisjon. Jeg tror topp fem passer oss fint. Det er mange tunge kamper, mange gode lag, mange gode spillere. Vi må finne ut om vi er der vi var, sier Sundmoen, som tror kampene mot de antatt dårligere kan skille mellom suksess eller nedtur.

– Det er kanskje et skille mellom de 5–6 beste lagene og de nederste. Det er små marginer, og fort gjort å gå på noen unødvendige tap. Det er kampene mot antatt dårligere motstand vi må vinne

Storhamar betyr mye

Sundmoen skrev en ny fireårskontrakt i 2014, men har ingen planer om å bli en ny Trine Haltvik.

– Det er en hard idrett. Mye trøkker og høyt tempo. Man får karameller hele tida. Jeg kjenner på kroppen at jeg ikke har fem år igjen. Jeg tar ett år av gangen, både med tanke på skader og familie.

På sikt mener veteranen at det er mulig for Storhamar å gå helt til topps.

– På sikt er det realistisk å vinne serien. Det er mange gode spillere i Storhamar allerede, og det kommer også talenter nedenfra, men vi er avhengig av å beholde stammen i laget, mener Sundmoen.

Og det hadde vel vært en perfekt avrunding av karrieren. Gå til topps med laget som betyr så mye.

– Det er utrolig morsomt å spille her, og det betyr mye for meg å spille på dette laget. Jeg har vært her i tjue år. Jeg er fra byen. Klubben har støtta meg i alle år, og det er et tydelig bånd mellom oss, avslutter klubbspilleren fra Hamar.

Storhamar serieåpner mot Glassverket hjemme i morgen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.