HAMAR: De unge Stabæk-jentene var fullstendig overlegne, og de markerte virkelig hvem som har tatt et steg nærmere å bli Norges nest beste damelag i håndball etter Larvik.
Ekstra imponerende og spennende blir det fordi Stabæk-spillerne er nesten utelukkende jenter som er vokst opp i klubben og utviklet seg der.
Ni av gårsdagens spillere i Stabæks tropp var også med å slå Storhamar i juniorfinalen for to år siden, mens fire i Storhamars A-stall spilte juniorfinalen. Stabæk hadde sin tiende spiller på banen også, siden Kristin Saugstad nå har flyttet hjem til Hedmarken og fikk sjansen fra start for Storhamar.
Det er i hvert fall ingen tvil om at Stabæk har et godt grep om talentutvikling for unge håndballjenter.
Prestrudhallens beste spiller i går - den kommende landslagsmålvakten Silje Solberg (21) fortalte meg at sju av jentene har gått på toppidrettsgymnas - enten NTG eller Wang. Der har de fått trent masse på dagtid under kyndig veiledning. Det er ikke mange av dagens Storhamar-spillere som har hatt den muligheten.

Jobbes med Wang i Hamar

HA-sporten er kjent med at det jobbes i kulissene i disse dager med å få Wang til Hamar. Et slikt tilbud har vært savnet i Innlandets hovedstad i mange år nå.
Kongsvinger og Lillehammer har hatt sine tilbud for fotball og hockey, men disse byene når ikke Hamar til anklene en gang i forhold til toppidrettsaktivitet.
Med Farts damelag som akkurat har rykket opp i toppserien igjen og HamKams A-lag som har markert seg i toppen av 1. divisjon, er det fire store lag som skriker etter enda bedre tilrettelagt utdanningstilbud for sine unge talenter.
Og det unike i Hamar er at behovet er like stort for begge kjønn. Og alle de tre store lagidrettene fotball, håndball og ishockey har aktuelle søkere for slike studieplasser.

Idrettspolitikk

Jeg vil tro at man lett kan fylle opp 20-25 studieplasser på hvert årstrinn med kompetente søkere.
Derfor er det pussig at verken Wang eller NTG allerede har befestet sin posisjon i Hamar.
Forklaringen er en smule politisk. For NTG og Wang har en slags uskreven regel om at de ikke skal tråkke i hverandres bed. Og siden NTG allerede er etablert på Lillehammer og Kongsvinger, så har Wang kviet seg for å starte en konkurrerende virksomhet i Hamar.
Taperne er selvsagt alle de unge idrettstalentene til Fart, Dragons, HamKam og Storhamar, men heldigvis kan det nå se ut som Wang er litt på glid.
I en slik prosess er det ekstra viktig at både fylket og kommunen også støtter opp med sine virkemidler for å legge til rette for et slikt toppidrettsgymnas.
Vi har i dag utallige eksempler på unge idrettstalenter fra Hedmarken som har søkt seg til andre byer og spilt på andre lag enn moderklubben for å bli gode.
Og skal for eksempel Storhamar kunne hamle opp med Stabæk i framtida uten at det skal koste skjorta, er de avhengig av å få på plass et toppidrettsgymnas i Hamar.

Svake i forsvar

Storhamars håndballjenter fulgte uansett ikke med i timen i går kveld.
De unge og ivrige Stabæk-jentene slapp skremmende lett gjennom Storhamars forsvar. Det så ut som de gule og blå kviet seg for å få en motspiller i kroppen, og da ble det store åpninger.
I tillegg serverte hjemmelaget serier med tekniske feil da de selv hadde ballen.
I sum ble det stygge sifre i det som skulle være en revansjekamp for serietapet nylig.
Selv om Storhamar har åpnet bra i serien med fire seirer, en uavgjort og et tap, er jeg usikker på hvor bra det kan bli til slutt.
Laget virker litt ujevnt. Og når profiler som Kamilla Sundmoen og Lise Løke ikke hadde dagen, ble det i overkant mye ansvar på Anja Edin.
For Storhamar-jentene handler det mye om å legge sjelen og viljen i alle detaljer på banen.
Det så det ut som de unge Stabæk-jentene hadde fått med seg både fra toppidrettsgymnaset og det fine miljøet de åpenbart har skapt.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00