HA-sporten har kartlagt det politiske landskapet rundt håndballkrisen i Storhamar. Og akkurat nå kan det se utfordrende ut for Morten Aspeli og Arbeiderpartiet å få flertall for redningsplanen til Aspeli – som innebærer en gjeldssanering hvor en femtedel av gjelda avskrives hvert år i fem år under forutsetningen om at SIL betaler leie i den nye hallen.

– Hamar kommune er ikke tjent med at Storhamar går konkurs. Da får vi ikke inn ei krone. Derfor tror jeg dette kan være en løsning som vi kan få flertall for, sa Aspeli til i forrige uke.

Nå tyder alt på at Aspeli – som med Aps stemmer rår over 16 av 39 stemmer i kommunestyret hvis han kan regne med uavhengige Stein Frøysangs stemme også – har en stor jobb foran seg for få til akkurat det.

Byberg usikker

Bare ved å starte nærmest Ap og Aspeli – hos varaordfører Geir Byberg i KrF – kan det være motstand.

– Vi vil ta stilling til dette når saken blir lagt fram, men av prinsipielle årsaker håper jeg det blir en mellomløsning hvor kommunen kan få tilbake det som er mulig å få. Når det er sagt, bør vi helst unngå å dytte dem utfor stupet, sier Byberg.

Senterpartiets Arne Frogner har stort sett vært en støttespiller for Aspeli og Byberg i denne «regjeringsperioden», men han sier han ikke har bestemt seg i denne saken.

– Jeg vil avvente hva rådmannen skriver. Smertegrensen i forhold til idretten nærmer seg, men samtidig er det kanskje litt dumt ikke å hjelpe hvis det fører til ytterligere tap, sier Frogner til HA-. sporten.

Heller ikke SVs Inger Haug vil garantere noe.

– Før jeg mener noe veldig sterkt om dette, vil jeg snakke med førstekandidaten i SV – Tom Sagen – som står på valg til høsten. Selv skal jeg jo gå av.

– Jeg ser på dette som et hederlig forsøk fra Aspelis side, men jeg kan ikke melde noe kort likevel, sier Haug som, også har vært å regne som en støttestemme for posisjonen i denne fireårsperioden.

For egen del legger hun til:

– Jeg vil gjerne hjelpe idrettsjentene som privatperson, men jeg er ikke sikker på at det er riktig bruk av fellesskapets penger å gjøre det.

Pensjonistpartiet har heller ikke tatt noe standpunkt nå. Deres to representanter sier de vil vente på rådmannens innstilling.

Høyre er forsterket

FrP blir stående på sidelinjen i denne saken, siden begge deres representanter har gått ut av partiet til fordel for Høyre.

Det betyr igjen at Høyre, som gikk ut i går med et tydelig nei, sitter på ni nei-stemmer.

I tillegg er det opplagt at By- og bygdelista ikke vil støtte Aspelis forslag.

– Det er ikke en kommunal oppgave å drive eliteidrett. Jeg liker heller ikke at de behandler sine kreditorer ulikt. Nå har de en innsamlingsaksjon som skal dekke de andre kreditorene. Det er en uting at de sier de skal betale de andre, men at kommunen skal slette gjelda, sier BBL-leder Christel Meyer, som mener det er andre som har like mye bruk for økonomisk støtte som Storhamar hvis de først går ut på den veien.

– Fart har et lag i 1. divisjon. Tenk hvor mange spillere de kunne kjøpt med en million ekstra, spør Meyer retorisk.

Og på direkte spørsmål fra HA-sporten om hun vil støtte Aspelis forslag, svarer hun:

– Jeg vil ikke støtte det forslaget, så får vi se hva de andre i partiet mener.

BBL har sju representanter i kommunestyret. Venstres Live Giset var klokkeklar på at det var uaktuelt å støtte Aspelis forslag. Slår vi sammen hennes stemme med Høyres ni stemmer og BBls sju, er de oppe i 17 stemmer imot.

På motsatt side har Ap 16 stemmer med full oppslutning. Aspelis utfordring ligger da i å overbevise tvilerne i KrF (2), SV (1), Sp (1) og PP (2). De to siste vil nok sitte langt inne, slik at Aspeli i realiteten har 19 nei-stemmer å kjempe mot.

Storhamar er med andre ord avhengig av at Morten Aspeli gjennomfører en solid lobbyvirksomhet i tillegg til en positiv innstilling fra rådmannen, for at klubben skal kunne håpe å få aksept for gjeldssaneringen på rundt en million kroner.

Les også
DEBATT Les hva styreleder i Storhamar Håndball Bredde mener.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.