HAMAR: - Tv2 hadde en reportasje i vinter, om hvor mange håndballklubber som droppet yrkesskadeforsikring for spillerne sine. Storhamar hadde og har en slik forsikring, selv om den er dyr, forklarer daglig leder Svein-Erik Edvartsen.

Dette påførte klubben 100.000 kroner ekstra i utgifter i 2007.
- Andre klubber ga blaffen i å tegne en slik lovpålagt forsikring. Siden yrkesskadeforsikringer ikke er en del av lisenstildelingen føles det litt urettferdig at vi fikk minuspoeng, siden de klubber som ikke forholder seg til norske lover ved å tegne yrkesskadeforsikring går fri. Vi blir litt straffet for å ha fulgt norske lover siden håndballforbundet ikke tar hensyn til de norske lovene ved lisenstildeling.

Erfaring fra hockey
Nå vil Edvartsen at en slik forsikring skal bli en del av eliteserielisensen i framtida.

Det er den pr. i dag ikke. Norges Håndballforbund overlater til myndighetene å sjekke om håndballklubbene følger norsk lov.
Edvartsen gikk den samme runden som daglig leder av Eliteserieforeningen i ishockey, der det i en periode kun var Storhamar som hadde yrkesskadeforsikring av alle eliteserielagene.
Han mener alle i norsk håndball bør være tjent med at alle spillerne får erstatningen dersom de blir skadet på håndballbanen.
Ikke bare slik det er nå i mange klubber, at de som tilnærmet profesjonelle har en slik ordning.

- Ekstremt kostbar
Håndballpresident Arne S. Modahl mener det ikke bør være nødvendig å legge yrkesskadeforsikringen inn i eliteserielisensen, siden den er lovpålagt.

- Vi er imidlertid klar over problemstillingen at en slik yrkesskadeforsikring kan være ekstremt kostbar. Da ordningen ble innført falt tanken om idrett utenom, den var beregnet på yrkesutøvere iblant annet industrien, sier Modahl til HA-sporten.
Han mener reglene rammer idretter med fysisk kontakt unødig hardt, og sammen med Norges idrettsforbund og andre særforbund jobber håndballen mot forsikringsselskaper.
Modahl mener imidlertid at det ikke er noen tvil om hvem som skal ha en slik forsikring.
- Alle spillere som mottar en skattbar lønn skal ha en yrkesskadeforsikring. Det er ikke noe som reguleres av hvor mye en spiller tjener.

Ingen ville forsikre
Storhamars daglige leder understreker at yrkesskadeforsikringen ikke alene var årsaken til at Storhamar endte opp med 658.000 kroner i negativ egenkapital i 2007.

Klubben valgte likevel ikke å droppe den.
Ingen forsikringsselskap ville imidlertid gjøre en avtale med damelaget.
- Dermed måtte klubben ty til yrkesskadepoolens dyre ordning som er beregnet på industriarbeidere, forklarer Edvartsen.
En spiller koster rundt 6.000-7.000 kroner å forsikre hvert år.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00