HAMAR: - Jentene er offensive og har troen på det de gjør, hele tiden. Jeg er veldig imponert over lagmoralen i det norske laget. Hvor flinke de er til å bakke opp hverandre. Her er det lov å feile, og den evnen jentene har til å støtte hverandre, er helt uovertruffen. Jeg har aldri sett noe lag med slike holdninger noen gang, sier Morten Finborud, som er styremedlem i Norges Håndballforbund.

Han mener at Norges store styrke er den gode kulturen som er i troppen.
- Har har det utviklet seg en flott kultur over tid, og denne kulturen er med på å løfte de nye spillerne også. Det er jentene selv som er nøkkelen, mener Finborud.


Tropp på 29 personer

Morten Finborud er hovedleder for en tropp bestående av 16 spillere og 12 personer (pluss Finborud selv) med ulike oppgaver i VM-teamet.

Om noen tror at en hovedleder er den personen som bare er ute og representerer og koser seg, så er det feil. Ingen jobb er for liten og ingen er for stor for Hamar-mannen.
I går satt Finborud eksamensvakt da Tine Stange avla en høyskoleeksamen i skatterett.
- Det er veldig positivt at jentene tar utdanning ved siden av håndballen, mener Finborud.


Klar rollefordeling


- Hva slag oppgaver har du ellers i dette mesterskapet?

- Kort sagt: alt mulig. Bortsett fra det sportslige, da. Der er det Thorir Hergeirsson som er sjefen. Vi har et veldig profesjonelt opplegg rundt jentene. Rollefordelingen er helt klar, og det er selvfølgelig veldig mange praktiske ting som må ordnes, sier 51-åringen og ramser opp:
Ordne treningstider og avtale måltidene.
Passe på at de riktige spillerne står på dommerkortene når kampene skal spilles.
Gå på tekniske møter og bli enige om valg av draktfarge.
Sjekke at arrangøren har riktig nasjonalsang.
Gjennomgå prosedyrer i mixed sone.
Ordne med pressekonferanser.
Pluss mye, mye mer.


Norsk/kinesisk hjelp

- Valg av draktfarger kan virkelig skape debatter. Det opplevde jeg for en tid tilbake på Balkan. Da var det kamp om hvem som skulle spille med røde trøyer. Her i Kina har det gått veldig greit, sier Finborud.

Men det er flere utfordringer:

- Bare det å skaffe grovt brød i stedet for loff, kan by på utfordringer, men vi har brukt noen av de samme folkene som Olympiatoppen benyttet i forbindelse med OL. En nordmann som har bodd i Kina i flere år - og som har kinesisk samboer - har gått opp flere løyper for oss.

- Har alt gått greit i disse ukene?

- Vi har ikke hatt noen utfordringer som ikke er blitt løst på en god måte.


Flyttet til Nanjing

Morten Finborud er blitt utstyrt med kinesisk tolk som også snakker engelsk.

- Tolken fortalte at hun har lært engelsk ved å se på engelske og amerikanske tv-serier, og hun er virkelig flink.
Onsdag flyttet den norske troppen fra Suzhou til Nanjing, der de norske jentene skal bruke anleggene som ble bygget i forbindelse med OL.

- Dette er en by på nærmere åtte millioner innbyggere, her jeg sitter på hotellrommet mitt i 17. etasje og ser bort på bygninger som må være 70 etasjer høye, får jeg litt Manhattan-følelse, forteller Finborud, som synes det norske laget har fått en strålende mottakelse i Kina.

- Veldig mange hyggelig mennesker, sier Finborud. - Men det gjelder å passe seg i trafikken. Nå har kineserne byttet ut syklene sine med elektriske, stillegående mopeder. Her er du ikke fredet som fotgjenger, og følger du de norske reglene i fotgjengerfeltet, blir det kaos, ler Finborud.


Har fortsatt håpet

Da HA-sporten hadde en før-VM-prat med Finborud i begynnelsen av oktober, drømte han om å bli verdensmester for kvinner.

Det er nemlig slik; at samtlige spillere og ledere får medaljer.

- Blir du verdensmester, tror du?

- Jeg har fortsatt et håp om det, men nå tror jeg det er helt åpent hvem som vinner VM. Det er mange som trener for å bli verdensmestere, og det handler om å få ut potensialet når det gjelder. Vi får ett svar fredag (i dag) i en ny, åpen klamp mot Russland. Og så får vi forhåpentlig et nytt svar søndag, sier Morten Finborud til HA-sporten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.