Seks syklister er sendt til legesjekk på legevakta på Rena etter at de drakk vaskemiddel før start. Alle de seks er norske syklister.

Alle syklistene i dagens FredagsBirken fikk utdelt en boks med vaskemiddel fra Omo Colour før start som en reklameartikkel.

- Noen syklister har misforstått hva dette var, og har blandet det i drikkevannet sitt. Men dette var en reklameartikkel med vaskemiddel, og skulle naturligvis ikke drikkes, forteller presseansvarlig Ingunn Rønningen Kleven til h-a.no.

- Hva har skjedd med syklistene?

- De er etter det jeg vet sendt til legevakta for sjekk. Hvordan tilstanden deres er, vet jeg ikke, sier hun.

Sannsynligvis har ingen av de seks fått alvorlige skader etter å ha drukket vaskemiddelet, men de har fått ubehag etter fadesen.

Arrangøren sier vaskemiddelet var merket, og at syklistene fikk beskjed om å ikke blande det i drikkevannet.

Nå har imidlertid arrangøren satt opp store skilt for å unngå at andre gjør samme feil, sier Kleven.

– I og med at dette vaskemiddelet er spesielt utviklet for treningstøy, tenkte vi det var relevant å gi til våre deltakere. De kan bruke det til å vaske sitt treningstøy etter arrangementet, forklarer hun.

Det er Lilleborg som fører Omo i Norge.

Arrangøren forteller at det har gått bra med alle seks, og at noen av dem har lagt i veg på turen fra Rena til Lillehammer.

Beklager

– Vi beklager på det sterkeste at folk har misforstått og trodd at dette er en sportsdrikk. Vi håper de berørte er tatt godt hånd om. Vi har vært i kontakt med Giftinformasjonen i dag. De sitter på all nødvendig dokumentasjon om produktet og har bistått de involverte i saken, sier informasjonssjef Anne Gjemdal.

– Hvor mange har fått reklameartikkelen?

– Dette er blitt delt ut sammen med startnummerne så det er nok mange, men vi håper ikke mange andre gjør som de vi nå har sendt til legesjekk. Vi har forøvrig merket vaskemiddelet og påpekt at dette ikke må blandes i drikkevannet, sier Kleven.

Det skal ikke være noen stor fare for de involverte.

– Omo Aktiv & Sport er et flytende tøyvaskemiddel, og det er ingen helsefare knyttet til å svelge det. I sikkerhetsdatabladet for produktet står følgende: Ved svelging, drikk to til tre glass vann eller melk, og kontakt lege, sier Gjemdal.

De håper ikke mange har misforstått innholdet i pakken.

– Produktet er merket i henhold til et strengt regelverk. Vi mener også at det tydelig fremgår at dette er et vaskemiddel - det er understreket på etiketten på forsiden. Når folk likevel har misforstått, tar vi det til etterretning, og beklager igjen det inntrufne, sier Gjemdal.

De seks syklistene er kjørt til legevakta på Rena. De er sannsynligvis ikke alvorlig skadet, men de har fått ubehag etter fadesen.

Vaskepulver til klesvask er lite farlig å smake på. Det kan føre til sårhet i slimhinnene i munn og svelg. Ved svelging av litt større mengder kan kvalme, brekninger og oppkast oppstå. Søl i øynene kan gi en irritasjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.