Stavanger (aftenposten.no): Kampen om ja eller nei til OL i Norge drar seg til. I løpet av høsten skal politikerne bestemme om det skal gis statsgaranti.

Ingen tviler på at humorist Per Inge Torkelsen er nei-mann i OL- og Paralympics-saken. 61-åringens standpunkt når det gjelder sport, dyrking av de såkalte idrettsheltene og olympiske leker, er svært gjennomtenkt.

- Jeg tenker på stormannsgalskap, gigantonomi og at det snart bare er diktaturer og Norge som går inn for å arrangere noe sånn, sier Torkelsen, og fyrer opp:

- Disse utøverne som eventuelt skal være med i et OL, har null kunnskaper ut over det de presterer. Er det disse menneskene som bør være de største heltene våre? Når Petter Northug er den i landet vårt som skal fronte solidaritet og samvirke, har det rablet totalt.

«Alt går på skinner, men da har vi plutselig ikke råd til OL» 

Han sitter i Stavanger bystyre for Venstre, har mange ganger gått hardt ut mot idretten og også skrevet bok: Den store stygge idrettsboka. Han har satt seg inn i OL-saken.

- Da vi hadde OL på Lillehammer, bevilget Stortinget 7,3 milliarder kroner og det til et idrettsstevne som varte i snaue to uker. Det totale beløpet ble kostnader på 9,6 milliarder. Tre år etterpå, i 1997, hadde vi noe som heter Kulturminneåret i Norge. Det foregikk over 300 arrangementer over hele landet, med et nydelig motto: Forankring fryder. Totalt var budsjettet på 9,6 millioner. Det vil si at du kan få 1000 kulturminneår for ett OL (1994-årgang).

Mer sang

Komikeren er selv norgesmester to ganger, i tryllekunst og humor, og har også i yngre dager trukket en fotballdrakt over hodet.

– Jeg var annenreserve på Havørn, og spilte 20 minutter på grunn av skader. Så fikk jeg gult kort fordi jeg røkte på banen.

Torkelsen synes at idretten i sitt vesen er fordummende, og har mer lyst til å oppmuntre den øvrige kulturen.

- Tenk om det ble bevilget 15 millioner kroner til et OL i sang, noe som er helt fremmed. Det er ikke bygget en hall til et sangkor i Norge. De må synge i en gymsal på skolen eller andre steder med dårlig akustikk. Det vet jeg, fordi jeg har vært på jobb i 80 prosent av landets kommuner. Og det finnes jo ikke en kommune uten idrettslag. Bare i Stavanger er det over 60 kommunale fotballbaner. Er det ikke det snart nok da?

Han har ikke noe i mot at "barn skal få trene opp sine motoriske ferdigheter", som han sier.

- Men det burde vært en aldersgrense. Når ungdommen blir 18 år, burde de heller lære seg å lese og skrive. Det er blitt viktigere å vite hvor du var da Brå brakk staven enn hvem Hamsun og Ibsen var.

NEI-argumenter

  • Det vil gå ut over viktige oppgaver som helse og omsorg, infrastruktur og utdanning.
  • Frykter kostnadssprekk og bakrus, historien forteller det.
  • Norge skal ikke bidra til å redde IOC.
  • Vil ikke bety noe for frivillighet i lengden.
  • OL er gått ut på dato, sats på andre mesterskap som VM.
  • Mange andre vinternasjoner har aldri hatt OL, hvorfor da Norge?
  • Ingen langsiktig innvirkning på turismen. Kun et blaff.
  • Trenger ikke OL for å bygge anlegg for breddeidretten.
  • Imot at IOC stiller krav om skatteamnesti og særordninger.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00