- Sølv var kanskje nederlag, men bronse er neimen ikke det, sa skøytepresident Rune Gerhardsen da den flotte statuen, laget av kunstneren Nina Nesje, ble avdekket utenfor maratonporten på Bislett.
Hjalmar “Hjallis” Andersen har allerede stått på sokkel i motsatt sving i mange år. Skøytekongen Oscar Mathisen står i fint driv utenfor Frogner stadion. Nå er også Kupper'n, den store skøytekongen fra slutten av 1950- og begynnelsen av 60-tallet, på plass.
- Vi inviterte kongen, men på grunn av statsbesøk i Tyrkia kunne ikke han være til stede her i dag. Via slottet skal jeg hilse fra Hans majestet. Han beklager at han ikke kan være til stede for å hylle sin gamle venn, fortalte Gerhardsen.
Knut Johannesen ble mest kjent for sin gullmedalje og legendariske verdensrekord med 15.46,6 på 10.000-meteren i Squaw Valley i 1960. På dagen da statuen ble avdekket feiret han sin 80-årsdag.

Jordnær og jovial

- I alle år har Kupper'n vært et enestående forbilde. Du ble også hele Norges skøytekonge. Ikke bare trakk du tusenvis av tilskuerne til Bislett, men du samlet også hele nasjonen foran radioapparatene da du gikk.
- Det mest imponerende er jovialiteten din. Du har alltid vært veldig jordnær og et samlende ikon for hele nasjonen, sa kulturminister Thorhild Widvey.
Hun var til stede i spissen for svært mange Kupper'n-venner, deriblant idrettspresident Børre Rognlien, byrådsleder Stian Berger Røsland og den gamle idrettshistorikeren og radioreporteren Per Jorsett.
- Du har gitt denne byen utrolig mye glede, og du har vært knyttet til Oslo i all din tid. Det er ingen tvil om at denne statuen passer veldig godt her på Bislett, sa Røsland i sin tale til jubilanten.

Fantastisk

- Takk til alle dere som har kommet hit. Dette er bare fantastisk, særlig når jeg tenker på at det er 50 år siden jeg sluttet å konkurrere på skøyter. Jeg må få si at jeg har hatt stor glede av idretten min, og jeg tror også at jeg har gledet mange, sa Knut Johannesen selv.
Statuen er lagd etter det berømte svingbildet fra Squaw Valley, der Kupper'n jager den fantastiske verdensrekorden som har gjort ham til en levende legende.
- Jeg gikk aldri inn for å vinne bronse da jeg var aktiv, men når jeg nå er blitt stående her på Bislett i nettopp bronse, får jeg si meg fornøyd med det. Da har jeg alle valører, sa Kupper'n smilende.
- Jeg er veldig stolt, og det vil nok ta litt tid før det går opp for meg at jeg har fått en statue, sa den gamle skøytekongen.
Han gikk sitt første løp, et skoleløp over 1000 meter, på Bislett i 1950. Tiden var 1,39,0, og det var starten på en fantastisk skøytekarriere som skulle gi ti medaljer i norske mesterskap, fem EM-medaljer, tre VM-medaljer og fem olympiske medaljer. (©NTB)
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.