Den norske smøresjefen melder om en strøm av tips fra TV-slavene under Lahti-mesterskapet.

Lite skaper så mye debatt i Norge som smøring av langrennsski under VM og OL.

Går norske løpere på en smørebom, tar det stort sett helt av. Nystad har vært med på både jubel og tabber i sine år i jobben, men han skygger ikke unna for kritikk

– Smørebom er jo et ganske unøyaktig ord. Det kan ligge mye bak at skiene ikke er helt på topp. Og det kommer inn ganske mange meldinger på sosiale medier. Som regel er det ganske mange gode forslag faktisk, sier Nystad til NTB om det voldsomme engasjementet fra nordmenn.

Gigantisk

Smøringen av skiene er bare toppen av fjellet.

– Valg av skiparene betyr 80 prosent, sier Nystad.

I Lahti-VM kan det blir norsk gull på ski som er så mye som sju-åtte år gamle.

Norge har en fenomenal smøretrailer med seg. – Den er her i stor grad fordi den gjør at våre ansatte får bedre arbeidsforhold der. Vi kunne godt ha smurt skiene i konteinere, men vi har et ansvar overfor gutta her inne. De skal føle seg trygge, og det skal også barna og koner og samboere hjemme, sier Nystad mens han viser NTB rundt i smøretraileren.

Ikke riktig

– Dette er nok trolig Norges mest misforståtte investering. Vi får ganske mye pepper for å ha en slik trailer, men vi gjør dette for våre egne folk.

– Noen tror kanskje at vi har boblebad, minibar, jacuzzi og kanskje et lite basseng og at det er luksus og oljepenger på veien. For oss dreier det seg om arbeidsmiljøet, sier Nystad til NTB.

Bildet av Therese Johaug er for anledningen fjernet fra traileren.

Totalt er det nesten 20 smørere og skieksperter med rundt Norges langrenns- og kombinertlag i Lahti.

Blant disse er en østerriker med doktorgrad i glid. Han heter Felix Breitschädel og kalles "Mr. Snow"

Lett og vrient

– Det er meldt kaldt vær i nesten hele VM. Gjør det at det blir en lett smørejobb?

– Jo enklere føret er, jo vanskeligere blir det å være bedre enn konkurrentene. Det vil være et smalt område å briljere på. Under vanskelige forhold kan det holde å ha 50 prosent gode ski når de andre har 30. På et såkalt panserføre må man kanskje opp i 99 og 100 prosent, sier Nystad.

– Vi leter ikke etter god glid og godt feste. Vi skal ha best glid og beste feste. Da beveger du deg på nyanser. Dette er det nok litt vanskelig for folk i sofakroken å få med seg. De aller fleste i Norge er gode til å smøre ski på påskefjellet.

– Hva er utfordringen i Lahti?

– Her er det litt skog og litt åpent terreng. Og så er det partier som ligger slik at sola kan steike i noen av bakkene. Det å treffe med god glid og godt feste, kan være en utfordring. Det vi også har sett her, er at det er veldig mye trafikk i løypene med snøscootere som transporterer utstyr og folk. Det gjør at det blir løs snø og mye såkalt sukker.

Bingo-renn

Værgudene spiller ikke på lag med hopperne i Lahti. Kraftig vind skaper trøbbel i VM-starten.

Kun noen få jentehoppere rakk å sette utfor i VM-bakken onsdag. De beste med Maren Lundby i spissen blåste vekk og fikk aldri sjansen.

Heller ikke gutta slappe til. Et forferdelig vær dro inn over den finske VM-byen onsdag kveld. Vinden blåste kraftig og nysnøen som kom føk rundt. Det var umulig å hoppe. Værmeldingen antyder noe bedre forhold under torsdagens damekvalifisering, mens det både fredag og lørdag går mot klassiske bingorenn i normalbakken.

Ubekymret

Lite testing i VM-bakken bekymrer ikke de to fremste norske VM-håpene Daniel-André Tande og Maren Lundby.

– Det har egentlig ikke noe å si. Vi har offisiell trening torsdag, og dermed får vi flere hopp enn vi pleier. Vi har også vært her på samling, slik at vi vet hvordan bakken er, beroliger Tande.

– Frykter du bingorenn?

– Jeg er ikke redd for det, men det kan bli det. Vi er i Lahti, og du er dum dersom du forventer at vi kan hoppe her hver eneste dag med identiske forhold for alle sammen, sier Tande til NTB.

Maren Lundby kommer full av selvtillit til den finske skimetropolen etter fire seirer i vinterens verdenscup.

– Det er en fantastisk situasjon å være i. Jeg har aldri vært der før. Jeg føler ting er på stell. Du merker at det er litt annerledes. Det er litt mer nerver, men jeg har ikke fått hoppet i bakken. Det er deilig å utsette det litt. Det blir litt fysisk og teknisk trening i stedet, sier Bøverbru-jenta.

Kom sent

22-åringen kom bevisst sent til Lahti. Først tirsdag kveld var verdenscuptreeren på plass på finsk jord.

– Jeg kom først i går og sto over første trening. Så lenge jeg har det klart teknisk, behøver jeg ikke mange hopp i bakken for å prestere. Mer trening gir bare mer surr, mener Lundby.

Anniken Mork og Silje Opseth var de eneste norske innslagene som rakk å sette utfor i VM-bakken før været ble helt umulig onsdag.

For hoppgutta gikk det bare i surr i vindkastene.

– Vi havnet jo også på langrennsbussen og ble satt av på langrennsarenaen, sier Tande.

Jentenes individuelle renn går fredag, gutta VM-konkurranse i normalbakken lørdag. Søndag er det kjønnsblandet lagkonkurranse.Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.