• SUVEREN: Marit Bjørgen vant med ett minutts margin torsdag.
  • STERK: Didrik Tønseth tok NM-gullet torsdag, og viste VM-form.
  • IKKE FORNØYD: Marthe Hafsahl Karset var ikke fornøyd med 34.-plassen, men det er mye igjen av NM.FOTO: Arve Hovelstuen Blystad

Torsdag gikk Vang-jenta 10 kilometer klassisk i NM på Lygna, og ble nummer 34. NM er det store høydepunktet for mange langrennsløpere. Her møter de aller beste i verden de som aldri nådde stjernehimmelen. De som trener passe, mye og veldig mye, men som ikke har landslagsklær og verdenscuppoeng.

NM på ski er en fest, en hyllest til en idrett som engasjerer veldig mange nordmenn. Og alle er invitert.

Marthe Hafsahl Karset er en sliter, og det er langt unna negativt ladet. Hun har gått i mange NM, både som junior og senior. Vang-jenta er et perfekt bilde på det å være glad i en idrett. Hun elsker å trene, elsker å konkurrere og også hun setter seg mål.

Selv om de ligger litt bak de gullkantede målene Marit Bjørgen setter seg. Det handler om idrettsglede, noen skuffelser, et godt miljø og bøttevis med konkurranseinstinkt.

Glad i trening og renn

– Jeg er veldig glad i å trene, og jeg er like glad i å konkurrere. Det handler om å ha mål for treninga, og jeg skal innrømme at jo bedre trent jeg er – jo artigere er det.

Nå har hun flyttet hjem, til Ingeberg, og har full jobb.

31-åringen trener det hun rekker, sier hun. Det blir stort sett hver dag, og Vang-jenta går skirenn så å si hver eneste helg. Hun har stor glede av å ha på seg startnummer, og teste ut kroppen i knallharde motbakker.

– Jeg har alltid vært glad i å konkurrere. Slik var det da jeg var junior også.

Marthe Hafsahl Karset har sølv fra junior-NM. Hun har også flere 4.-plasser fra juniormesterskapet.

– Jeg var god som junior, spesielt de første juniorårene.

Etter junioralder flyttet hun til Oslo, og begynte å studere.

– Jeg fortsatte å trene, fortsatte å konkurrere, men jeg var ikke på noe lag. Jeg trente bra, men tok aldri steget opp. Jeg valgte å ikke prioritere langrenn noe mer. Men gleden var der, og jeg presterte ganske bra. Jeg fikk en 12. plass i et norgescuprenn ganske tidlig som senior, sier Vang-jenta Marthe Hafsahl Karset.

Ekstra gnist med NM på Gåsbu

Så sto hun over NM i to år. Hun konkurrerte mer igjen i 2012, og så fikk Vang Skiløperforening NM på Gåsbu i 2013.

– Da ble det et klart mål å være med der. Siden da har jeg vært med på alt igjen, og jeg fikk en 10. plass i norgescupen i 2014. Det var bra.

Marthe Hafsahl Karset er blitt spurt mange ganger: Ofrer du ikke mye?

– Jeg svarer nei hver gang. Jeg har lyst til å gjøre dette. Jeg jobber mye og trener ganske mye. Men jeg trives med å ha det slik, sier Vang-jenta, og fortsetter:

– Jeg har vokst opp med fotball og langrenn. Jeg spilte fotball i Fart til jeg var 18 år, og har spilt A-kamper for Fart. Så ble det bare langrenn. Men selv om jeg vokste opp med det, valgte jeg det sjøl på et tidspunkt. Jeg har lyst til å gjøre det.

Marthe Hafsahl Karset er vokst opp i en idrettsfamilie med stor I. De er fire jenter, og det har gått i fotball og langrenn hele vegen. For to år siden flyttet hun altså hjem. Det ble hus på Ingeberg, og kort veg til Vangsåsen og familien.

– Jeg bodde 11 år i Oslo, og hadde lyst til å flytte hjem. Det var naturlig. I tillegg liker jeg selvfølgelig at det er kort veg til godt preparerte skiløyper og en herlig natur.

Mer om familien: For noen uker siden var Marthe, søsteren Ragnhild og mor Turid på en skikkelig skitur. Alle tre deltok nemlig i det tradisjonsrike langløpet Marcialonga.

– Det var moro, og en veldig fin tur. Det er herlig å gjøre noe sammen.

Krydrer med langløp

Neste vinter er det NM på hjemmebane igjen, og det synes Marthe Hafsahl Karset er utrolig moro. Hun er glad i hjembygda og klubben sin, Vang Skiløperforening.

– Det er viktig for klubben, og gjør noe med samholdet og miljøet. NM er stort, og det er ekstra stas når det arrangeres i de løypene har tilbrakt så mye tid i.

Foran denne sesongen fant 31-åringen ny motivasjon i langløp. Hun ble en del av Team Parkettpartner, og deltar i de store langløpene.

– Langløp er moro, og det er noe helt annet med et støtteapparat rundt seg. Du er avhengig av det i det sirkuset, sier Vang-jenta, som ble nummer 11 i Kaiser Maximilian Lauf i Østerrike.

– Det var en bra plassering, men jeg var mer fornøyd med 14.-plassen i Skandinavisk cup på Lillehammer. Det er nok det beste jeg har gjort denne sesongen.

Det er sikkert ikke så mange som blir overrasket når vi forteller at Marthe fant kjæresten i skiløypa.

Nå er de samboere på Ingeberg.

– Det er greit med litt felles interesser.

31-åringen fra Vang var skuffet etter 34.-plassen torsdag.

– Det gikk bare dårlig. Jeg har ingen god forklaring. Nå skal jeg forberede meg til sprint og duatlon. Jeg skal gå alle distansene i NM, sier Marthe Hafsahl Karset.

Hun går alltid alle distansene.

Med stor skiglede.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00