- Telefonen min er rimelig rødglødende, ja!

Det sa Lars Freng fra Brøttum i Ringsaker til HA søndag ettermiddag.

De første støtteerklæringene kom etter at nettstedet langrenn.com hadde et intervju med Freng.

Der lød overskriften slik: "Foreldre, skjerp dere".

Men det tok helt av da VG søndag hadde saken fra langrenn.com på førstesiden - da under overskriften "Skitrener ber foreldre skjerpe seg: Fullstendig IDIOTI."

Refser foreldrene

Lars Freng er trener i langrenn for Team Gudbrandsdalen - et lag for talentfulle juniorer i alderen 17 til 20 år.

Han har vært trener for Brøttum IL i Ringsaker - blant annet fordi han ville gi et tilbud i nærområdet til egen datter.

I intervjuet med langrenn.com går han meget hardt ut mot overivrige foreldre. Kritikken går både på utstyrshysteri og holdninger.

Freng reagerer også på at foreldre ringer for å sjekke opplegget til kretssamlinger for å forvisse seg om at det er bra nok for deres barn.

Støtte fra mange

Søndag ettermiddag rant det inn med støtte til Freng:

- Både foreldre og trenere - også trenere på et ganske høyt nivå - kommer med støtte. Det er veldig hyggelig. Mange sier at det er flott at jeg tar opp dette, sier Freng.

- Hvorfor kom du med denne utblåsningen nå?

- Fordi jeg begynner å bli mettet. Jeg har vært trener i 20 år, og jeg ser at det går en veg: Rett utfor. Det er nå vi må sette på bremsen og hjelpe hverandre. Hvis ikke så blir også langrenn en sport som blir for kostbar for mange, sier Freng.

En Blå-Swix VS To smørekofferter

- Har du noen eksempler?

- Mange bør se på hvordan noen nye utøvere og foreldre mottas i klubber: Det virker ikke positivt når en far kommer med en håpefull niåring og tar fram blåswixen, den eneste smurningen han har med seg, mens faren eller moren til ungen ved siden av bretter ut et par smørekofferter og flere par ski. Hvis vi ikke hjelper den nyankomne, dersom du selv har noen års erfaring, så har vi bommet, sier han.

TAKKET NEI TIL GRATIS SKI

I intervjuet med nettstedet langrenn.com viser han også til hvordan han takket nei da datteren ble tilbudt flere par gratis ski av en leverandør:

- Hun hadde ski. Ett par ski er nok. Det er viktigere at disse skiene har riktig spenn og lengde i forhold til utøveren. Unger trenger ikke mer enn et par ski, sier han og legger til:

- Det er viktigere at klubber blir flinkere til å lage bytteordninger slik at utøvere kan "arve" ski etter andre etter hvert som de vokser.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00