Idrettens voldgiftsrett (CAS) har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Sundby mister blant annet Tour de Ski-seieren fra 2014-/15-sesongen. Og han utestenges i to måneder fra 11. juli.

Hedmarkens beste langrennsløper, Simen Sveen, har også i sommer trent med Martin Johnsrud Sundby, han håper folk som skal mene noe om dette også bruker tid til å sette seg inn hva saken egentlig handler om. 

Tenker på kompisen

– For det første så tenker jeg på Martin. Dette er ikke noe du unner en kompis. Og så håper jeg at den grundige pressekonferansen vi så gjør at media også klarer å se saken for hva det er og skiller mellom doping og en feil som har rammet Martin, poengterer Simen Sveen overfor HA-sporten.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) mener også at Martin Johnsrud Sundby ikke må sammenlignes med tradisjonelle dopingsyndere. I en pressemelding fra FIS heter det:

«FIS deler helt og fullt synet til CAS om at Martin Johnsrud Sundby ikke må ses på som en tilsiktet dopingmisbruker, men at utestengelsen kommer som en følge av de strenge anti-dopingreglene og WADAs forbudsliste.»

Skiforbundet tar ansvar

Norges Skiforbund tar også det fulle og hele ansvaret i saken. Forbundet mente at det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken, heter det i en pressemelding.

– Dette handler om at Martin Johnsrud Sundby har tatt lovlige og nødvendige medisiner, men som CAS har slått fast, har medisinen blitt administrert på feil måte. Det er ikke slik at han har hatt for høye verdier, sa skipresident Erik Røste på en pressekonferanse onsdag.

For bare et par uker siden var Simen Sveen ute på ei skikkelig hard intervalløkt med Martin Johnsrud Sundby. Han mener at kompisen vil takle alt styret som følger nå.

– Det er veldig kjedelig at det rammer en så tett på deg, men det er jo ikke noe bevisst forsøk på å jukse. Jeg var godt informert før pressekonferansen, men ellers er dette en sak som det er lagt lokk over. Det er jo ikke bare legen Knut Gabrielsen som har forstått regelverket slik. De fleste har jo forstått regelen på denne måten, og det er synd at det er Martin som må lide for denne saken. Jeg føler virkelig med han.

– Jeg vet likevel at Martin er godt forberedt på at det kommer en tøff periode, men han har ridd av stormer før, sier Simen Sveen.

Skiforbundet tar uansett skylden for at saken rammer Johnsrud Sundby nå.

– Det er viktig å slå fast følgende: Dette handler ikke om juks om eller å oppnå fordeler. Det handler om forståelsen av hvordan en lovlig og nødvendig medisin skal inntas, la Røste til.

Som en konsekvens av dommen fra CAS, fratas Johnsrud Sundby også 1,1 millioner kroner i premiepenger. Skiforbundet har imidlertid valgt å dekke det økonomiske tapet.

– Martin har kun fulgt råd fra landslagets lege, som har misforstått regelen. Det er snakk om en ærlig misforståelse. Feilen er ikke begått av Martin. Ansvaret er vårt, sier Røste.

Sundby svært uenig

Martin Johnsrud Sundby er også svært uenig i CAS sin avgjørelse om å utestenge ham for feil medisinbruk. Sundby er krystallklar på at han ikke har gjort noe galt.

Sundby møtte pressen på Ullevål onsdag, kort tid etter at det ble klart at han er utestengt i to måneder for feil bruk av astmamedisin. Sundby var tydelig preget over det han mener er en urettferdig dom fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Denne dommen handler ikke om at jeg har oppnådd en konkurransefordel eller at jeg har fått i meg mer enn det som er lovlig dose. Jeg er dømt for en formalfeil. En systemsvikt, som jeg må ta konsekvensene av. Derfor er det utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen. Det oppleves som totalt urimelig, sier Sundby.

– Himmelen falt ned

Nå retter han fokus på det som skal skje videre.

– Jeg må bli ferdig med denne saken. Den har pågått i 18 måneder, og det har vært en tøff belastning. Likevel har jeg klart å stå med det jeg mener er ganske rak rygg i perioden. Selvfølgelig fordi jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sa langrennsløperen.

– Jeg er veldig glad for at Skiforbundet har tatt på seg ansvaret. Jeg har alltid fulgt rådene fra det medisinske apparatet, la han til.

Sundby beretter om reaksjonen han hadde da han først fikk beskjed om at noe var galt.

– Det var ti dager etter Tour de Ski for halvannet år siden. Jeg var på butikken, og Knut (Gabrielsen) ringte meg, innledet 31-åringen.

– Der og da falt jo selvfølgelig himmelen i hodet på meg. Jeg kunne ikke begripe det, heller ikke Knut. Aldri i mitt liv har jeg tatt en dose som ikke har blitt foreskrevet av lege, fortsatte Sundby.

Tolkning

Etter hvert fikk langrennsløperen beskjed om hva som var saken.

– Knuts, støtteapparatets og Olympiatoppens tolkning av regelen samsvarte ikke med det WADA mente var regelens intensjon. Det ble en lang prosess i etterkant. Jeg var gjennom flere tester, og de testene viste at jeg ikke fikk i meg over 1600 mikrogram av medisinen, som er grensen. Det kan vi bevise, sier Sundby.

Røa-løperen beretter om lettelse som gikk over til fortvilelse.

– Vi var gjennom en rettslig prosess i FIS (Det internasjonale skiforbundet) sitt antidopingpanel. Dette var i september i fjor. Det var en enorm lettelse. FIS var enig med oss. Regelen var uklar. De var enig i at utøver ikke kunne lastes for en uklar regel. Antidoping Norge kom til samme beslutning. Så anket WADA, men jeg må innrømme at jeg så på det som en formalitet, sier han.

Viktig sesong

Sundby var fast bestemt på å ikke la seg vippe av pinnen, tross situasjonen han hadde kommet inn i.

– Jeg gikk inn i 2015/2016-sesongen vel vitende om at jeg var uskyldig, men også at jeg var frikjent, og at jeg kunne angripe en sesong og bevise hvilken skiløper jeg er. Det ble en særdeles viktig sesong for meg. Så har vi vært gjennom en ny rettsrunde i CAS, og jeg må innrømme at det er nesten umulig å godta utfallet. Jeg mener at det er en totalt urimelig dom som nå faller på meg for en misforståelse, sier Sundby.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00