Storhamar-veteran Eirik Skadsdammen sa dette etter 3-0-seieren i Genève forrige lørdag.

Han dro fram at det er ti nye spillere, og at alle har glidd inn i systemet, og følger filosofien til trener Aleksander «Sasja» Smirnov. Det synes også ute på isen. Det er et lag med stor L. Det handler om å hjelpe kameraten, spille disiplinert, og at innsats skal være grunnmuren uansett.

Aleksander Smirnov har fått bygd mye av Storhamar-huset sitt allerede. Russeren hadde en byggeplan, og denne sesongen disponerer han en bredere spillerstall. Det betyr flere rom i huset, flere muligheter.

Hvor mye kan en hovedtrener bety? Spørsmålet er stilt mange ganger, i mange forskjellige sammenhenger. I lagidrett handler det om å få spillerne til å tro på planen, på filosofien. Få alle til å dra i samme retning – mot det samme målet. Da trenger laget en faglig dyktig trener med autoritet, som det oser respekt av.

Og som spillerne tror på.

Det har Storhamar nå.

Aleksander Smirnov har lært mye ishockey gjennom et langt hockeyliv, både som spiller og trener. Han er verdensmester to ganger, og har trent lag i det som kalles verdens nest beste hockeyliga, nemlig russiske KHL – med et vanvittig press hengende over skuldrene.

Han måtte forholde seg til resultatkåte og kyniske eiere hver eneste dag.

Nå har han fått ro til å jobbe med Storhamar-prosjektet sitt, og sammen med Pål Johnsen får han jobbe med en harmonisk spillergruppe, som har spilt på seg kilovis med sjøltillit de siste kampene.

Sjøltillit er ferskvare.

Og miljø og humør er ofte undervurdert i idrett.

Det virker som om Smirnov og Johnsen har funnet en genial miks med knallhard jobb og disiplin, krydret med trivsel.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00