U21-landslaget vant EM-bronse i Israel i juni, mens kvinnelandslaget måneden senere strakte seg helt til EM-sølv og var to brente straffespark fra å tukte Tyskland i finalen. Strømsgodset ble seriemester for første gang på 43 år etter å ha spilt offensiv og underholdende fotball, og Molde avsluttet sesongen ved å beseire Rosenborg i en dramatisk og severdig cupfinale.

Alt kom likevel i skyggen av det som skjedde 27. september, da Egil “Drillo” Olsen ble den første norske landslagssjef som har fått sparken. At fotballforbundet hevder at han var gitt en slags vetorett mot styrets avgjørelse endrer ikke realiteten. En trener uten arbeidsgiverens tillit kan ikke fungere.

I iveren etter å få Per-Mathias Høgmo på plass umiddelbart, greide fotballpresident Yngve Hallén, generalsekretær Kjetil Siem og NFF-styret å drepe tre fugler med en stein:

Selvmål-kinderegg

* Drillo ble fratatt den hyllest han burde fått i sin siste kamp på Ullevaal, der han i to perioder som landslagssjef ordnet mange av de største kvelder i norsk fotballs historie. Selv etter en mislykket VM-kvalifisering ville nok publikum visst å gi ham det.

* Høgmo fikk en tøffere start som landslagssjef enn han hadde fortjent, med kort forberedelsestid mot et tent og omspillsjagende Slovenia, og han ble første landslagssjef siden Tor Røste Fossen i 1978 som tapte debutkampen. Han har ennå ikke vunnet etter fire kamper.

* Det lille håpet om toeromspill og VM-billett til Brasil forsvant. Med seier i Slovenia ville Norge spilt finale mot Island om omspillsplassen, trolig for fulle tribuner. Men Høgmos prosjekt er langsiktig, og alle treninger og uttalelser før debuten fortalte at blikket hans var rettet mot EM-kvalifiseringen. Etter 0-3-tapet kom 6796 tilskuere til kampen mot Island. Hvem vet om et siste Drillo-stunt kunne skjerpet spillerne til en bragd i Maribor?

Ørkenvandring

Nå skal det sies at det norske laget som viste seg fram i år ikke har noe i VM å gjøre. Mens byggeplassen Ullevaal stadion i løpet av året framsto mer og mer ferdig, kunne ikke det samme sies om landslaget, som også var en byggeplass.

En ny generasjon med spennende ballspillere flommet inn i troppen, men laget slet med å finne sin identitet. Balansen mellom gjennombruddshissighet og ballbesittelse var uklar, og i noen av høstkampene var det vanskelig å få øye på klare pressledd når motstanderen hadde ballen. Det var første gang under Drillo.

Norsk fotball har flere utfordringer. Klubblagene faller til dels gjennom i europacupen, og landslagsspillere sliter benken i utenlandske profflag. Norge er nå nesten uten profiler i betydelige klubber.

For Høgmo har det vært viktig å markere en retningsendring. Han bygger på den samme grunnmuren, med soneforsvar og utnyttelse av overganger, men vil ha et Norge som både ønsker og klarer å ha ballen i laget. Høstkampene tydet på at han har noe på gang, men utfordringene er store.

Da spillerne gikk fra hverandre i november, var det over ni måneder til EM-kvalifiseringen starter. I den tiden får Høgmo bare to samlinger med landslaget, samt en tur til ørkenen (Abu Dhabi) med de hjemlige spillerne i januar. (©NTB)

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.