HAMAR: Avstanden til det 6. hullet på Atlungstad er 135 meter, og André Toth fikk altså den lille, hvite ballen ned i det 10,8 centimeter i diameter store hullet, på ett eneste slag.

Drøm for mange

- Det var stort. Det var under en turnering, sier Toth, og fortsetter:
- Jeg har vært i nærheten tidligere, i Elverum. Nå gikk det. Dette er en drøm for en golfspiller, sier André Toth.
Golf-sporten er helt spesiell i forhold til å ha sin hole in one. Oddsen for å klare det for en proff er 1 til 3.708. For en amatør er tallene 1 til 12.750. I Norge ble det slått 313 registrerte hole in one-slag i 2010. Et anslag viser at det ble gått 221.708 runder på norske golfbaner i 2010.
Det sier litt om hvor vanskelig det er å få ballen rett i koppen med ett slag.

Kjempet hver dag

- Det å klare det gir en veldig god følelse, sier 29-åringen, som har fått et helt nytt liv med idrett og golf.
I august 2006 ble André Toth rammet av slag. Han ble lam i høyresiden. Fra å ligge i sjukehussengen kjempet han seg opp i rullestolen. Men det stoppet ikke der. Han har kjempet hver eneste dag, og har møtt mange utfordringer. For tre år siden startet 29-åringen med golf, og nå har han et golfhandikap på 17,5.
Og han spiller altså kun med venstre arm ...

Vil ned på 15

- Målet er å spille meg ned til 15 i løpet av sesongen. Jeg har hatt bra framgang, og det gir motivasjon, sier Toth, som har spilt lag-VM for funksjonshemmede i Sverige i sommer.
Det var første gang Norge deltok i VM i golf for funksjonshemmede.

Jobbet med utslaget

Denne sesongen har 29-åringen jobbet mest med å slå rettere i utslaget, og har fått litt hjelp av Pär Sundberg, som er pro på Atlungstad. Utfordringen med én funksjonell arm i golfsvingen, er å bli like stabil som de funksjonsfriske.
- Det handler om å komme nærmere greenen på første slag. Mange sier at det ikke betyr så mye, men for meg som ikke slår så langt som de beste, må jeg være mer presis.

Norwegian Open

De neste konkurransene for 29-åringen nå er klubbmesterskapet, og ikke minst Norwegian Open i Larvik. Der vant han klasse C i fjor. Etter bra spill i sommer har han rykket opp en klasse.
- Det blir veldig spennende, sier André Toth, som har drevet med ishockey, fotball og innebandy tidligere.

- Imponerende

Daglig leder i Atlungstad Golf, Pål Jan Stokke, er mektig imponert over André Toth.
- Han spiller mye her. Da han slo hole in one, hørtes det nesten til Hamar. Han ga lyd fra seg, sier Stokke.
I 2011 er det fire spillere som har klart hole in one på Atlungstad. Storhamar Dragons-spiller Joakim Jensen er en av dem. Han klarte hole in one på det samme hullet som André Toth.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00