MOLDE: Fra denne datoen kommer det blant annet krav om låsbare våpenskap, nye regler for pappaperm og endringer i barneloven.
Det har vært stor oppmerksomhet omkring kravet til sikker oppbevaring av våpen fra 1. juli. Alle som eier ett eller flere skytevåpen må oppbevare hele våpenet, eller en vital del av våpenet, i et godkjent våpenskap.
Fra 1. juli kommer det også nye byggeforskrifter som betyr en betydelig innskjerpelse for byggebransjen. Omfattende byggeslurv skal det bli slutt på, ifølge kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Kommunene kan ilegge gebyrer på opptil 400.000 kroner for brudd på byggereglene. Kravene til ferdigkontroll og ferdigattest skjerpes. Byggefeilene for 10-12 milliarder kroner i året skal bort.
Fra 1. juli blir det også obligatorisk energimerking for alle som skal selge eller leie ut en bolig. Et hus skal energimerkes med bokstavskalaen A-G, akkurat som et kjøleskap eller en vaskemaskin.
Direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund sier til NTB at ordningen med energimerking bare er obligatorisk for den som skal selge huset sitt eller leie ut en bolig på mer enn 50 kvadratmeter.
Likevel oppfordrer han alle til å energimerke boligen sin. Hver enkelt kan gjøre dette selv på nettet. En enkel energimerking er unnagjort på under et kvarter.
- Når jobben er gjort får du en rapport med forslag til tiltak for å redusere energiforbruket. Det kan være en nyttig øvelse for mange. Men du trenger ingen dyre rådgivere for å få dette til, sier Batta.
Han advarer mot dørselgere og andre som tilbyr energimerking av boligen.(NTB)
Andre endringer fra 1. juli
• Strengere krav til radonsikring
• Momsregler for kultur og idrett
• Strengere regler for hedgefond
• Nye regler for pappaperm
• Endringer i barneloven
• Ny varemerkelov
• Endringer i forsikringsvilkårene
• Sporingsplikt. Fartøyer over 15 meter må oppgi sin posisjon
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.