HAMAR: - Forholdene etter nyttår har vært så dårlige at det ikke er til å tro, sier Morten Evensen, nestleder i Hamar ILs hovedlag.
Gradestokken viste 14 minusgrader på Børstad torsdag ettermiddag. To aldersbestemte lag trente på hver sin banehalvdel på det som for noen år siden var Hamars flotteste kunstgrasbane.
Nå er graset fylt med snø og is, og er glatt. Farlig glatt ifølge de som trener.

Ut med strøm

27. oktober i fjor ble Hamar IL og HamKam yngres tildelt jobben med den daglige driften av Børstad. De har gjort jobben siden begynnelsen av november.
I romjula endret imidlertid Børstad Idrettspark AS (BIP) og daglig leder Johnny Sterud forutsetningene radikalt.
På grunn av høye utgifter til oppvarming kuttet Sterud strømmen for å bruke kjemikalier.
BIP mener lagene ikke har noen avtale om undervarme, bare åpen vinterbane (se egen sak).
Etterpå har banen ifølge brukerne, som hadde betalt forskudd for tre måneder, langt på vei vært ubrukelig i forhold til timeprisen på 1.250 kroner timen.

Vil ha det de betaler for

- Vi vet hva vi har fått på Børstad tidligere sesonger, og nå betaler vi for noe vi ikke får, sier Frode Johansen i Vang FL.
Etter nesten hver trening på Børstad får Johansen klager fra klubbens spillere og trenere.
- Styret er på meg for å høre hvorfor vi betaler så mye for så dårlige forhold. Jeg har ikke noe godt svar. Før jul var ting på stell selv om det var kaldt. Så skrudde de av varmen. Vi ønsker oss snøfri bane som vi betaler for, sier Johansen.

Under enhver kritikk

Daglig leder i HamKam yngres, Anders Langset, har blant annet i en mail til Børstad Idrettspark skrevet at baneforholdene er under enhver kritikk.
Langset mener det ikke er unaturlig at leietakerne gjennom sju år har en forventning til kvaliteten i forhold til leieprisen.
«Ellers kunne man jo rett og slett bare ha valgt et billigere alternativ med tilsvarende dårlig kvalitet».
Rune Stenberg i HIL fotball har i sin klage skrevet at banen er så glatt at det fører til litt for mange farlige situasjoner når spillerne ramler unormalt mye.

Strid om avtale

Tre måneder etter at de overtok driften hadde HIL og HamKam torsdag fortsatt ikke fått noen driftsavtale forelagt av Børstad Idrettspark AS.
Avtalen ble de lovet å få om noen dager - det var 12. november.
HIL har lagt ut for alle driftskostnader i forbindelse med brøyting, skraping og rydding av banen.
Mandag denne uka truet HIL med å legge ned driftsarbeidet resten av sesongen, dersom avtalen ikke kom på plass. Da kom pengene fra selskapet.
- Jeg fikk til svar at det var trist om vi legger ned driften. Da kunne banen bli stengt, og vi måtte stå til ansvar for inntektene Børstad Idrettspark eventuelt mistet. Vi som ikke engang har fått noen skriftlig avtale, sier Evensen og rister på hodet.

Ber kommunen ta over

Tross at BIP ikke hadde kommet med en driftsavtale, ble Evensen og Co. kalt inn til et dialogmøte 3. februar. Det takket de nei til, de vil ha en avtale på plass først, og skrev som svar at BIP først må skjønne hva som normalt menes med en dialog.
«Siden verken avtalen eller betaling er på plass ser vi ingen grunn til å kaste bort mer tid på dette. Vi fortsetter driften inntil videre, og vil nå rette oss mot eier Hamar kommune ved ordføreren, med bønn om at de som eier tar tak og rydder opp», skrev Morten Evensen i en e-post til Briskeby Idrettspark AS.
PS! Forslaget til driftsavtale ble oversendt HIL og HamKam yngres fredag formiddag (se egen sak).
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00