Grønvold var toppalpinist, og er foreløpig den siste fra Hamar-området som har hevdet seg i toppen innen alpinsporten.

Forrige helg var 40-åringen i Tørudbakken i Brumunddal og overvar renn for barn og unge, og han lot seg imponere av ferdighetene til de unge utøverne.

– Jeg ble veldig imponert, og det var noe helt annet enn da jeg var ung utøver. De kjører så fint på ski, og det var imponerende. Det har nok også litt med utstyret å gjøre, sier han.

Høye kostnader

Og nettopp fokuset på utstyret er noe Grønvold er litt bekymret for. Han frykter sporten går glipp av potensielle topputøvere som følge av utstyrsjaget. På spørsmål om kostnadsnivået kan være så avskrekkende at folk ikke begynner med alpint, svarer Grønvold:

– Ja, det kan det absolutt være. Det er viktig å få fram at det ikke trenger å koste en formue den idretten her, sier Grønvold, som er sikker på at historiene om hvor mye penger enkelte har brukt på alpint kan stå i veien for at flere begynner med sporten.

Truls Røise er alpin-pappa og følger opp sønnen Marius (12). Røise forteller at det er en forholdsvis dyr idrett. Han er enig i at det har blitt for stort utstyrsfokus.

– I Marius’ klasse så er det nok variabelt hvor mye folk bruker. Men jeg tror alt fra 50.000-200.000 kroner i året. Det er da inkludert reiser, samlinger, utstyr og alt. For klassen U14 og oppover går det fort 40.000 bare på utstyr. Du er helt prisgitt foreldre som følger opp.

Viktigste er å ha det gøy

– Jeg synes det er trist at kravene til utstyret er blitt så høye og at kostnadene knyttet til trening og reise ofte er så store at mange faller av i tidlig alder, sier Røise.

Grønvold mener det viktigste for å bli god er interesse for sporten og at man synes det er gøy å stå på ski.

– Da kan du bli så god du bare vil, så lenge du synes det er gøy å stå på ski, sier Grønvold, som mener forholdene ligger godt til rette i Hamar-området for å bli god i alpint.

– Vi har anlegg og miljøer som backer deg opp til et visst nivå. For å ta steget videre trenger man ikke flytte voldsomt langt. For å få flere gode alpinister fra området vårt må vi skape miljøer hvor ungene synes det er morsomt, og da kommer det av seg selv, sier han.

Forutsetningen for å bli god er at du står på ski fra du er liten, har det gøy og i tillegg trener allsidig og gjerne driver med flere idretter opp til 12-14-års alderen, forteller Røise.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.