ELVERUM: - Det er jo en knøttliten idrett som ikke mange virkelig kan noe om. Men de beste holder et høy nivå, forklarer Carl Yngvar Christensen.
Han er overrasket, men glad, over å være nominert til idrettsprisen i 2010, selv om han er en av de som virkelig holder et høyt internasjonalt nivå og legger ned mye trening.
- Jeg løfter ikke mye på fritida, sjøl om jeg tar i et tak når noen spør, ler 20-åringen.

Vil bli testet
Etter å ha drevet mest med snowboard og litt styrke i kjellerlokalene til kompisene, ble han med en kamerat til Brumunddal som 15-åring. Der ble han hektet.
- Mye av grunnen til det var et enormt bra miljø i Brumunddal med de rette holdningene og innstillingene.
Carl Yngvar har tidligere også deltatt i strongman-konkurranser, men nå har han tatt avstand fra dette.
- Disse konkurransene har ikke noen regler for doping, og det er en dårlig kombinasjon med å drive som seriøs idrettsutøver.
Sjøl har Carl Yngvar blitt testet 10-12 ganger, og er en prioritert utøver hos Antidoping Norge, med meldeplikt. Det gjør ham ingenting, selv om testene kan komme tett.
- Jeg synes det er bra. Jeg mener det må være knallhard nulltoleranse.

Doble juleøkter
Mens mange andre idrettsutøvere tar seg litt fri i jula, dobler Carl Yngvar.
- Det er Jørgen Haug fra Brumunddal som er juniorlandslagstrener, og slik har vi hatt det i det siste. Vi har en samling i jula og en om sommeren, der vi trener doble økter. Der har vært veldig bra.
Styrkeløft har historisk sett vært en hobby for norske utøvere. Under Haug er juniorlandslaget i ferd med å sette en ny standard.
- Det har vel ikke vært enorme treningsmengder i denne sporten tidligere, men det er i ferd med å endre seg litt. Den kulturen vi nå bygger opp på juniorlandslaget, er veldig positiv. Jørgen er en pådriver, og vi kan også trene ti økter i uka uten problemer.

1.100 neste
Høstens resultat i junior-VM, 1065 kilo, var bare sju kilo dårligere enn resultatet til gullvinneren i senior-VM i år. Christensen har imidlertid ikke dårlig tid.
- De sier at styrkeløftere når sitt potensial etter 15 år med trening. Jeg har igjen ti år med andre ord, ler 20-åringen.
Hans neste mål er å passere 1.100 kilo sammenlagt, fordelt på knebøy, benkpress og markløft.
- Jeg håper ikke det stopper der. Det er ikke sikkert jeg holder på til jeg er 30, men akkurat nå er det morsomt å stadig bli bedre og se hvor god jeg kan bli.
Han kan uansett love rekorder neste sesong.
- Det er ikke så vanskelig. For første gang blir vektklassene gjort om. Nå skal det bli ni i stedet for 11. Dermed blir alle rekorder nullstilt foran neste sesong, ler Carl Yngvar.

Arnold-festival
Brumunddal Atletklubbs frontfigur konkurrerer ikke mye. To ganger i året er det internasjonale mesterskap. I tillegg blir det et par stevner i Norge.
- Det er ikke skirenn hver helg for å si det sånn. Men for mange er det ikke viktigst å konkurrere, men å trene og bli sterkest mulig.
Neste år skal imidlertid 20-åringen delta i et ekstra stevne han gleder veldig til.
- Jeg skal være med i markløft i Arnold Sports Festival i Ohio i USA i mars. Jeg er nok sjanseløs på gode plasseringer, men det blir en morsom opplevelse.
Stevnet har fått navnet til skuespiller og guvernør Arnold Schwarzenegger, som selv ble verdensmester i kroppsbygging og samler 18.000 utøvere og 175.000 tilskuere!
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00