HAMAR: Ikke engang trener Vegard Skogheim har noe å klage på før serieåpningen. Han snakker selvsagt ut fra lagets forutsetninger. Så spørs det bare hvor høyt nivået til HamKam er når alvoret starter, og hvordan uforutsette hendelser påvirker prestasjonene. Jeg tenker på skader, baneforhold og psyken til laget.
Du vet aldri hvordan slike ting slår ut før noe skjer.
I utgangspunktet skal det være forskjell på Sandefjord som kommer ned fra Tippeligaen og HamKam som kommer opp fra 2. divisjon. Sandefjord har ikke mistet mange spillere. Og HamKam har forsterket med bare Oddbjørn Lie og Tore Andreas Gundersen.
Jeg tror likevel ikke at Sandefjord er mye bedre enn HamKam.

Mange plussfaktorer

Forsterkningene til HamKam er gode på dette nivået, men det er andre faktorer som hever årets Kamma-lag mer.
• Først og fremst har unge spillerne som Håkon Aalmen, Kristoffer Hagen og Emil Sildnes blitt bedre. Jeg tror mange vil bli overrasket over hvor høyt nivå disse gutta nå holder. I hvert fall har de sett gode ut i de siste viktige oppkjøringskampene. Spørsmålet er fortsatt, hvor gode de er mot de aller beste. Når det virkelig gjelder.
• Et annet meget viktig poeng er at HamKam under Vegard Skogheim, aldri har vært bedre defensivt organisert. Jeg synes det har vært lurvete defensivt tidligere, men spillerne virker tryggere i rollene sine nå. De ser mer drillet ut. Det er færre tilfeldigheter som rår. Og så har Oddbjørn Lie blitt en markant skikkelse som Pål Ekeberg Schjerves midtstoppermakker. Tenk å få en så duellsterk, taklingssterk, relativt rask og ikke minst pasningssterk spiller rett i fanget.
• På høyrebacken er Jonathan Borrajo klasse defensivt, mens John Anders Rise har stått mer fram slik han skal. Før har han hatt en tendens til bare å være med uansett nivå han har spilt på.
• I tillegg fungerer lagdelene bra i forhold til presshøyder og hverandre. Pål Kirkevold og Thomas Lehne Olsen bytter fint på å falle ned i midtbaneleddet når HamKam ikke har ballen, mens Aalmen og Hagen har vært gode både i lufta og langs bakken. De har fungert som et solid skjold foran stopperne.
• Offensivt er det klasse over Lehne Olsen, men Kirkevold er også så god at ingen kan konsentrere seg bare om Lehne Olsen. Og Gundersen vil også skape ekstra trykk i boksen, selv om jeg er mer usikker til hvordan han vil fungere som kantspiller. Hans styrke ligger nemlig mye mer i boksen, framfor å komme rundt backen og komme til innlegg. Lars Eirik Bredvold har også høyestenivået inne, men han er fortsatt mer variabel.

Har brukbar dekning

• Videre snakkes det mye om tynne staller. HamKam er faktisk ikke så tynne som mange tror. Vegar Bjerke er tilbake for fullt, men er ikke et selvsagt valg ennå. Truls Hagen hopper fortsatt på krykker, men vil komme tilbake. Emil Dahle og Niklas Tilley Solhaug har ambisjoner om både å spille mye og prege kampene, mens Hai Lam som forsvarsreserve tross alt har vært kaptein i 1. divisjon før. Edmir Asani holder også bra nivå som stoppercover.
Det er mange lag som ser langt dårligere rustet ut.
Det er en fin miks i laget til Skogheim. Han har rutinerte skikkelser i Rønningen, Schjerve og Bjerke, flere andre som har vært med på høyt nivå, unge sultne spillere og supertalentet i Thomas Lehne Olsen.
Det er i hele tatt et spennende lag. Og det er jo morsomt at det er så mange lokale spillere på laget.

En jevn serie

HamKam ble tvunget til denne lokalsatsingen, men Vegard Skogheim har hatt tro på den. Og gjennomført den. Det skal han ha skryt for. Så for tiden vise hvor bra det blir.
HamKam har som mål å berge plassen. Det er sikkert et greit utgangspunkt for et nyopprykket, uferdig lag, men hvis de kommer bra i gang, tror jeg det er lurt å justere opp målsettingen etter hvert. Det er viktig å ha noe å strekke seg etter.
Ser vi på motstanden i 1. divisjon, er det ikke mye å bli skremt av, heller.
Hønefoss ser solide ut, men hvor sultne er de? Bryne og Bodø/Glimt er gode offensivt, men jevnt over ikke fenomenale. Kongsvinger er selvsagt ok, men Olav Tuelo Johannessen og Kim Holmen er ikke bedre enn Thomas Lehne Olsen og Tore Andreas Gundersen.
Alt tyder på at det blir veldig jevnt. Trolig mange uavgjorte kamper - som det har vært på La Manga. Det betyr at det er rom for overraskelser.
Med flyt kan HamKam bli den aller største.
Den største utfordringen til HamKam kan fort bli å vinne hjemmekampene i begynnelsen av sesongen. Du skal lete lenge etter et mer typisk kunstgraslag. Vi husker den dårlige starten i fjor hvor HamKam tapte de tre første hjemmekampene fordi de blant annet ikke mestret baneforholdene. Derfor er det å håpe at planene om kunstgras blir realisert i sommer.
Å tro at laget kan rykke opp i en sesong hvor bare de to beste går opp, er uansett i overkant optimistisk.
Men umulig er det ikke. Et sted mellom de to beste og midten på tabellen er likevel mitt tips. Det er også optimistisk, men samtidig realistisk. For årets HamKam-lag er svært spennende.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00