En sønderknust Therese Johaug (29) sier at det siste døgnet har vært helt forferdelig.

29-åringen var helt oppløst i tårer der hun satt på pressekonferansen i 3. etasje på Hotel Steiger-Dellai i Seiser Alm tirsdag formiddag.

Der åpnet manager Jørn Ernst med at det slett ikke var dette de hadde håpet på. Han sier at teamet ikke kunne skjønne at det kunne ende slik.

Overfor NRK sier Johaugs advokat Christian B. Hjort at det ikke er aktuelt å ta saken videre inn for sveitsisk Høyesterett.

Teamet fikk beskjeden klokka 12 mandag. Ernst kaller beskjeden for et stort sjokk. Johaug fikk den tunge beskjeden med sin familie på plass.

– Jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om OL, og jeg fikk beskjeden i går om at jeg ikke være med der, sa Johaug med manager Ernst ved sin side.

Tøft

Hun sa at hun har gjort så godt hun har kunnet den siste tiden og at hun syntes at denne siste beskjeden var tøff å få.

– Jeg kan ikke skjønne at jeg har fått denne straffen, og jeg føler meg urettferdig behandlet. Men jeg har også sagt at jeg ikke skal gi meg før jeg står på startstrek igjen, og jeg står ved det. Jeg vet ikke hvordan min motivasjon og det mentale vil være framover. Nå blir det VM i Seefeld (2019) som er det neste målet mitt, og det er ett og et halvt år til. Jeg må jobbe med meg selv for å få dette på avstand, sa Johaug til det frammøtte norske pressekorpset.

Indre glede

Therese Johaug poengterte at hun selv fortsatt fant glede i å være ute i naturen og at hun fremdeles hadde en drøm om å stå øverst på pallen. Hun takket alle de nærmeste for støtten gjennom den vanskelige tiden.

– Uten dem hadde jeg ikke sittet her. Jeg ber om respekt for at jeg må få litt fri nå etter den forferdelige beskjeden jeg fikk i går. Det var et sjokk, og det har nok ikke helt gått opp for meg ennå. Det er forferdelig. Det er snakk om livet mitt, og jeg følte at jeg hadde fortjent en liten opptur nå, men i stedet ble det en nedtur igjen. Jeg er tom for ord, sa Johaug.

Da hun begynte å få spørsmål om hun trodde det lå politikk bak avgjørelsen, ble det verre.

– Jeg har ikke tenkt annet enn at jeg mister OL, sa Johaug.

Og så takket hun for seg etter en seks-sju minutter på podiet.

Maks-straff

I forkant av den lukkede høringen ved CAS' hovedkvarter i Lausanne 6. juni uttalte Johaug selv til NTB at hun tåler maksimalt 15 måneder dersom hun skal rekke OL i Pyeongchang neste vinter. 15 måneder ville bety at hun kunne konkurrere igjen 18. januar 2017, mens OL starter tre uker senere.

Johaug ble opprinnelig utestengt i 13 måneder av domsutvalget i Norges Idrettsforbund (NIF), men Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket dommen til idrettens øverste domsorgan og ba om en utestengelse på mellom 16 og 20 måneder. Johaug på sin side motanket dommen og gikk for full frifinnelse.

Da Johaug fikk forelagt dommen fra CAS kom det fram at voldgiftsretten la seg på linjen som ble etterspurt av FIS.

OL-nei

Det betyr at OL i Pyeongchang går uten den norske stjerna. Jenta fra Dalsbygda med ett gull, én sølv, én bronse i OL-sammenheng får dermed ikke muligheten til å legge på ytterligere medaljer i samlingen allerede kommende sesong.

Selve CAS-panelet besto av de tre dommerne Markus Manninen (Finland), Jeffrey G. Benz (USA) og Romano F. Subiotto (Storbritannia). Manninen var oppnevnt av FIS, mens Benz ble oppnevnt av teamet til Therese Johaug.

Hevdet sin uskyld

Det var i september i fjor at det gikk galt for den norske jenta. Hun fikk kremen Trofodermin av landslagslege Fredrik Bendiksen for en solforbrent leppe. Kremen viste seg å inneholde det forbudte stoffet clostebol, og Johaug hadde ikke sett det røde dopingmerket på pakken. Bendiksen tok på seg alt ansvar, men Johaug ble straffet med hjemmel i utøverens strenge egenansvar.

29-åringen har hele tiden hevdet at hun gjorde det man kunne forvente av henne da hun forhørte seg med landslagslegen om det var trygt å bruke leppekremen.

Bendiksen vitnet på Johaugs vegne under høringen i Lausanne, slik han også gjorde under saken for domsutvalget på Ullevaal. Utenom legen var det kun Johaug selv som svarte på spørsmål rundt omstendighetene, som til slutt førte til at OL-drømmen brast.

Se her hva som har skjedd:

Forklaringen: Johaug får tidlig i september i fjor en sårkrem av daværende landslagslege Fredrik S. Bendiksen. Legemiddelet er innkjøpt på et apotek i Italia. Ingen av de to legger merke til varselmerket «Doping» på pakken. Johaug smører flere ganger et sår på leppen med Trofodermin-kremen.

Dopingprøven: Johaug blir testet hjemme i Oslo senere samme måned i fjor. Både A- og B-prøve er positiv på stoffet clostebol. Det er et anabolt steroid.

Dommen: Johaug blir 10. februar idømt 13 måneders utestengelse av domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Anken: Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker straffeutmålingen inn for Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i mars. Johaug lever også en såkalt motanke til CAS.

Høringen: I juni er Johaug og hennes advokater i Lausanne på en lukket CAS-høring.

CAS-beslutning: Ekspertene er delt i synet på hva CAS faller ned på. Noen mener 12 måneders straff blir resultatet, andre ser for seg 18 eller 16. Det er tilsvarende saker som har gitt kortere og lengre straff enn det Johaug fikk i Norge. I Norge var det relativt lite søkelys på at Johaug ikke la merke til «Doping»-merket. Dette kan bli et hovedpunkt for hvordan CAS-panelet (tre medlemmer) vurderer skyldspørsmålet.

OL: Dersom CAS forlenger Johaugs straff til 15 måneder, vil hun kunne delta i OL i Sør-Korea i februar. Blir utestengelsen 16 måneder eller mer, må hun se OL på TV.

Dopingprøver: Johaug er dopingtestet flere ganger både før og etter Trofodermin-saken – uten positivt resultat.

Konsekvensene: Bendiksen tar på seg all skyld og trekker seg når saken blir offentlig. Han får ingen straff fra domsutvalget. Johaug mister ski-VM i Lahti.

Hverdagen: Johaug har trent knallhardt – utenfor landslagsmiljøet – helt siden hun fikk dommen.

Framtiden: Orker hun å fortsette til Seefeld-VM i 2019 om også OL ryker? Ja, det gjør hun. Det har hun klart meldt også de siste dagene.

Tirsdagen: Johaug får meddelt CAS-kjennelsen på et hotell i Seiser Alm i Italia i løpet av morgenen og formiddagen tirsdag. Det er på dette stedet hun i mange år har lagt mye av grunnlaget for sin suksess. Sammen med manager Jørn Ernst holder langrennsesset en pressekonferanse i løpet av dagen – uansett utfall.

(©NTB)


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00