Fredag morgen, norsk tid, går Martine Ripsrud 500-meteren i B-gruppa i Astana. Stange-jenta gleder seg til å bryne seg på verdenseliten igjen.

I utgangspunktet er det kun fredagens distanse hun skal gå, men hun kan også kvalifisere seg til søndagens 500-meter i A-gruppa, dersom hun går et kanonløp fredag.

– Ettersom hvordan det har gått før i år, så skal det være mulig å komme høyt opp. Men hvor høyt, det er vanskelig å si. Det er ganske mye som spiller inn, om jeg er nervøs, eller sånne ting. Jeg føler jeg takler slike ting ganske bra, forteller den sprudlende skøyteløperen til HA-sporten.

Håper på A-gruppa

Ripsrud er optimistisk på mulighetene til å få til en rask nok tid fredag til å få gått også søndag.

– Mulighetene er ikke så langt unna. Det er veldig vanskelig å si om jeg klarer det. Men jeg håper og tror at jeg er veldig nære å kunne klare det. Det hadde vært veldig gøy, forteller hun.

Dersom hun skal ha sjans til å klare det, er hun nødt til å gå ned mot sin egen personlige rekord på 500 meter, som er 38,59 sekunder, satt i Calgary.

– Jeg håper å kunne gå ned mot det, eller i alle fall ned mot europapersen min, sier hun.

Hennes personlige rekord på europeisk is er 39,16 sekunder, satt i Stavanger.

Selv om ungjenta har et ønske om å slå sin egen personlige rekord, er det ikke raske tider hun fokuserer på om dagen.

– Jeg fokuserer ikke på tidene nå. Fokuset er å gå bra på skøyter og få til et godt, teknisk løp. Det er det viktigste for meg akkurat nå, og da kommer det andre av seg selv, sier Ripsrud.

Fokuserer på det tekniske

Hun er veldig godt fornøyd med forholdene i Astana, og hun er sikker på at det vil gå raskt under helgens verdenscupstevne.

– Forholdene er veldig bra. Det er varmt i hallen og god gli på isen. Her har de gått fort før, og jeg tror det går fort her i helgen, også. Det er gøy å være på rask is, og det er en kul hall, forteller hun.

Etter en litt trøblete høst, rent teknisk, føler hun at det meste er på god vei ute på isen.

– Det begynner å falle ganske bra på plass. Det var veldig slitsomt på is på tirsdag, veldig tungt. Jeg følte meg elendig og det var den dagen jeg burde hatt en trener som kunne sagt at jeg ikke så like ille ut som jeg følte meg, forklarer hun, og fortsetter:

– Resten av laget kom natt til onsdag, og på onsdag følte jeg meg mye bedre. Jeg fikk en bra økt, og fikk gått med resten av laget. Det var digg å trene med dem igjen, forklarer hun.

Storformen på vei

Sammen med trenerne har planen hele veien vært at hun på den tiden her skal begynne å finne storformen, noe hun selv føler hun er på vei til å gjøre.

– Jeg må bare senke skuldrene og innse at jeg har kontroll. Det er bare å gå godt på skøyter, og det vet jeg jo at jeg kan gjøre, sier hun.

– Hvor føler du selv at du står om dagen?

– Jeg føler det er på god vei dit jeg vil ha formen. Jeg har trent mye i det siste, og begynner å komme i form nå. Det var nå vi satte at jeg skulle være i form, og den er på god vei, forklarer hun.

Det føler hun er en lettelse, etter flere tunge dager i høst.

– Det var tungt og trått å gå på Hamar, og jeg følte meg elendig. Og når jeg føler meg elendig, så blir alt elendig. Da føler jeg meg elendig og tenker bare negativt. Alt blir negativt. Nå går det riktig vei, og nå er det veldig gøy å gå på skøyter, og det flyter godt, sier Ripsrud.

Hennes store mål er å gå raskere tider enn lagvenninne Hege Bøkko.

– Jeg har veldig lyst til det. Vi er gode lagvenninner, men bitre fiender på isen. Sånn blir det alltid. Når vi går samme distanser, så blir det sånn, forklarer Ripsrud optimistisk.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00