• FOTO. MATTIS RØHNE.

Tor Wollebæk klarte det. Han sto bokført med 2.499 seire før dagens lunsjtrav på Bjerke. I det andre løpet i Lunsjtravet kusket han inn til seier nummer 2.500. 

Unge Tor Wollebæk var lei hester. Så fikk han Bell Song i konfirmasjonsgave. 50 år senere har travkusken kjørt inn 86 millioner kroner på 20.309 løp i Norge.

Tor Wollebæk er ingen mann av store ord. Hadde det ikke vært for at statistikkene gir sikker informasjon om at vi har med en svært dyktig travkusk å gjøre, ville ikke 65-åringen sagt ett eneste rosende ord om det selv.

Siden han deltok i sitt første travløp, med seier naturligvis, i 1967, har Tor Wollebæk fra Stange sittet i sulkyen på 20.309 travløp i Norge. Han har vunnet hele 2.499 av dem. I dag kusket han outsideren Recoommendational inn til seier i lunsjtravet på Bjerkebanen i dag.

Vant ikke på biri

Egentlig hadde 65-åringen lagt et annet løp for seier nummer 2.500. Målet var å jubilere samtidig med at Lannem Silje satte ny norsk rekord med 25 seirer på rad sist lørdag. For å få til det måtte seier nummer 2.499 komme med Trysilbjønn på Biri fredag. Så skulle det bli dobbelfest med Lannem Silje i rikstotoløpet lørdag. Det var naturligvis ikke Lannem Silje som sviktet kusken sin. Hun vant. Det var på Biri planen gikk i vasken.

– Vi ledet da det var igjen 150 meter av løpet, men ble fem, seks eller noe sånn, sier mannen med mye yrkesstolthet. Han hater å tape, og setter tilsvarende stor pris på å vinne.

Nå var det ikke gitt at det var hest som skulle bli en levevei sammen med gårdsdrift på Skjerden i Stange for en ung Wollebæk. Han vokste opp med hest. Faren, Erik, var opptatt av hest, og det samme var den 22 år eldre broren Carl, som er legendarisk i hestesporten. Som barn fikk Tor nok.

– Jeg ble satt til å kjøre hest i all slags vær til alle årstiden, og jeg fikk ikke den store interessen for travsport før i 14-15-årsalderen, forteller kusken. Samme året som Tor skulle konfirmeres døde moren hans, og da faren ga sønnen hesten Bell Song i konfirmasjonsgave, fikk den en helt spesiell betydning i Tors liv.

– Det kan være godt å dele tanker med en hest. Også får en de svarene en vil, smiler 65-åringen. Det var da også Bell Song som ble starten på ei lang seiersliste.

Mestvinnende

Det er all grunn til å tro at Tor Wollebæk vinner sitt travløp nummer 2.500 i lunsjen i dag. Men han er langtfra den som har vunnet flest travløp her i landet. Tor kommer på 15.plass.

For den som har vunnet mest på travbane er legenden Gunnar Eggen. Han står bokført med 5.546 seire på 38.003 starter, og han har vunnet tilsammen 150.8 millioner kroner!

Deretter følger Asbjørn Mæhla med rundt 400 færre seire, men han har tilgjengjeld vunnet over 166 millioner kroner. Den som har vunnet mest penger er Vidar Hop, som står bokført med 185 millioner kroner på 3,577 seire og nesten like mange andre- og tredjeplasser. 

 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00