-  Jeg har fortsatt stor tro på laget og de spillerne som er der. Etter siste kamp så tenkte jeg at det er viktig å ta avstand og distanse for å tenke gjennom ting. Og etter hvert kom jeg dit at trykket rundt spillergruppa, laget og ikke minst organisasjonen har blitt så stort at det kjennes riktig at jeg trer tilbake. Hvis ikke kjennes det som man setter seg selv over laget, og i denne situasjonen ble dette feil, sa Høgmo da han møtte pressen onsdag.

– Det står stor respekt av Per-Mathias sin beslutning i en krevende tid, sa fotballpresident Terje Svendsen.

Lønn ut 2017

Høgmo er sikret lønn ut kontraktstiden. Det betyr ut 2017. Unntaket er om han får en jobb innen idretten. Da vil godtgjørelsen bli avkortet. Årslønna er ca. fire millioner kroner. 

– Han får ingenting i tillegg til det han har rettmessig krav på, sa Svendsen om avtalen med Høgmo.

På pressekonferansen presiserte NFFs kommunikasjonssjef Yngve Haavik at partene har blitt enig om å avslutte avtalen, og at det ikke er Høgmo som har trukket seg.

Etter møtet med mediene gikk Høgmo svært bestemt ut av lokalene, opp trappene og til kontoret sitt på Ullevaal. Han ønsket ikke å gi ytterligere kommentarer enn det som kom fram på pressekonferansen.

Høgmo skrev en 4-årsavtale høsten 2013. Fotballforbundet bekreftet onsdag at eks-landslagssjefen får fullt betalt (3,7 mill. pluss sosiale utgifter) dersom han ikke starter i en idrettsrelatert jobb neste år.

Da spørsmålene rundt hvorfor Høgmo hadde krav på lønn også fort 2017, ble pressekonferansen på Ullevaal fort avbrutt av NFF.

Årslønnen til A-landslagssjefen skjøt kraftig i været da Høgmo fikk jobben. Han hadde i fjor en skattbar inntekt på 3,7 millioner kroner.

NFFs lønnsutgifter vil omregnet kostet forbundet 1,68 millioner kroner per seier.

Avsluttet med Tsjekkia-tap

1-2-tapet mot Tsjekkia ble Høgmos siste som landslagstrener. Det er foreløpig ikke kjent hvem som tar over ansvaret for A-landslaget. Neste kamp er mot Nord-Irland i slutten av mars.

– Vi vil bruke tiden framover til mars for å få klarhet i dette, sa Svendsen.

– Jeg har stor tillit til at de som sitter her er i stand til å gjøre en god jobb der, sa Høgmo på spørsmål om han skulle bidra til å finne sin etterfølger.

35 kamper

Høgmo fikk 35 kamper ved roret etter han tok over i 2013. Fasiten ble ti seirer, sju uavgjort og 18 tap.

56-åringen har måttet tåle massiv kritikk helt siden tapet mot Ungarn i EM-omspillet i fjor. Starten på VM-kvalifiseringen har også vært en stor nedtur med tre poeng på fire kamper. Det har kun blitt seier mot San Marino.

Siden årsskiftet har det blitt tre seirer, én uavgjort og seks tap. Seirene har kommet mot Finland, Island og San Marino. Kun sistnevnte ga poeng i en kvalifisering. 

STARTer letingen

Fotballpresident Terje Svendsen sier forbundet umiddelbart vil sette i gang prosessen for å finne Per-Mathias Høgmos etterfølger som trener for herrelandslaget i fotball.

– Den prosessen vil gjøres på ordinær måte og det skal nedsettes et utvalg. Vi har ikke drøftet tidsaspektet, men vi har en landskamp i mars. Vi vil bruke den tida vi trenger, sier Svendsen på en pressekonferanse onsdag.

Norges Fotballforbund innkalte til pressekonferanse kort tid etter at det ble kjent at Høgmo trekker seg som landslagssjef.

– Etter siste kamp så tenkte jeg at det er viktig å ta avstand og distanse for å tenke gjennom ting. Og etter hvert kom jeg dit at trykket rundt spillergruppa, laget og ikke minst organisasjonen har blitt så stort at det kjennes riktig at jeg trer tilbake, sa Høgmo da han møtte pressen onsdag.

– Det står stor respekt av Per-Mathias sin beslutning i en krevende tid, sa Svendsen.

- Feilet helt

Fotballekspert Jesper Mathisen mener Per-Mathias Høgmo fikk holde på for lenge.

A-landslagssjefen ga seg onsdag.

– I mine øyne skjedde dette altfor sent. Det burde skjedd etter kampene mot Ungarn, og nå er vi jo ute av kvaliken før den egentlig er i gang, sier Mathisen til NTB.

Bare ti seirer på 35 kamper er fasiten hans.

– Høgmo gikk høyt ut med at han skulle angripe som Manchester City og forsvare seg som Atlético Madrid.

– Det har vært mye ord og tanker, men prosjektet har feilet totalt, sier Mathisen.

Slik gikk kampene hans:

* 1: Slovenia (b) 0-3

* 2: Island (h) 1-1

* 3: Danmark (b) 1-2

* 4: Skottland (h) 0-1

* 5: Moldova (n) 2-1

* 6: Polen (n) 0-3

* 7: Tsjekkia (b) 2-2

* 8: Frankrike (b) 0-4

* 9: Russland (h) 1-1

* 10: De forente arabiske emirater (h) 0-0

* 11: England (b) 0-1

* 12: Italia (h) 0-2

* 13: Malta (b) 3-0

* 14: Bulgaria (h) 2-1

* 15: Estland (h) 0-1

* 16: Aserbajdsjan (b) 1-0

* 17: Kroatia (b) 1-5

* 18: Sverige (h) 0-0

* 19: Aserbajdsjan (h) 0-0

* 20: Bulgaria (b) 1-0

* 21: Kroatia (h) 2-0

* 22: Malta (h) 2-0

* 23: Italia (b) 1-2

* 24: Ungarn (h) 0-1

* 25: Ungarn (b) 1-2

* 26: Estland (b) 0-0

* 27: Finland (h) 2-0

* 28: Portugal (b) 0-3

* 29: Island (h) 3-2

* 30: Belgia (b) 2-3

* 31: Hviterussland (h) 0-1

* 32: Tyskland (h) 0-3

* 33: Aserbajdsjan (b) 0-1

* 34: San Marino (h) 4-1

* 35: Tsjekkia (b) 1-2

* Totalt: 35 kamper – 10 seirer, 7 uavgjort, 18 tap (målforskjell 33-49). (©NTB)

Vi oppdaterer!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.