Carl Oscar Bøe Andersen, også kjent som Coba, trenger ingen introduksjon for folk med hjertet i Storhamar. 44-åringen står oppført med 365 kamper for klubben og 252 målpoeng. Han har blitt seriemester i Norge fem ganger og norgesmester tre ganger. I tillegg har han 38 offisielle landskamper Den 17 år gamle sønnen, Ole Einar, var på sett og vis nødt til å bli hockeyspiller. Unggutten er inne i sitt første år som spiller i Canada og har målsettingen klar:

– Jeg vil bli bedre enn pappa. Selv om jeg vet at det er mange timer igjen både på is og i styrkerommet før det kan bli noe av.

VILLE PRØVE NOE ANNET

Ole Einar var godt fornøyd med treningshverdagen i fjor, men valgte likevel å dra utenlands.

– Jeg gikk på Wang og vi hadde veldig bra økter med Mads Hansen. I tillegg hadde vi økter på høyt nivå med laget, sier han.

– Vi hadde det kjempegøy sammen, men jeg dro for å oppleve noe nytt. Jeg tror det er viktig å kjenne på det å komme til et nytt miljø, en annen måte å spille på, og ikke minst utvikle den defensive delen av spillet mitt, sier han.

Coba kjenner igjen sønnens trang til å oppleve nye ting og forteller han hadde mye av den samme motivasjonen.

– Jeg ville komme meg bort, treffe nye folk og oppleve nye ting. En annen viktig grunn var å få spille på små baner. Tempoet er høyere, og spillet mer direkte og tøffere der, sier han, og fortsetter:

– Man vet ikke hvor viktig det er for utviklingen før man har kommet seg igjennom det, men jeg er glad Ole Einar tok sjansen, forteller Coba.

Ole Einar spiller for Rothesay Netherwood School, i provinsen New Brunswick. Laget hans deltar i en landsdekkende serie med bortekamper så langt unna som 20 timer med buss. Han forteller om et uvanlig serieoppsett, sammenlignet med hverdagen i Norge.

– Seriekampene spilles i turneringer. Lagene får derfor et variert antall seriekamper ettersom hvor langt de kommer i turneringer. De lagene som kommer lengst får også flere poeng. Vi har ikke kommet så langt som vi ønsket i alle turneringer. Vi ender nok på et sted mellom 60 og 70 kamper denne sesongen.

VIL BLI DRAFTET

Som utlending og juniorspiller må man i Canada velges av et lag i draften. Ole Einar har ikke bestemt seg for om han kommer hjem til Hamar, eller om han tar flere år i Canada. Mye avhenger av draften som kommer i månedsskiftet juni/ juli.

-Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra treneren vår, som igjen har pratet med andre. Det ser lyst ut, men man vet aldri. Vi må bare vente å se, forteller han.

Coba forteller om en helt annen hverdag enn hjemme i Norge.

-Det er en syk konkurranse. Jeg vet ikke hvor mange spillere Canada har på juniornivå, men det er minst ti ganger så mange som her, sier han, og fortsetter:

-Heldigvis er det mange lag også. Jeg hadde selv 7–8 tilbud fra juniorlag der borte, men måtte dra hjem for å fullføre videregående skole. Ole Einar kan ta det der borte med de mulighetene som er i dag. Jeg håper han blir.

Da Coba spilte i Manitoba bodde han hos en vertsfamilie. De har fortsatt tett kontakt. Familien har nå flyttet en times kjøretur fra der Ole Einar går på internatskole.

– Ole Einar har noen frihelger nå og da. Da reiser han og besøker mine vertsforeldre. Vertsmoren min kommer og henter han. Hun hjelper ham når det er noe han trenger, og fyller opp kjøleskapet hans, sier Coba.

Coba er meget positiv til satsingen som pågår på Hamar.

– Samarbeidet mellom Wang og Storhamar legger til rette for masse trening. Det kommer til å gi resultater på sikt, sier han, og utdyper:

– Samtidig er det fortsatt sånn jeg følte det da jeg var ung. Det er mange om beinet og ikke alle får reisen sammen med A-laget. Jeg tror Ole Einar har godt av ett år borte, og så får tiden vise om det var rett. Det er ingen garantier for noe.

Den gamle landslagskjempen tror ikke det er noen fasit for å utvikle framtidige storspillere, men håper at sluttresultatet skal gagne både Storhamar og norsk ishockey.

– Noen velger å bli, mens andre reiser bort. Det viktigste er at A-laget får flere å ta av på sikt. Det er ikke noe negativt med å ta noen år i utlandet. Jeg tror det forsterker en del av det vi savner i norsk hockey, med internasjonal erfaring og en annen måte å spille på.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.