• KLAR: Robert Hallin forsvarer at de ga matchstraff til Robing Dahlstrøm.
    FOTO: Fredrik Olastuen

7.12 inn i første periode går Martin Lauman Ylven inn i Storhamars sone for å hente pucken i rundvantet. Robin Dahlstrøm er omtrent på høyre med Vålerenga-spilleren i det han takler.

Lauman Ylven får en takling, og dundrer rett i vantet og blir liggende med sterke smerter. Det er foreløpig usikkert hva slags skade Vålerenga-spilleren pådro seg.

- Bare uflaks

Dommerne var raske med å konkludere med at Dahlstrøm skulle sendes i dusjen for boarding.

Det skjønner Dahlstrøm selv lite av.

- Jeg skal inn i en skulder mot skulder-takling mot vantet. Jeg føler Ylven er på vei til det samme, men det blir til at han lener seg litt framover i det jeg skal takle, og så er det maks uflyt i selve treffet og hvordan det ble. Det er bare uflaks, uflyt at han ble skadet og at det ble som det ble, sier Dahlstrøm.

Storhamar-spilleren pratet med Lauman Ylven etter en stund, og fikk vite at det går forholdsvis bra med Vålerenga-spilleren. 

Dahlstrøm var ikke klar over at han var tildelt matchstraff da han ble intervjuet av HA-sporten.

- Får jeg matchstraff? Har dem bestemt seg for det allerede? var hans reaksjon.

- burde vite at noen skal takle

Fredrik Söderström mener det var konsekvensen av taklingen, at Ylven ble skadet og måtte gi seg, som gjorde at Dahlstrøm ble sendt i dusjen. 

Svensken presiserer at han ikke har sett taklingen på video etter kampen.

- Robin sin opplever jeg som skulder mot skulder, sier han.

Han forstår ikke helt begrunnelsen han fikk av dommerne etter hendelsen.

Dommeren sier til meg at Ylven ikke vet at det kommer noen der, men der burde man vite at det kommer noen og takler. Den som deler ut har et ansvar, men den som tar imot taklinger må også se seg rundt. 

- Det er en boarding og han er skadet. Da må han gå i dusjen. Men det er merkelig, for dommerne er gode på mye, men ikke på å være leger. Vi kan ikke la dommerne bedømme om noen er skadet, fortsetter han.

- Du er ute og sykler

Etter kampen møtte dommerteamet HA-sporten for å forklare hvorfor de ga Dahlstrøm matchstraff etter kampslutt.

Robert Hallin var ikke i tvil om at de hadde tatt rett avgjørelse, og begrunner det slik:

- Det er mange ulike kriterier. Det er hastigheten som taklingen skjer i, spilleren i dette tilfellet, Martin (Lauman Ylven), er i en sårbar posisjon, han har ingen balanse og skal ta imot en puck som kommer. Det, sammen med avstanden fra vantet, gjør at det blir en veldig farlig situasjon. Og det handler om spillernes sikkerhet, forklarer Hallin, mens resten av dommerteamet overhører intervjuet.

- Burde ikke Ylven være forberedt på å få en takling?

- Det er et definisjonsspørsmål. Vi opplever at han er feilvendt hele tiden, og har fokus på der pucken kommer fra, og dermed ikke er bevisst på at Dahlstrøm kommer bakfra fra den andre siden, svarer han.

De mener taklingen skjer litt bakfra, og at Ylven kun orienterte seg til den ene siden, og dermed ikke var klar for at Dahlstrøm kom fra den andre siden.

- Har ikke den som blir taklet også et ansvar for å orientere seg for å se om han kan bli utsatt for takling?

- I dette tilfellet mener vi du er helt ute og sykler på det du sier. Vi har fått klare instruksjoner på at sånne situasjoner skal straffes med matchstraff, og viser det seg at det er feil, så skal vi bedre kommunikasjonen internt i gruppen, svarer Hallin.

Phil Marinaccio måtte sone to minutter for boarding kun minutter etter Dahlstrøms marsjordre. TV-reprisene viste at taklingen kom mer bakfra enn Dahlstrøm. 

Likevel mener dommerteamet at de tok rett avgjørelse da de kun ga Marinaccio to minutter for boarding.

- Som vi bedømmer det på isen, så opplever vi at den siste situasjonen overhodet ikke er i samme kategori. Til dels fordi det ikke går like fort, og samtidig opplever vi at det er litt lengre avstand fra vantet. Den situasjonen har vi sett på video, og den virker mer brutal fra den vinkelen som kameraet filmer i, forklarer Hallin.

Söderström forteller at han nå vil ta en ny prat med spillergruppen om taklinger rundt vantene.

- Jeg har ikke sett noen av taklingene. Jeg står bak spillerne mine, men jeg tror også at jeg bør ta et ansvar og en prat om hvordan vi vurderer slike situasjoner. Vi må være nøye når det gjelder taklinger rundt vantet, for det kan ende ulykkelig. Vi må bli bedre. Vi har vært innblandet i for mange tvilsomme situasjoner, avslutter Söderström.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00