• PÅKJENNELSE: Sjefslege hos Olympiatoppen, Roald Bahr, tror ikke spillerne vil være fullt restituert før tirsdagens kamp. FOTO: NTB Scanpix

- Hockeyspillerne er ikke mygger. Jeg er imponert over hockeygutta. Jeg husker at lagutøvere ble testet på Olympiatoppen tidligere, og da var det hockeyspillerne som kom best ut, sier Johan Kaggestad, som er en av Norges fremste idrettseksperter.

Da HA kontaktet ham mandag morgen hadde han ikke fått med seg verdensrekorden som ble satt noen timer tidligere. 

- Det er jo idrettshistorie. Det er satt verdensrekorder på Hamar før, så kanskje bør det bli byen for å sette rekorder, smiler Kaggestad, og sikter blant annet til tidligere verdensrekorder på skøyter. 

Over åtte og en halv time varte kampen mellom Storhamar og Sparta søndag kveld og utover morgentimene mandag. En brutal øvelse for spillerne.

- For kroppen er det som å spille hockey på slutten av et maraton, sier sjefslege i Olympiatoppen, Roald Bahr.

Selv om kampen ble en stor fysisk prøvelse for spillerne, mener han maratonkampen ikke utgjorde noen fare for spillerne.

- Det er ikke mer eller mindre farlig enn å løpe et maraton eller å gå Vasaloppet for en middels trent person, sier han. 

Mener neste kamp bør utsettes

Medisinprofessor ved NTNU Jan Helgerud sier til VG at han mener tirsdagens oppgjør mellom de to lagene bør utsettes.

- Det skumle med å spille igjen allerede i morgen, er muligheten for skader, særlig ved kollisjoner. Spillerne er kanskje ikke så konsentrerte som de trenger å være. Mangler man blodsukker, blir konsentrasjonsevnen dårligere, sier Helgerud til VG.

Han sier spillerne ikke er trent for så lange kamper, og tror det blir tøft for spillerne med ny kamp tirsdag. 

Sportssjef i ishockeyforbundet, Petter Salsten, sier til samme avis at planen er at tirsdagens kamp skal gå som planlagt. 

Sukkerlagrene tømmes

Bahr forteller at det som skjer i kroppen etter en viss tid er at sukkerlagrene i muskulaturen tømmes og musklene går over på fettlagrene.

- Når sukkerlagrene er tomme jobber motoren saktere. Det er det samme som skjer under et maraton eller i Birken, sier Bahr og fortsetter:

- Men når man går over på fettlagrene har også topptrente idrettsutøvere nok av fett til å holde på i en uke. Men intensiteten blir ikke like høy. Det blir som å kjøre en bensinbil på diesel, forklarer han. 

I tillegg forteller han at noen vil kunne kjenne på en følelse av kramper i musklene. 

- Vi vet ikke helt hva det skyldes, men det kan ha med tomme sukkerlagre å gjøre eller væskebalansen i kroppen. Det er helt ufarlig, men man er jo ikke der man ønsker å være under en hockeykamp, forklarer Bahr. 

48 timers restitusjonstid

Søndagens kamp var ikke ferdig før rett over 02.30 natt til mandag. Neste oppgjør er allerede tirsdag klokka 19.

- Rekker spillerne å restituere seg på den tiden?

- Det tar to dager å fylle opp sukkerlagrene i muskulaturen. Spillerne må ha vært flinke til å få i seg nøring underveis i kampen og etter den var ferdig. Det er jo under 48 timer til fram til neste kamp, så de vil nok ikke være helt restituert, men nok til å kunne spille en hockeykamp. Om det ikke blir en ny maratonkamp, sier Bahr. 

Bra for interessen

Kaggestad mener også at hva som ble gjort under og etter kampen er avgjørende for spillernes videre prestasjoner.

- Man må passe på å få i seg næring underveis. Det er hardt nok under den intensiteten, men det er ikke uforsvarlig. Kampen kommer til å sitte i mye lenger enn en vanlig kamp, og det er avgjørende hva som blir gjort underveis og etter kampen, sier han.

Kaggestad tror verdensrekorden vil være bra for hockeyinteressen i Norge. 

- Det er jo veldig gøy. Slike ting skaper ekstra oppmerksomhet rundt sporten. jeg føler hockey er på vei framover og interessen blir stadig større, sier Kaggestad. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.