Han står utenfor Vikingskipet. Jublende. I bronse.
I dag begraves Kong Glad fra Tønsberg domkirke. På statens regning. Med kongen og statsministeren til stede. Det er absolutt dagen for å legge en bukett ved skøytejerna hans på sokkelen ved Vikingskipet, akkurat som folk allerede har gjort ved statuene ved Bislett i Oslo og i Trondheim - og ganske sikkert ved minnesmerket på Rødøy.
Hjalmar Hjallis Andersen ble nasjonens aller største idrettshelt. Han ble født i Rødøy kommune i Nordland, han vokste opp i Trondheim, gikk for Falken, ble Bisletts yndling, han bodde i Tønsberg - og hans navn vil for alltid være uløselig knyttet til Hamar.
«Jeg var høytidsstemt hver gang jeg stilte til start i Hamar - nettopp fordi det krevdes at byens skøytetradisjoner skulle føres videre». Sa Hjalmar Hjallis Andersen en gang til lokalpressen i mjøsbyen.
Søndag 10. mars 1952 frøys stoppeklokken til 16,32,6 på Hamar stadion. Viserne står til evig istid. Som et av Norges aller mest berømte idrettsøyeblikk.
Han ble mester der også, på Hamar stadion, men det er verdensrekorden som ble signaturen for det tette forholdet mellom Hjalmar Andersen og Hamar. Folk trodde knapt hva de så denne dagen, og slettes ikke visste publikum at løperen gikk etter et skjema til 16.52,0, at han misforsto sekunderingen, og at han, som alle andre, var mildt sagt overrasket da han oppdaget sluttiden.
Hamar Arbeiderblad fortalte en gang at Aftenpostens erfarne reportere i sportsredaksjonen den gang ikke ville tro telefonrapportene fra Hamar.
Det finnes knapt tall for alle de ganger Hjallis og andre har fortalt denne historien, fra stevnet «Norge mot resten av verden». Det er skrevet side opp og side ned. Historien er gjengitt i bøker, det er laget film om løpet. I Hamar er det gjort intervju på intervju, og gjerne ble historien fortalt av både Hjalmar Andersen og den kjente banemesteren, hamarisens trollmann Alf «Jønna» Ingvaldsen.
Hjallis har kommet tilbake, gang etter gang; for å være til stede under mesterskap i Hamar, til Idrettsgallaen, til intervjuer, til presentasjoner, og/eller for å underholde med alle sine historier - hvor det først og fremst var fortelleren, og ikke historienes innhold, som løftet stemningen tett oppunder taket.
Et av høydepunktene i forholdet mellom Hjallis og Hamar kom mer enn førti år etter at han satte den legendariske 16.32,6-rekorden og senere på året ble verdensmester på samme bane. Han fulgte de olympiske vinterleker i 1994 tett på, og rapporterte selv i Dagbladet, hvor undertegnede av denne artikkelen hjalp ham med å forme teksten til avisspaltene.
«Koss likt med skjema til meg!», var tittelen på artikkelen hans som ble trykket dagen før Norges nye skøytestjerne skulle gå sin 10.000 meter i Vikingskipet. Da hadde han to gull, et på 5.000 meter og et på 1.500 meter, akkurat som Hjallis hadde i vinterlekene i Oslo i 1952.
Vi humret litt, på hotellrommet hans på Scandic, da vi diskuterte oss fram til tittelen - men Hjallis lurte et øyeblikk på om et slik oppslag ville skape unødvendig press. Det viste seg at frykten var helt uten grunn. Mannen som på samme tidspunkt planla sitt løp hadde en ide om å slå den berømte Hjallis-rekorden med tre minutter, altså en tid ned mot den gang uvirkelige 13.30,blank.
Knapt noen var så glad som Kong Glad da han selv skulle dele ut gullmedaljen til vinneren av 10.000 meter i de olympiske vinterleker i 1994. Han fikk det som han ønsket; tre gull til Johann Olav Koss, akkurat som for ham selv i Oslo i 1952.
Og denne gang ble medaljene delt ut i byen som var så viktig for ham: skøytebyen Hamar.
Hotellrommet til den levende legenden var fylt opp av gaver, og nå og da stakk det innom folk med blomster eller ei krukke eller noe annet de gjerne ville at Hjallis skulle ha - og han var blid, takket og tok seg tid til å prate.
Hjalmar Andersen ble en hamarvenn. Han trivdes her. Hamar fikk en fantastisk ambassadør, en vital reklameplakat for skøytebyen. Det er verdt en bukett lagt på sokkelen ved Vikingskipet.
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.