Her er tre ting du ikke bør gå glipp av i løpet av dagen. For dette kan bli en norsk jubeldag, hvis ingen bommer på smøringen da...

De norske langrennsjentene er skyhøye gullfavoritter i stafetten, Rune Velta er en av de store gullfavorittene i hoppbakken og kombinertløperne vil kjempe om medaljene.

I stafetten er det mye som tyder på at det kan bli en norsk-svensk duell uten like på den andre etappen. For der møtes etter sigende gullvinner Therese Johaug den svenske gullvinneren Charlotte Kalla. En av dem og Marit Bjørgen kan sannsynligvis henge nok en gullmedalje rundt halsen i ettermiddag. 

Heidi Weng går åpningsetappen på kvinnenes VM-stafett torsdag. Marit Bjørgen går som ventet ankeretappen.

Størst spenning var det knyttet til hvilken etappe Therese Johaug skal gå. Hun skal ut på den klassiske annenetappen. Dermed kan VM-vinnerne Johaug og Charlotte Kalla (Sverige) havne i duell.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen går den tredje etappen i fri teknikk før Bjørgen legger ut på ankeretappen. Bjørgen har vært ankerkvinne i en årrekke for det norske stafettlaget som også gikk til topps i forrige VM.

Det svenske laget vant OL da de norske kvinnene ikke hadde suksess med skiene.

Bakkerekord

Rune Velta slo til med 135 meter i sitt hopp under kvalifiseringen til torsdagens VM-renn i den store bakken.

Den ferske verdensmesteren fra normalbakken viste at hoppformen er intakt. Velta tangerte nemlig bakkerekorden til Severin Freund med 135 meter.

– Et godt hopp, det beste jeg har hatt i denne bakken. Jeg traff godt og fikk gode forhold. Jeg er glad for at jeg valgte å hoppe, sa Velta til NRK.

De to nordmennene som måtte kvalifisere seg, Johann Forfang og Anders Bardal, hadde ingen problemer med å ta seg videre.

Forfang landet på 123 meter, som ga 122,2 poeng og 10.-plass, mens Bardal fikk 99,9 poeng etter 122 meter i et relativt kontrollert hopp fra hans side. Det ga 25.-plass.

Velta og Anders Fannemel var direkte kvalifisert til rennet i egenskap av å være blant de ti beste i verdenscupen. Fannemel fikk 122 meter da farten ble satt ned med tre avsatser.

Best av dem som måtte kvalifisere seg var tyske Richard Freitag, som hadde 129 meter i sitt hopp. Lengst hoppet sveitseren Simon Ammann, som under gode forhold måtte trekke seg på 130,5 meter.

Onsdagens kvalifisering ble utsatt et par ganger på grunn av vanskelige vindforhold. Tidligere på dagen måtte treningen avlyses av samme årsak.

– Det kjentes ikke så verst, men jeg ble truffet av en vindkule. Jeg valgte å ta meg ned på tryggest mulig måte, sa Bardal til NRK.

Danket ut Kokslien

Magnus Moan får en ny sjanse til å ta en individuell VM-medalje i Falun. Han ble foretrukket foran Mikko Kokslien til torsdagens renn med hopp i den store bakken.

Det har ligget i kortene at Håvard Klemetsen, Jan Schmid og Jørgen Graabak var sikre på laget.

De fire som er med torsdag er de samme fire som var med i den første individuelle konkurransen. Da ble Håvard Klemetsen beste norske på 5.-plass.

– Den siste plassen sto mellom Moan og Kokslien. Etter en totalvurdering valgte vi Magnus. Han var også hakket bedre enn Mikko under hopptreningen tirsdag, mens de var ganske like i lagkonkurransen både hopp- og langrennsmessig, sa landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen da laget ble offentliggjort utenfor Hotell Scandic Lugnet onsdag kveld.

Klar

Norge kjempet en hard kamp mot Tyskland i lagkonkurransen, men måtte ta til takke med sølvet. Ingebrigtsen spår nye dueller mot tyskerne.

– Vi føler oss klare til å trykke til og ønsker å jakte litt på tyskerne. Jeg føler at vi gjorde en ganske bra lagkonkurranse. Tyskerne var hakket bedre enn oss da, men vi ønsker å utfordre dem på nytt torsdag.

– Betyr det noe for laget at det ikke ble noe hopping onsdag?

– Nei, det betyr ikke mye i det store og hele. Vi hadde ønsket at et par av utøverne skulle få et par hopp til, men nå må de ta tak med en gang torsdag morgen. Da handler det om å gi gass og slippe seg løs, lukke øynene og dra til.

Peker på Rydzek

Trønderen mener at franske Jason Lamy Chappuis og Akito Watabe kan hevde seg i toppen. Det samme tror han om østerrikerne om de hever seg fra tidligere i mesterskapet.

Men han mener at Johannes Rydzek er den store favoritten. Han vant den første individuelle konkurransen og var også på laget som tok laggull.

– Rydzek er i kalasform. Han er sterk både i bakken og løypa, og så har du Eric Frenzel som leverer jevnt bra hele veien. Som det ser ut er Rydzek mannen å slå.

Mikko Kokslien er norsk reserve i torsdagens VM-renn. Han er ikke aktuell for lørdagens lagsprint. Det er heller ikke Magnus Krog, som allerede har reist hjem til Norge.

Dette skjer i dag

Langrenn:

4 x 5 km stafett kvinner 13.30.

Norsk lag: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug, Heidi Weng, Marit Bjørgen.

Slik gikk det sist: 1) Norge (Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen), 2) Sverige, 3) Finland.

Norske gull: 1982 (Anette Bøe, Inger Helene Nybråten, Berit Aunli, Brit Pettersen), 2005 (Vibeke Skofterud, Hilde G. Pedersen, Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen), 2011 (Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen), 2013 (Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen).

Kombinert:

Hopp (HS134) 10.00, 10 km langrenn 15.15.

Norske utøvere: Håvard Klemetsen, Magnus Moan, Jan Schmid, Jørgen Graabak.

Slik gikk det sist: 1) Eric Frenzel, Tyskland, 2) Bernhard Gruber, Østerrike, 3) Jason Lamy Chappuis, Frankrike. Beste norske: 8) Magnus Moan.

Norske gull: Lahti 1926: Johan Grøttumsbråten (1926 og 1931), Hans Vinjarengen (1929 og 1930), Oddbjørn Hagen (1934 og 1935), Sigurd Røen (1937), Olaf Hoffsbakken (1938), Sverre Stenersen (1954), Arne Larsen (1962), Tom Sandberg (1982), Torbjørn Løkken (1987), Trond Einar Elden (1989), Fred Børre Lundberg (1991 og 1995), Bjarte Engen Vik (1999 og 2001).

Hopp:

Menn (HS134) 1. omgang 17.00.

Norske utøvere: Anders Bardal, Anders Fannemel, Rune Velta, Johann Forfang.

Slik gikk det sist: 1) Kamil Stoch, Polen, 2) Petr Prevc, Slovenia, 3) Anders Jacobsen.

Norske gull: Jacob Tullin Thams (1926), Sigmund Ruud (1929), Gunnar Andersen (1930), Birger Ruud (1931, 1935 og 1937), Kristian Johansson (1934), Asbjørn Ruud (1938), Hans Bjørnstad (1950), Bjørn Wirkola (1966), Per Bergerud (1985), Espen Bredesen (1993), Tommy Ingebrigtsen (1995). (©NTB)

Følg VM på ski direkte her:

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00