Vemund Brekke Skard (36) fikk oppleve proffeventyret i England og Ipswich og i Spania, men det er som spillerutvikler og fysisk trener i Stabæk han virkelig har skaffet seg et navn i norsk fotball, men nå måtte han flytte hjem til Brumunddal igjen.

Det er en mulighet som Dala-fotballen neppe har råd til ikke å benytte seg av. Og Brekke Skard, som selv var mer en sliter og et treningsprodukt enn et finslepent talent, synes tanken om å bidra i moderklubben er spennende.

– Jeg har snakket litt med dem og vært med på noen få økter allerede, men denne høsten har jeg ikke kapasitet til så mye mer, sier 36-åringen som allerede er i gang med jobben på Stange videregående skole hvor han underviser i idrettsfag.

Han håper likevel at han kan bidra i lokalfotballen i årene som kommer.

– Det hadde vært spennende å bidra positivt for fotballen i området. Jeg har hatt det veldig fint i Stabæk, men nå var tiden moden for å dra hjem, sier han.

Startet tidlig

Akademiet og spillerutviklingen i Bærum-klubben har et godt rykte. Og som en del av det er det naturlig at Brekke Skard også snakker varmt om det han har vært med på.

– Mye av det er nok det beste som er i Norge, men så er det også en del som kan forbedres der også.

– Hva la dere vekt på i Stabæk?

– De startet tidlig med en rød tråd. 2002-årgangen var vel den første som begynte med det som er nå. Det starter allerede i åtteårsalderen hvor man bruker et definert spillestilsdokument.

Brekke Skard understreker at dette er noe de fleste klubbene kan drive med. Det må bare prioriteres av klubben.

– Da Stabæk rykket ned i 2012, reduserte de ikke noe på akademibudsjettet selv om økonomien var dårlig. Det ble prioritert. Nå begynner de å få opp ganske mange spillere. Spørsmålet er om flere kan ta det siste steget.

Gode muligheter

Hjemme i Brumunddal kan Brekke Skard konstatere at moderklubben er farlig nær et nedrykk, men han mener det ikke er noen grunn til deppe for mye. Framtida kan være lys, hvis klubben prioriterer riktig i årene som kommer.

– Jeg tror mulighetene er veldig store, for det er ikke fokusert så mye på det her. Det handler om å jobbe etter samme filosofi fra de er unge til de blir eldre. Jobbe og utvikle fotballferdigheter. Det handler om forståelse, teknikk og valg. Det må være en felles forståelse i klubben for hva man skal jobbe med.

– Så bør man differensiere gruppene sånn at det legges opp til at de som er litt mindre interesserte og dyktige kan få sin arena og de som har kommet lengst i sin utvikling får sin arena å utvikle seg på. Bare å endre det, tror jeg vil være veldig positivt.

– Hva tenker du om A-laget til Dala?

– Hvis de kan bli gode nok til å etablere seg i den nye 2. divisjon og være en klubb nummer to bak HamKam, må det være veldig bra.

– Men er det realistisk og en selvfølge når vi ser at det også brukes en del penger i 2. divisjon?

– Hvis man skal ha litt ambisjoner for fotballen i området, så tenker jeg at man må ha det som mål. Og så må HamKam være minimum et topplag i Obos-ligaen. Og da bør det være en klubb nummer to. Jeg tror det er naturlig at det er Brumunddal, men man har en lang vei å gå i forhold til å være gode på spillerutvikling.

– Nå har jeg ikke full oversikt i HamKam, og nå har det jo kommet opp flere gode spillere der, men jeg setter et spørsmålstegn ved om det er et system eller noen enkeltindivider som det blir satset på som er ganske talentfulle som er årsaken til det, sier Brekke Skard.

Bruk pengene på utvikling

– Hvis man tenker fotballen i området totalt, så må man få satt det i et system. Og tanken og målet må være å utvikle flere gode fotballspillere enn det har vært til nå. Stabæk har over 50 prosent egenproduserte i stallen sin. Odd har det samme, sier han.

Han mener penger – eller mindre god økonomi – ikke er noen stor begrensning.

– Vi snakket om at det ble brukt mye penger i 2. divisjon, men da tenker jeg at man må bruke penger på spillerutvikling også. Etter min mening bør ikke spillere i 2. divisjon ha så mye penger heller. Hvis de da heller vil gå andre steder,så tenker jeg at da får de heller gjøre det. Hvis man ser ting over tid, er det gode muligheter her.

– Andre lokale klubber kan heller ikke skylde på at HamKam ikke har vært dyktige nok i noen år. Det blir for lettvint. Jeg ser bare muligheter. Det er så mye man kan bli litt bedre på. Og det er vel andre steder man har vært litt flinkere til å utvikle fotballspillere enn her på Hedmarken de siste årene, sier Brekke Skard til HA-sporten.

Bod Bradley

Etter en sesong i Ipswich i 2005/2006 og en sesong i L’Hospitalet i Spania, er det naturlig å tenke at brumunddølen har hentet erfaringer og inspirasjon i disse klubbene, men det er likevel en mann fra tiden i Stabæk han setter aller høyest når han snakker om hvem han har lært mest av.

– Jeg føler jeg har lært mest i den tiden jeg har jobbet i Stabæk. Og særlig gjennom å jobbe med Bob Bradley. Han var mye bedre enn alle de trenerne jeg har hatt før i måten han coachet på feltet på og på det å se detaljer der. Jeg tenkte på det mange ganger underveis på treningene, at hadde jeg hatt ham som trener selv, så hadde det blitt interessant.

– Hva er det med Bradley?

– Han hadde en måte å se detaljer på. Han var også veldig flink til å formidle det. Han var veldig tydelig på hvordan han ville ha både spill og detaljer for enkeltspillere. Og så var han en tydelig og klar leder, men det er med han som alle andre, det er ikke perfekt, men han var kjempeflink.

– Hvordan opplevde du tiden i England?

– Det var veldig spennende og artig. Det var flinke trenere der også, men først og fremst mer profesjonelt og et helt annet nivå enn jeg var vant til. Sett i ettertid var det mye som kunne vært gjort annerledes i en såpass stor klubb. Spillerne hadde det veldig fritt og de kunne vært enda bedre trent.

– Hva med oppholdet ditt i Spania?

– Der var det masse gode fotballspillere, men det var en mye mindre klubb. Det var et veldig godt nivå, men det var noen småting som gjorde at de ikke spilte på et enda høyere nivå. Det var likevel artig å oppleve en annen kultur, sier Vemund Brekke Skard.

Nå er han klar for nye utfordringer som lærer i Stange, men han har også mer å gi for dem som vil lære på fotballbanen.

Dala ønsker Vemund

Det bekrefter klubbens daglig leder Morten Svalstad overfor HA-sporten.

– Selvsagt ønsker vi oss Vemund tilbake i klubben. Vi har også hatt en prat med ham, sier Svalstad.

Og legger til: 

– Han har lang trenerkompetanse og god utdanning. Han kan fungere i mange roller, men det er ikke noe avklart rundt hva vi kommer fram til. Vemund har jo også vært en del på Sveum allerede i høst, understreker Morten Svalstad.

På Briskeby har HamKam også merket seg at Brekke Skard har kommet tilbake på Hedmarken. Der også er de innforstått med at brumunddølen sitter på spennende kompetanse. 

Brumunddal Fotball har allerede hatt samtaler med Vemund Brekke Skard om en rolle i klubben neste sesong.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00