På håndballbanen ser du henne oftest rødsprengt i ansiktet, eller mens hun gir og tar imot juling av motspillere.

Slik er ikke Ellen Marie Folkvord utenfor banen. Her er hun rolig, avbalansert og framstår som en ganske annen person enn når hun bærer Storhamars drakt nummer sju.

Storhamar håndball serverer gratiskonsert for alle på Stortorget i Hamar.

Folkvord er utdannet barnehagelærer, og der må hun vise tålmodighet, takle uforutsette hendelser, utstråle ro og trygghet, selv om det kanskje koker litt i topplokket.

Heidi Løke skal pendle mellom tre byer mens hun spiller håndball for Storhamar.

– Så jeg bruker håndballbanen til å få ut litt frustrasjon. I treningsrommet, også. Det gjør kanskje at jeg løfter og pusher litt ekstra, fordi jeg har det lille ekstra som må ut, smiler hun.

«Sterk som en okse»

Det er ikke bare frustrasjon og irritasjon som får utløp på banen. Hun forteller at hun har et konkurranseinstinkt utenom det vanlige.

– Spesielt i kampsituasjon. Da blir jeg som hestene, får på skylapper, og det er sjeldent jeg vet hvilke folk som sitter på tribunen, eller hva treneren sier på sidelinjen. Jeg lever meg veldig inn i det, og går inn i en boble. Så du kan si at jeg er engasjert ute på banen, men jeg er ganske rolig sånn ellers, forteller hun.

Det er vanskelig å være uenig, der hun sitter med hestene i bakgrunnen, spiser jordbær og ser ut til å være i sitt rette element.

Av en lagvenninne beskrives hun som «sterk som en okse, og sprek som et annet dyr». Det bare gliser 27-åringen av. Hun kjenner seg ikke helt igjen.

– De assosierer meg kanskje gjerne med gårdsdyr, fordi jeg er fra gård og er bonde. Men jeg trener bra, det er det eneste jeg har å si på det, sier hun, mens latteren runger utover gårdstunet.

Hun mener det at hun har vokst opp på gård har gitt henne flere fordeler. Ikke bare at hun og kalven hennes i barndommen vant kalvemønstrnigen i Seljord da hun var ung. Gårdsarbeid er noe som hjelper henne med restitusjon og å samle tankene i en travel hverdag, som denne sesongen har inneholdt studier, håndball og arbeid i stallen.

– Stallen er et fristed for meg. Under stressende perioder, som nå i eksamensperioden, eller under håndballsesongen, så er det viktig å koble helt av. Det gjør ikke jeg ved å ligge på sofaen. Det å komme hit, måke litt bokser, det er fritid for meg, sier hun.

Kommuniserer med hestene

Strekspilleren føler tette bånd til hestene, og hun forteller at hun av og til føler hun kommuniserer med dem. At hestene forstår henne.

– Den hører på meg. Er jeg misfornøyd med noe, så virker det som den forstår hva jeg mener, da.

– Du føler du kommuniserer med dem?

- Ja, på en eller annen spesiell måte. Hvis jeg har hatt en dårlig trening, eller hvis det er noe jeg er misfornøyd med, så kan jeg bare komme opp hit, kjøre en tur med hesten, og så blir jeg i godt humør. Det gir meg noe tilbake.

Som toppidrettsutøver er det viktig med en livsstil som legger til rette for best mulige prestasjoner.

Folkvord mener det er mange likhetstrekk mellom henne som håndballspiller, og hestene hun trener, som skal vinne travløp.

– Det er veldig mange likhetstrekk. Jeg føler jeg kjenner igjen en del av treningen, hva hestene trenger, fra min egen hverdag. Det er det samme jeg trenger. Viktigheten av kosthold, at de får i seg mye væske, at de kanskje får kjølt ned beina etter intervalltrening, for eksempel, sier hun.

Selv om hun har en lidenskap for hest, har hun ingen drøm om å jobbe med det på fulltid. Det vil alltid være en hobby, forteller hun.

Gleder seg til Løke-konkurranse

På spørsmål om hun ville levd av å jobbe med hest, eller å spille håndball, svarer Folkvord:

– Hvis jeg skal leve av hest, så kan jeg ikke spille håndball. Men hvis jeg skal leve av håndball, så kan jeg drive litt med hest. Da ville jeg heller levd av håndballen, og så drevet med hest.

– Hva betyr mest for deg?

– Sånn prestasjonsmessig for min egen del, så er det håndballen som betyr mest. Det er det ingen tvil om.

Og hun har ikke akkurat råd til å ligge på latsiden den kommende sesongen, heller. Hun skal nemlig konkurrere mot verdens beste strekspiller, Heidi Løke, om en plass på laget. Det velger hun å bruke som en motivasjonsfaktor.

– Man kan si det på to måter. Det blir en tøff konkurranse, men samtidig får jeg trene med verdens beste strekspiller, og det får ikke andre spillere. Den kan gi meg et løft, sier Folkvord, som spilte sammen med Løke i Larvik da hun var 18 år gammel.

– Klarer du å ta plassen fra henne?

– Jeg skal ikke si at jeg tar plassen hennes, men jeg skal gi henne konkurranse, gjøre det jeg kan og legge et godt grunnlag i sommer. Det blir vanskelig å få plass, men Arne (Senstad) har tidligere vist en filosofi hvor han har spilt med to linjespillere. Han er glad i rask håndball, og jeg er glad i å løpe. Jeg har valgt å se på mulighetene, ikke begrensningene, smiler hun målbevisst. Det er vanskelig å ikke tro henne.

Kanskje klarer hun å ta plassen, slik hun vant kalvemønstringen som ung.

– Den ku-utstillingen er jeg litt stolt av, da jeg sto der i Vestfold-bunaden, sier Folkvord, med et stolt smil.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.