Professor Lars Engebretsen er en av Norges fremste eksperter på idrettsskader og forebygging av skader. Han synes temaet korsbåndskader på unge utøvere er veldig interessant.

Andelen jenter med korsbåndskader (operasjon) i alderen 10–19 år er dobbelt så høy som hos gutter, viser statistikken.

– Hvorfor er det så mange flere jenter enn gutter som pådrar seg korsbåndskade i ung alder?

– Noe er den genetiske disposisjonen. Noen familier har mer korsbåndskader enn andre. De må trene ekstra på styrke og balanse. Men viktigere for det store flertallet er følgende: Den store kjønnsforskjellen ser vi i yngre alder. Mens gutter skader seg mer når de er yngre, 10–14 år, fordi de driver mer med aktiviteter som twintip skikjøring, snowboard og lignende, skader jentene seg plutselig langt mer fra 14–20 år, sier Lars Engebretsen, og fortsetter:

– Trolig skyldes dette at musklene som skal beskytte kneet (hamstrings og quadriceps – baksiden og forsiden av kneet) verken er sterke nok eller reagerer raskt nok til å beskytte kneet når man tar en høyre-venstre- finte eller lander etter et hopp. Gutter utvikler raskere og sterkere muskulatur som beskytter korsbåndet. Etter 20 år forsvinner de store kjønnsforskjellene i Norge, sier Lars Engebretsen.

– Hva er de viktigste tingene som kan gjøres for å forebygge en slik type skade?

– Sjekk gratisappen «Skadefri» – laget av Senter for Idrettskadeforskning, med støtte fra IOC (Den internasjonale olympiske komitee). Der kan interesserte gå inn på de forskjellige idrettene, eller de forskjellige kroppsdelene, for eksempel kne, og finne et øvelsesutvalg på tre forskjellige nivåer for å forebygge korsbåndskader. I dag burde ingen unge jenter spille håndball uten å få opplæring i forebyggende program. Man blir også en bedre håndballspiller dersom man gjør dette til en vane. De hopper høyere og finter bedre, sier professor Engebretsen.

90 prosent av tilfellene som er registrert handler om fremre korsbånd. Fotball (38 prosent), Alpint (14 prosent) og håndball (14 prosent) er de aktivitetene som dominerer statistikken. Her må det nevnes at fotball har flest utøvere. I håndball er det flere skader på kunstdekket enn på parkett. Det handler om friksjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.