Det er ikke det at hun dominerte kampen mot Vipers, for det gjorde ikke jenta som akkurat fylte 16 år og er blitt gammel nok til å være med på seniorhåndball. Men hun kom inn på banen da Arne Senstad trengte henne. Og gjorde jobben hun skulle gjøre.

Hun holdt i ballen i den sentrale bakspillerposisjonen, sendte gode og trygge pasninger, satte opp skytterne og så ikke preget ut i det hele tatt, etter at hun fikk muligheten til å velge mellom Bring-sluttspillet og voksenhåndballen.

Etter hvert fikk hun en frimerkeoppgave som hun løste aldeles utmerket. Og så kom scoringene. To fine avslutninger hvor hun grep sjansene – uten å nøle.

Gode gener

På tribunen jublet mamma Vigdis (Solberg) og pappa Bent (Svele). Det står ikke på håndballgenene for unge Mia. Mamma Vigdis var den beste spilleren i distriktet her for 25–30 år siden, og Bent fikk 121 landskamper i tillegg til proffkarrieren i Spania.

Det har heller aldri vært noen tvil om at Mia skulle bli håndballspiller. Spørsmålet har heller vært hvor god blir hun?

Det vet vi heldigvis ikke ennå. Det er fortsatt mye å lære og mye som skal utvikles. Men balltalentet er stort. Iveren enorm. Og med 175 cm har hun gode forutsetninger til å lykkes. Den mentale styrken er også i orden, men den vil vise seg mer om noen år på elitenivå.

Trent mye

Mia er et produkt av sin mor og far og det laget de har dyrket i Storhamar. Flere har reagert på den store satsingen. Folk har sagt til meg at de driver hardt i Storhamar. At de driver annerledes. I hvert fall annerledes enn hva mange andre jentelag har gjort, men når vi ser hva laget har fått til i Bringserien og hva Mia gjør nå, så må de ha gjort mye riktig også.

Marthine Svendsberget er i nærheten av samme nivå. Jentene har spilt sammen på landslaget, dratt hverandre og de andre jentene etter seg.

For å lykkes over tid, må Storhamar lykkes med egne talenter. Og det må være lov også for jenter å satse knallhardt når de er motiverte for det.

Mia Svele har kanskje hatt en ekstra drahjelp med sin bakgrunn, men det er også et bevis for andre at det er mulig hvis du jobber godt over tid. Mia går fortsatt på ungdomsskolen. Til høsten begynner hun på Wang. Og til høsten blir hun en enda mer naturlig del av Arne Senstads lag.

Da blir hun også en inspirasjon for de andre unge jentene som kommer etter. Storhamar trenger jenter som Mia Svele. Kamilla Sundmoen er det eneste ekte Storhamar-produktet som har vært i landslagsdiskusjonen. Nå kan vi håpe på flere i tiden som kommer.

Få Sundmoen på banen

Storhamar skal for øvrig ha all ære for innsatsen de la ned i hjemmekampen mot Vipers. Med viktige Kamilla Sundmoen og Tonje Enkerud på sidelinjen, var de langt ifra favoritter, men nå er finalen i spill med tomålsseieren mot Vipers.

Storhamar må nå gjøre alt for å få Sundmoen på banen igjen. Da øker sjansene ytterligere, selv om Vipers fortsatt er favoritter.

Arne Senstad må også nevnes. Engasjementet hans på sidelinjen er enormt. Han tar aldri fri og lar aldri jentene slippe seg ned når han lukter muligheter. Å coache dette laget uten to av de beste spillerne inn i til en åpen sistekamp mot Vipers, er sterkt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.