– Jeg var så sinnssykt sint, alle var det. Jeg blir irritert. Etter kampen kunne jeg ikke snakke med noen. Jeg måtte bare låse meg inne.

Slik forklarer Moa Fredriksson skuffelsen over å tape to kamper på rad mot Vipers. Senest tirsdag.

Da hun blir intervjuet dagen etter tapet, forteller hun at hun fremdeles er sint og skuffet.

Men det var langt fra sikkert at hun kunne sitte her nå og være sint og skuffet over et tap.

For tre år siden la Moa Fredriksson seg under kniven og ble operert i skulderen for andre gang på kort tid. Beskjeden var legene etter operasjonen var krystallklar: «Du er håndballinvalid og kan ikke spille mer».

Den beskjeden tok hun tungt.

– Alt raste sammen for meg. Jeg kunne ikke tenke. Jeg ringte Kamilla (Sundmoen) og var ødelagt.

Måtte flytte hjem

Hun tok raskt beslutningen om at hun måtte komme seg vekk fra Hamar. Vekk fra håndballmiljøet hun elsket og hjem til Göteborg, hvor hun kommer fra.

Men beskjeden om at hun ikke ville kunne spille håndball igjen, nektet den sprudlende 25-åringen å godta. Hun skulle tilbake.

– Først tenkte jeg at det ikke ville gå. Jeg var hos mange leger hjemme i Sverige, gikk til idrettsleger, og alle sa samme sak: «Gjør du det, så kan det blir mange komplikasjoner og en komplisert operasjon hvis det skjer igjen, og da ville jeg få problemer».

I bakhodet hennes surret imidlertid ønsket og drømmen om å klare det alle sa var umulig. Hun skulle tilbake på banen. Etter å ha snakket med fysioterapeuter, fikk hun vite at det fantes en beskyttelse for skulderen hun kunne teste.

Hun flyttet så tilbake igjen til Hamar, forteller hun, mens trener Senstad i bakgrunnen roper at vi må få med i artikkelen at Fredriksson er singel og på leting.

Hun jobbet i stillhet, og sjekket om et comeback var mulig. Etter hvert ble hun og Arne Senstad enige om at hun skulle prøve seg igjen.

Ute i over to år

Og hun prøvde. Og hun lyktes. Nå er Fredriksson tilbake i forsvar for Storhamar. Kanskje sterkere enn noen gang. Men veien tilbake har vært lang og tung.

– Det tok sjukt lang tid å trene seg opp igjen, men det var verdt hvert eneste sekund, nå når jeg er med her igjen. Fra operasjonen tok det to år før jeg kastet ball igjen. Det var bare opptrening i litt over to år. Jeg kan fortsatt ikke kaste som alle andre.

For dem som har sett henne i kamp, er det nærmest umulig å ikke ha fått med seg hennes tilstedeværelse på banen. Dersom du ikke hører henne rope, ser du henne smelle motstandere i gulvet.

Senstad er mektig imponert over hvordan Fredriksson har kjempet seg tilbake på.

Da han returnerte til klubben, trodde han det ikke var mulig at hun kunne spille mer håndball.

– Det var oppe og vedtatt at hun var ferdig som spiller. Jeg hørte at skaden var såpass alvorlig at det ikke var mer å tenke på. Men hun er veldig dedikert, har veldig lyst til det her, og hun har trent helt vanvittig mye og hun er i bedre form enn noen gang

Storhamar-treneren trekker fram viktigheten av å ha 25-åringen i miljøet.

– Hun er viktig å ha i en gruppe, hun sier fra når det er noe, og går foran i treningen, sier Senstad.

Det er ord Fredriksson setter pris på, og noe hun selv prøver å etterleve i treningshverdagen.

– Om vi bare skal løpe ned etter trening, så har jeg vanskelig for å slippe folk foran meg. Jeg vil alltid ligge først. Jeg vil alltid være best i alt, og jeg strever etter å være best i alt. Jeg håper jeg bidrar med å være et godt eksempel. Når vi kjører intervaller, så konkurrerer jeg kun mot meg selv, for jeg vil bare ha ut maks av det jeg kan klare, slik at jeg blir bedre. Jeg liker ikke å ligge sist, smiler Fredriksson med hes stemme.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00