Onsdag hadde HA-sporten en reportasje med A-lagsspiller Kristin Høybakken og professor Lars Engebretsen - med fokus på korsbåndskader og jenter. Thea Nordstrand Larsen ble skadet rett etter Høybakken i fjor, og forteller at hun har snakket mye med 22-åringen.

– Jeg har fått mange gode råd av henne i forhold til opptrening, og det å sette seg delmål på vegen tilbake, sier Nordstrand Larsen, og forteller om det som skjedde 1. september i fjor:

– Jeg sto i forsvar på en øvelse, beinet sto igjen, og jeg husker at det var veldig vondt. Etter MR-undersøkelsen begynte jeg å grine. Jeg var akkurat tilbake etter en skulderskade. Jeg har spilt under en halv sesong i løpet av de tre siste sesongene, sier 18-åringen.

Fem med samme skaden

Hun hadde liten framgang rett etter operasjonen, mye på grunn av hevelse i kneet. Hun gikk lenge på krykker.

– Det har gått sakte. Jeg håper å kunne løpe snart. Det blir en barriere. Håpet er å være tilbake på banen til våren. Det har vært en stor tålmodighetsprøve, men jeg har aldri vurdert å legge opp. Du må starte helt på nytt med en slik skade. Det startet med å få full strekk i kneet, og veldig enkle øvelser. Jeg har satt meg delmål hele vegen, små delmål, sier Thea Nordstrand Larsen.

Hun har tre jevngamle lagvenninner med samme skaden.

– Totalt fem spillere på 2. divisjonslaget har tatt korsbåndet, og fire av dem er født i 1999. Alle har planer om fortsatt håndballspill.

Hun går siste året på Wang Toppidrett, og forteller at de har mye skadeforebyggende trening på skolen.

Basis med fysioterapeut

– Vi har styrkeøkter, og en gang i uka har vi basistrening med en fysioterapeut. Vi har også styrkeøkter som egentrening med klubblaget. Den biten er bedre nå, sier Thea Nordstrand Larsen, som synes hun hører om litt for mange korsbåndskader hos jenter.

For å dekke behovet for håndball har hun engasjert seg som trener på håndballskolen og for J14-laget i Storhamar, hvor søsteren spiller.

– Det er moro å hjelpe andre, men jeg gleder meg mest til å kunne spille igjen sjøl.

SKADEFOREBYGGING

I 2001 og 2002 ble det gjennomført et tiltak på skadeforebygging for håndballspillere.

Det var Grethe Myklebust som sto bak prosjektet. Hun er 1.-amanuensis ved Norges idrettshøgskole. Utgangspunktet var at det ble forsket på korsbåndskader i håndball. Konklusjonen ble at kvinner skadet seg fem ganger hyppigere enn menn.

Tiltaket ble en suksess. Antallet korsbåndskader ble redusert med om lag 35 prosent for dem som gjennomførte det treningsprogrammet de fikk. 

I ettertid ble det jobbet med å overbevise trenere om å investere 10–12 minutter, to-tre ganger i uka i starten av øktene, på skadeforebyggende trening. 

Det ble laget et oppvarmingsprogram med løpsøvelser, styrke, koordinasjon, balanse og teknikk. Det var fokus på hvordan det trenes. 

 EKSPERT FRA OLYMPIATOPPEN

Sportslig leder i Storhamar Håndball yngres, Uno Solberg, forteller at de er opptatte av skadeforebyggende trening. De vil unngå en ny skadeboom.

– Det er jo veldig kjedelig med så mange korsbåndskader i 1999-årgangen for jenter. Vi har fokus på det vi kan gjøre noe med, og det handler mye om skadeforebyggende trening. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå at noe slikt skjer i framtida.

I høstferien arrangerte yngres avdeling i Storhamar Håndball et trenerforum hvor en ekspert fra Olympiatoppen holdt et innlegg om skadeforebyggende trening

– Dette er en vanskelig balansegang. Vi har foreldretrenere i yngres fram til utøverne er 14 år. Noen er veldig opptatte av dette, mens andre kanskje mangler kunnskap om temaet. Derfor tror jeg et slikt trenerforum kan være nyttig. Vi ønsker at alle trenere kjører skadeforebyggende oppvarming på hver trening, sier Uno Solberg, som forteller at klubben dekker all relevant utdanning for alle trenerne.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00