• 25. MARS 1983: HamKam slo DESK 2-0. 16 år gamle Vegard Skogheim debuterte og var lagets beste. Per Høgmo fikk 30 min. for Bjørn Skjønsberg.
  • 26. MARS 1983: Lagbilde av HamKam i Nederland før kamp mot Antwerpen. Per Høgmo sitter foran som fjerdemann fra venstre.
  • 30. MARS 1983: HA-sporten har den lille notisen til høyre om at Per Høgmo har reist hjem til Mjølner.

Dette er den ukjente historien om vår hardt pressede landslagstrener Per-Mathias Høgmo som dro fra Briskeby med halen mellom beina. En historie som ikke er nevnt noe sted på internettet, men hvis du graver dypt i HA-arkivet finnes det noen få spor om den tidligere Mjølner-spissen.

Den gang 23 år gamle Per Høgmo – han kaltes bare Per Høgmo på den tiden – prøvde seg nemlig tidlig i sesongen for HamKam, men før seriestart dro han hjem.

De finnes de som husker Høgmos korte HamKam-periode, men han gjorde ikke mye ut av seg, så det er ikke mye å hente ved å snakke med dem som var i klubben på den tiden.

– Jeg husker han var hos oss, men det var nok ikke lange tiden. Han begynte vel på lærerskolen, sier Kjell Haakonsen som var lagets oppmann den gangen.

– Jeg har ennå ikke sett at han sier til noen at han spilte for HamKam. Jeg husker han ikke i det hele tatt, men jeg vet han var en liten, hard type, sier HA-sportens tidligere sportsredaktør Roger Synstad, som i sin tid skrev et par saker om Per Høgmo.

Hans kollega Mattis Røhne husker litt mer.

– Jeg husker at han var der, og jeg fikk et inntrykk av at han ikke var den spissen Ian Crawford ønsket seg. Og det så vi jo i måten han ble matchet på, for han satt jo stort sett på benken. Neste gang jeg hørte om han var han toppscorer i Norrköping, og det er litt sånn det har vært med HamKam. Spillere har blitt vraket og slått til i andre klubber, sier Røhne.

I HA-arkivet kan vi lese at det var store forventninger til både HamKam og Høgmo før sesongen. Høgmos navn ble nevnt allerede høsten 82 som en mulig forsterkning. Terje Kojedal midtstopperbauta og landslagsspiller og Vegard Skogheim ble sett på som klubbens nye stortalent.

Det ble snakket om medaljer på Briskeby. Før sesongen.

Men det endte med fiasko for både HamKam, Crawford og ikke minst Per Høgmo.

Fikk hjemlengsel

Med denne bakgrunnsinformasjonen dro HA-sporten til Ullevaal for å finne ut om den hardt pressede landslagssjefen husket tiden i HamKam. Og ikke minst for å finne ut hva han lærte av Ian Crawford og HamKam.

Og det var en landslagssjef som brøt ut i latter (dette møtet var før helga og tapet mot Aserbajdsjan) da han fikk en bunke med klipp fra HA-arkivet, med blant annet et lagbilde fra treningsleiren i Nederland i slutten av mars 1983.

– Det er jo HamKam med Crawford. Det husker jeg veldig godt, for Crawford var en veldig eksentrisk fyr. Og Kojedal var jo der, mens Vegard Skogheim var ung og lovende, sier Høgmo.

Like lovende var ikke Høgmo akkurat denne vinteren.

– Det endte jo med at jeg dro hjem før sesongen begynte. Det var en kombinasjon av hjemlengsel og at jeg satt på benken. Så skulle jeg ta overflytting til lærerskolen i Elverum, men det ble litt krøll med det, sier Høgmo, som har en forklaring på hvorfor han ikke står oppført med noen HamKam-karriere hos Wikipedia

– Jeg fikk ingen obligatoriske kamper.

Holdt lagkameratene våkne

En annen som satte pris på HA-sportens Høgmo-besøk var toppfotballsjef Nils Johan Semb. Særlig artikkelen hvor Høgmo blir vurdert som dårlig trent falt i smak.

– Jeg skjønner det veldig godt. Crawford hadde et skarpt fotballøye, flirte Semb.

– Crawford var jo ekstremt eksentrisk. Han var ekstremt opptatt av tilstedeværelse på trening. Jeg lærte den attituden han sto for. Jeg snappet opp ting der som jeg har hatt med meg videre, men jeg ble aldri noen hit i HamKam, fastslår Høgmo.

Han har likevel mange gode minner.

– Kjell Haakonsen var jo der. Faren til Truls. Han var en veldig flott mann som jeg ble godt kjent med. Og så husker jeg treningsleiren i Nederland: Det var ei fin gruppe, sier Høgmo før han kommer på en morsom episode fra Nederland-turen.

– En morgen våknet jeg med ti par sko i senga. Vi lå jo på sju-åtte mannsrom, og jeg hadde snorket så mye at de hadde kastet skoene sine på meg i løpet av natta, hikster Høgmo.

– Jeg fikk revansjert meg ordentlig da jeg kom tilbake til Briskeby som spiller for Tromsø og ble matchvinner mot dem i cupen i kvartfinalen i 1986, sier Høgmo..

Terningkast tre

Tom Jacobsen hadde akkurat kommet tilbake fra Vålerenga og fått jobb på kontoret på Briskeby da Høgmo kom til HamKam. Han husker heller ikke mye av Høgmo.

– Han var vel litt dårlig trent. En middels terningkast tre-spiller. Han var nok ikke Crawfords type, sier Jacobsen, som legger til:

– Det er jo en klok mann da, som snart ingen orker å høre på.

Det hører med til historien at HamKam rykket ned i 1983. Og Ian Crawford fikk sparken den sommeren.

Så får vi se hvor lenge Per-Mathias Høgmo sitter som landslagssjef etter Norges kamp mot San Marino.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00