– Det handler om å utfordre seg selv og skaffe mer kompetanse. På den måten utvikler man seg som trener, sier Høgmo.

UEFA A-lisens er den høyeste trenerutdanningen som NFF tilbyr. Ved gjennomført kursing skal man ha kompetanse til å trene lag og spillere på toppfotballnivå.

Stoppere og scoringer

Som en avsluttende del av kurset skal deltakerne lage en omfattende avhandling på størrelse med en bachelorgrad.

Den tidligere midtstopperen Leif Nordli fant det naturlig å skrive om nettopp midtstoppere.

– Oppgaven min kommer til å handle om hvordan vi skal utvikle gode midtstoppere. For en stund siden hadde vi flere i Norge som holdt et internasjonalt nivå, men nå har vi ingen. Hovedvekten vil ligge på spillere mellom 13–20 år, sier Nordli.

Keepertrener Høgmo har paradoksalt nok valgt å ta et dypdykk i hvordan HamKam skaper og scorer målene sine.

– Kanskje høres det litt rart ut at jeg, som keepertrener, har valgt det å score mål som tema. Det dreier seg om at jeg allerede har skrevet en tilsvarende oppgave om defensivt arbeid og har lyst til å utfordre meg selv på noe nytt, sier Høgmo.

Til nytte for HamKam

Begge legger vekt på at hovedformålet med kurset er å kunne gjøre en bedre jobb på treningsfeltet for HamKam.

– Dersom jeg kan utvikle unge spillere til et sånt nivå at de kan gjøre en jobb på A-laget, så blir jeg veldig fornøyd, sier Nordli.

– Jeg håper min oppgave kan brukes inn mot neste sesong. Kevin Knappen og Chris Twiddy har bedt meg undersøke visse ting, som jeg kommer til å ta fatt på i oppgaven, sier Høgmo.

Lære av Rosenborg

To av tre samlinger i forbindelse med kurset har allerede blitt gjennomført.

I tillegg til avhandlingen, skal NFFs veiledere observere kursdeltakerne i aksjon på trening og i kamp. I én uke skal deltakerne også være med Rosenborg for å få muligheten til å studere deres hverdag.

Under samlinger handler alt om fotball fra man står opp på morgenen, til man legger seg på kvelden.

– Det er intenst å tenke utelukkende fotball døgnet rundt. Samtidig er det lærerikt, sier Nordli.

ROSER MILJØET

Leif Nordli og Rolf Høgmo forteller at trenerne i HamKam utfordrer hverandre til å stadig ta nye steg.

– Jeg synes det er fantastisk moro å være en del av HamKam. Med Rolf Høgmo, Kevin Knappen, Chris Twiddy, Stig Holmen og Kjetil Rekdal har vi et godt team som ønsker å bli bedre sammen. Vi kjenner hverandre såpass godt nå, at vi kan sette spørsmålstegn til hverandre, sier Leif Nordli, som i tillegg til å være juniortrener i HamKam, også er lærer ved Wang i Hamar.

På UEFA A-lisenskurset blir de utfordret på en helt annen måte enn hva de er vant med.

– Alt man gjør blir analysert ned på detaljnivå. Man blir satt spørsmålstegn til, det er kanskje ikke like hyggelig alltid. Man må se seg selv, og det man står for på fotballbanen, i speilet. Det er vanvittig lærerikt, og man vokser på ærlige tilbakemeldinger, sier Høgmo, som har en fortid i Lillestrøm og Fredrikstad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.