HAMAR: HamKam er i poengnød før kveldens kamp på Ullevaal mot Vålerenga. Et tap gjør at grønnbuksene befester sin posisjon som tabelljumbo inn i sommerferien.

Det er flere forklaringer til akkurat det.
Den beste er at HamKam har vært Tippeligaens dårligste lag. For tabeller lyver aldri, er det noe som heter.

Treningene
Men det er mer interessant å lete etter årsaker til det igjen.

For det så jo bra ut lenge i vinter.
Så kom skadene.
Og jeg ser ikke bort fra at HamKam og Arne Erlandsen må trekke lærdom av treningen i vinter. Skifte av underlag er en ting. Et annet spørsmål er om man i større grad burde tatt hensyn til underlaget på Børstad. Og har det vært for ensidig tøff trening?
Noen mener det, men det er vanskelig å få skikkelige fasitsvar på slike ting.

To rett inn på laget
Da er det lettere å måle hva HamKam har fått ut av sine nyinvesteringer.

Av de åtte som ble hentet, har kun to spillere vært hundre prosent fast på laget - nemlig Adem Güven og Arnar Førsund. I tillegg har Olivier Karekezi spilt fem av åtte kamper fra start.
De øvrige - Srdjan Urosevic, Håkan Malmström, Sebino Plaku, Pål Strand og Jon Masalin har spilt lite fordi de enten har vært skadet eller ikke gode nok for laget.
Det betyr at to av åtte nykommere kan betegnes som gode kjøp så langt.
Det er for dårlig, selv om det kan finnes gode forklaringer til hvert enkelt tilfelle.

Glimt med seks treff
Sammenlignet med Bodø/Glimt kommer HamKam veldig dårlig ut. Der spiller de nå med seks av seks nykommere i førsteelleveren - Jan Derek Sørensen, Willis Forko, Thomas Rønning, Christian Berg og stopperne Alo Bärengrub og Per Verner Rønning.

Kun sistnevnte var en spiller de betalte overgangssum for. I tillegg har Glimt beholdt matchvinnere som Runar Berg, Thiago Martins og Trond Olsen.
HamKam var for øvrig interessert i Rønning de også, men droppet han fordi de ikke hadde råd til de tre millionene han kostet fra AIK.
Kanskje hadde det vært smartere av HamKam å bruke mer penger på færre spillere - slik Ståle Solbakken gjorde da han bygget opp igjen laget i sin første sesong som HamKam-trener. Og kanskje var det dumt ikke å la den atletiske midtbanespilleren Atiba Harris få kontrakt.

Uheldige også
Når det er sagt skal vi ikke glemme at HamKam har vært uheldige i to kamper. Mot Lyn burde de fått med seg minst ett poeng. Og mot Godset skulle de hatt to poeng til uten den horrible dommertabben til Kjetil Sælen.

I tillegg er det et poeng at HamKam har igjen ti hjemmekamper og sju bortekamper etter kampen mot Vålerenga i kveld.
Poeng på Ullevaal i kveld er uansett viktig.
Defensivt har HamKam vært gode de to siste kampene.
Og det blir spennende å se hva den kvikke spissduoen Plaku og Abiodun kan få til sammen.
Mer tempo framover kan være nøkkelen.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00