• BORTE: Cheick Tioté døde i begynnelsen av juni etter å ha falt om under trening. Her er han under tiden i Newcastle. FOTO: NTB scanpix

Ivorianeren falt om under en treningsøkt med sin kinesiske klubb Beijing Enterprises 5. juni, og ble kort tid etter bekreftet død, 30 år gammel.

Den samme dagen spilte Tiotés nære venn, HamKam-spiller Yabré, kamp mot Skeid - en kamp grønnbuksene tapte 4–0.

I bussen etter kampen fikk HamKam-spilleren beskjeden om at hans mangeårige og nære venn var gått bort.

– Han var en meget god venn og et forbilde for meg, en jeg har prøvd å bli som. Jeg trodde først det bare var dumme rykter om at han hadde falt sammen, men etter hvert fikk jeg bekreftet det av en felles venn. Da gikk alt i svart for meg, jeg var helt borte og i sjokk, forteller Yabré åpenhjertig.

Ble som en lillebror

Tioté og Yabré ble kjent i 2009. På den tiden var ivorianeren fast på midtbanen til FC Twente, mens Yabré kom på prøvespill.

De to knyttet raskt et spesielt og nært bånd.

– Jeg kjente ham ikke fra før, men han tok imot meg med åpne armer og stilte opp for meg fra første sekund. Jeg ble som en lillebror for ham, og jeg var hos ham nærmest hele tiden, spiste mat og han ga meg penger. Han gjorde alt for meg.

Det ble ingen kontrakt med den nederlandske klubben for Yabré, men de to beholdt likevel tett kontakt i årene etter, og de møttes så fort de fikk sjansen hjemme i Elfenbenskysten og de pratet på telefonen hver uke, sier Yabré.

Etter sju sesonger i Newcastle satte Tioté kursen for kinesisk fotball tidligere i år. Der fikk han med seg elleve kamper før han gikk bort, noe som har preget Yabré både på og utenfor banen.

– Jeg har det i bakhodet hele tiden. Etter det skjedde, så fikk jeg et nytt perspektiv på ting. Tioté var et beist, han var i toppform og han hadde alt vi ønsker å ha som fotballspiller. Han har spilt i Premier League, blitt Afrika-mester, og plutselig er han borte, sier Yabré, som forteller at han innså at det finnes viktigere ting enn bare å spille fotball.

Ble redd for å falle om

Hendelsen med bestevennen preget også hvordan Yabré spilte, og det gjorde også at han tidvis var redd på banen, forteller han.

– Jeg var litt redd selv på trening i ettertid. Jeg tenkte at jeg plutselig kunne falle om og dø. Normalt når jeg spiller, så er jeg ikke redd for noe. Men etter Tiotés død, så skjedde det noe med meg. Det var i bakhodet mitt hele tiden, sier han.

Yabré er krystallklar på at han ikke har spilt sin beste fotball etter tapet mot Skeid, men han vil ikke begrunne det med bortgangen til hans nære venn.

Han ønsker i stedet å hedre sin gode venn med en scoring. Noe han også gjorde to uker senere.

Kvarteret før slutt stanget midtstopperen inn 2-1-scoringen og ble matchvinner mot Alta.

Yabré feiret med å peke opp mot himmelen for å hedre Tioté, og det var tydelig at scoringen betydde ekstra mye for ham.

Nå vil Yabré bruke høstsesongen til å oppfylle drømmen han hadde da han kom til HamKam.

– Jeg kom til HamKam med et ønske om å bli en del av historien her, rykke opp med laget. Jeg vil nå det målet, og det er veldig viktig for meg, smiler Yabré.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00